E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaChatGPT hisse seçmek için ‘berbat’ bir yol---

ChatGPT hisse seçmek için ‘berbat’ bir yol

ChatGPT hisse seçmek için ‘berbat’ bir yol
04 Temmuz 2023 - 17:36 borsagundem.com

Dev hedge fonu şirketi Bridgewater’dan Greg Jensen ChatGPT gibi yapay zekâ dil modellerinin portföy tercihi için ‘umutsuz’ bir yöntem olduğunu söyledi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater Associates Yatırım Birimi Eş Başkanı Greg Jensen, yapay zekâ (AI) teknolojileri konusunda boğa piyasası görüşleriyle tanınıyor. Jensen aynı zamanda ChatGPT’nin kurucusu OpenAI’ın erken dönem yatırımcıları arasında ve AI girişimi firması Anthropic’e de fon desteği sağlıyor. Ancak Jensen yapay zekânın borsa tercihleri için kullanımı konusunda uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu yılın en popüler yatırım alanı olan yapay zekâ şirketleri ABD borsalarında liderliği eline aldı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi’nin ilk yarıda %38’lik yükseliş gösterdi. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi’ndeki yükselişse %16 seviyesindeydi. Yatırımcılar adeta ‘altına hücum’ havasıyla teknoloji hisselerine yüklendi. Yapay zekâ rallisinin tadını çıkaran isimlerden birisi de Jensen’di.

Ancak Fortune’un haberine göre, teknoloji hisselerine portföylerinde sıklıkla yer veren Jensen de yapay zekâ sohbet uygulamaları konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Jensen Bloomberg’de katıldığı bir podcast programında, “Eğer biri hisse senedi toplamak için büyük dil modellerini kullanıyorsa bu umutsuz, gerçekten umutsuz bir yoldur” ifadelerine yer verdi. Ünlü fon yöneticisi yapay zekâ teknolojisinin makroekonomik ortamdaki önemli dönüm noktalarını belirleme konusunda ‘berbat’ bir performans göstereceğini sözlerine ekledi.

Fon yöneticisi yine de servet yönetimi alanında yapay zekâ teknolojilerinin yeri olduğuna inanıyor.

Hefge fonu milyarderi Ray Dalio’nun 1970 yılında kurduğu Bridgewater firması uzunca bir süredir makine öğrenimi teknolojilerini kullanıyor. Firmanın üç yatırım eş-başkanından biri olan Jensen, Dalio’nun geçen yıl şirketin kontrolünü bırakmasının ardından yeni açılan role getirildi.

ChatGPT’nin 2022’nin sonu itibariyle bir fenomen haline gelmesiyle bazı kullanıcılar teknolojiyi hisse senedi seçmek için bir yöntem olarak kullandı. ChatGPT’nin tercihleri bazı durumlarda umut verici sonuçlar da sağladı. Ancak Jensen Bridgewater’ın çok daha karmaşık bir bakış açısı bulunduğunu belirtiyor.

Jensen röportajında, “Teoriler oluşturmak için büyük dil modelleri kullanırsanız, bu teorileri yargılamak için başka teknikleri kullanırsanız ve bu süreçleri aralıklarla tekrarlarsanız bir tür yapay zekâ akıl yürütme işlevi yaratabilirsiniz” dedi. Fon yöneticisi Bridgewater’ın da şu anda çeşitli modellerin güçlü yönlerinden yararlanmak için farklı yapay zekâ formlarını kullandığını sözlerine ekledi.

Jensen, “Gerçekten odaklandığımız şey bu, kesinlik konusunda kötü olan büyük dil modellerini istatistiksel modellerle birleştirmek. Bu modeller geçmişe yönelik kesinlikleri konusunda iyi ancak geleceğe ilişkin öngörüler konusunda berbat bir iş çıkarıyor” dedi.

Fon yöneticisi şirketin önünde sonunda bir yapay zekâ ekosistemi inşa etmeye çalıştığını da belirtiyor. Bu sayede Bridgewater analistlerinin bulgularıyla stres testi süreçlerinin birleştirilebileceğini sözlerine ekliyor. Ancak Jensen firmanın büyük ortaklık yapısı sayesinde bu görevleri çok daha büyük ölçekte tamamlayabileceğini söyledi.

Hisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor

 

Faizler 2026’ya kadar düşmeyebilir

 

Borsa rallisinin sonunu FED mi getirecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )04 Temmuz 2023 19:23

    Yazılımcı mantına göre bu. 1- insanlar bulut sistem ile bir havuz oluşturmuş. verileri bu havuza yükluyor. 2-  yapay zeka sadece bu havuza konulanlar ile işlem yapabiliyor. 3- bu havuz güncel değil. kraliçe elizabet öldü mü dendiğinde, yoo hala yaşıyor diyor. çünkü güncellenme süreleri , tarihleri insanlar belirliyor. 4-  bu zeka kendi haline bazı sunucuları kullanıp, bazı yazılımlar yazdırıpda kendine hizmet eden farklı cihazları yönetemiyor. tamamen havuzda, kendine servis edilen bilgileri kullanop, yazılım amacı olan cevap verme özelliğini kullanıyor. O bakımdan hisse seçimi, analizi, borsalar, vb. güncel veri değil. 1 yıl geriden gelen vb veriler. bugun hisse senedi sorsanda google ile girip bakıp sana bilgiveremez , öyle imkanı yok :D havuz dışına çıkıp yüzemiyor, havuzunda hackleme yapıp dışına bir bağ atamıyor, dışardan komut yazıp insanlardan gizli hareket edemiyor.