E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin Dışişleri: ABD, Çin ile sorunlarını rasyonel çözmeli---

Çin Dışişleri: ABD, Çin ile sorunlarını rasyonel çözmeli

Çin Dışişleri: ABD, Çin ile sorunlarını rasyonel çözmeli
02 Haziran 2020 - 14:06 borsagundem.com

Çin Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Çin'in çıkarlarını zedeleyen herhangi bir söz veya eylemine güçlü bir karşılık vereceklerini, ABD’nin Çin’in kalkınmasını engelleme niyetlerinin boşa çıkacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, kısa süre önce yaptığı açıklamada, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde ulusal güvenlik yasasıyla ilgili karar, Kovid-19 salgını, ticaret ve ekonomi gibi konularda Çin'e asılsız suçlamalarda bulundu.

Çin Uluslararası Radyosunun mail yoluyla paylaştığı habere göre, Trump, Hong Kong'un özel statüsünün iptal edilmesine dair prosedürün başlatılacağını, bazı Çinli öğrencilerin ABD sınırından girişlerinin engelleneceğini ve ABD borsasındaki Çinli şirketlere yönelik soruşturma açılacağını ilan etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, Çin’in ABD’nin söz konusu girişimlerine dair tutumunu açıkladı. ABD liderlerinin Çin’e yönelik eleştiri ve suçlamalarının gerçeklere aykırı olduğunun altını çizen Sözcü, Trump’un duyurduğu uygulamaların Çin’in iç işlerini ciddi şekilde ihlâl ettiğini ve Çin-ABD ikili ilişkilerini zedelediğini söyledi.

Zhao, Washington’un bu uygulamalarının hem Çin’e hem de ABD’ye zarar vereceğini, bu girişimlere kararlılıkla karşı çıktıklarını belirtti. Sözcü Zhao Lijian, “Çin ve ABD iş birliği yaparsa çifte kazanç gerçekleşir, iki ülkenin arasında sürtüşme olursa iki taraf da yara alır. Çin, öteden beri ABD ile çatışma ve zıtlaşmanın olmadığı, karşılıklı saygı ve iş birliği temelinde ikili ilişkiler geliştirmek istiyor. Buna rağmen Çin, ulusal egemenliğini, güvenlik ve kalkınma alanlarındaki çıkarlarını kararlılıkla koruyacak.

Bu kapsamda Çin, ABD’nin Çin’in çıkarlarını zedeleyen herhangi bir söz veya eylemine de güçlü bir karşılık verecek. ABD tarafının Çin kalkınmasını engelleme niyeti boşa çıkacak. ABD, mevcut hatalarını derhâl düzeltmeli, Soğuk Savaş ve sıfır toplamlı oyun anlayışından vazgeçerek, Çin ile ilgili sorunları rasyonel şekilde çözmeli ve yanlış yolda ilerlememeli” diye konuştu.

ABD'de gösteriler piyasaları etkiledi

Kanada'dan Rusya'ya G7 vetosu

Wall Street ABD’yi karıştıran üç haberi de umursamıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)