E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇavuşoğlu açıkladı: İsrail ile yeni dönem---

Çavuşoğlu açıkladı: İsrail ile yeni dönem

Çavuşoğlu açıkladı: İsrail ile yeni dönem
17 Ağustos 2022 - 14:29 borsagundem.com

İsrail ile karşılıklı büyükelçi atanması kararı aldıklarını belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Filistin, Kudüs ve Gazze'nin haklarını da korumaya devam edeceğiz" dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden karşılıklı olarak en üst düzeye çıkarılması kararı çerçevesinde, Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldıklarını açıkladı.

Çavuşoğlu, Kırgız mevkidaşı Ceenbek Kulubayev ile Ankara'da gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İsrail'de yeni hükümetin kurulması ve Isaac Herzog'un Cumhurbaşkanı seçilmesiyle İsrail'le bir diyalog süreci başladığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Herzog'un Türkiye ziyareti ve daha sonra benim İsrail ziyaretim, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Ankara ziyareti ile süreç devam etti." dedi.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında havacılık alanında bir iş birliği anlaşması imzalandığını söyledi.

Karma Ekonomik Komisyon toplantısının eylül ayında yapılacağını belirten Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde karşılıklı büyükelçileri tekrar atamak da vardı. Bu salonda Sayın Lapid'le gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında da büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye bir açıklama yapmıştık. Bu çalışmalar neticesinde İsrail’den de böyle olumlu bir adım geldi. Tabii biz de Türkiye olarak İsrail’e, Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte zaten kararnamemiz de var, atayacağımız büyükelçiler konusunda isimleri de, diğer atayacağımız büyükelçilerin listesini de Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettikten sonra süreç resmen başlamış olacak."

Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda büyükelçi atamasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Filistin, Kudüs ve Gazze‘nin haklarını savunmaya devam edeceğiz ve bu konuda mesajlarımızın doğrudan büyükelçi seviyesinde Tel Aviv'e iletilmesi de önemli." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, isim belirleme sürecinin başladığını söyledi.

Karşılıklı büyükelçi ve başkonsolos atanması kararı

İsrail Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada Lapid'in "Türkiye ile ilişkilerin devam etmesi, bölgesel istikrar için önemli bir katkı ve İsrail vatandaşları için önemli bir ekonomik haber. İsrail'in dünyadaki duruşunu güçlendirmek istiyoruz." ifadeleri yer aldı

Açıklamada, Türkiye ve İsrail'in, diplomatik ilişkilerini en yüksek seviyeye çıkarma, karşılıklı büyükelçi ve başkonsolos atanması kararı aldığı belirtildi.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin seviyesinin yükseltilmesinin son bir yılda İsrail Cumhurbaşkanı Isac Herzog'un Ankara ziyareti, karşılıklı Dışişleri Bakanlarının ziyaretlerinin doğurduğu "pozitif atmosferin" devamlılığı olduğu aktarıldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Alon Ushpiz'in Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal ile dün akşam telefonda görüşerek konuyu sonuçlandırdığı paylaşıldı.

İlişkilerin seviyesinin artırılmasının "iki halkın bağlarını güçlendirecek, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri derinleştirecek, bölgesel istikrara katkı sağlayacağı" kaydedildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, iki ülke diplomatik ilişki seviyesinin en üst düzeye çıkarılmasından övgüyle bahsetti.

Paylaşımda Herzog, "Türkiye ile diplomatik ilişkilerin en yüksek seviyeye çıkarılmasını takdirle karşılıyorum. Son bir yıldır öncülük ettiğimiz, İsrail ve Türk halkına daha iyi ekonomik ilişkileri, karşılıklı turizm ve dostluğu teşvik edecek önemli bir gelişme." ifadelerini kullandı.

Orta Doğu'da iyi komşuluk ilişkileri ve ortaklık ruhunun kendileri için önemli olduğunu belirten İsrail Cumhurbaşkanı, tüm dinlerin mensuplarının; Müslüman, Yahudi ve Hristiyanların "barış içinde bir arada yaşayabileceğini ve yaşaması gerektiğini" aktardı.

İsrail Türkiye’deki ekonomi ve ticaret ataşeliğini yeniden açıyor

 

İran'dan İsrail'e yanıt: Türkiye ile ilişkilerimizi bozmak istiyor

 

İsrail Savunma Bakanı'ndan dikkat çeken Türkiye açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANSCI17 Ağustos 2022 23:45

    böyle haberler yedili masanın morelini bozduğunu düşünmekteyim.

  • HASAN HÜSEYİN KIRMIZICAN17 Ağustos 2022 22:21

    Genel olarak tarihi ilişkiler konusunda uzman birisi olarak israil ile ilişkilerimiz iyi olduğu dönemlerde döviz artışında patlama olmamıştır ve ekonomik göstergelerde iyi olmuştur.bunun farkına varan RTE  seçim yatırımına olumlu etkileyeceği görüşündeyim.

  • Bir dost17 Ağustos 2022 20:29

    3500tl emekliye yeter lutfunda bulunanlara OY YOK.

  • Mucise Reis : )17 Ağustos 2022 18:10

    Çok küfür ettik. Şimdi dostmu diyeceğiz. Değerli yanlızlıktan, kankalığa geçtik. Esad da kankamız. İrailde kankamız. Mısır dostumuz, Sudiler kaçık attığımız pilavda misafir ümmetimiz :D ... Yani Her şeyi ortalıkda iç siyasete karıştırır. Oy alacak diye rabia yaparsan, Gün gelir yaptıklarını birbir değiştirirsin. ... Peki bügün yapılan doğru ise, geçmişte yapılanlar yanlış mıdı?. Geçmişte yapılan yanlış ise bugun yapılan mı doğru ? Bir kişinin kumanda ettiği modelimizde, suçlu kim peki ? Bugun x bankasına genel müdür atasam, müdür mü yönetiyor ? talimat mı alıyor ? nasıl suçlu olsun :D Baran ve Ahmet ne diyor bu konuda ? Alkış tutup, destan yazıp , küfürler edip düşman belldikleri kişiler şimdi kankaları oldu :D

  • Saygun18 Ağustos 2022 00:23

    Mucize zevzek herkez senin gibi düşünmek zorunda mı Bi durda beynin soğusun

  • Zartinyan17 Ağustos 2022 21:44

    Ne oldu la Hakaneeee beni israilci mi oldun işmiş her yerin iş olsa ne olur kefere ile boş yapma.

  • Mucise Reis : )17 Ağustos 2022 21:05

    Soytarı hoş geldin :D yüz olmayında senin gibi olur işte insan :D  Devlet çıkarları bir kişi küsünce küsmemektir. İlgili kurumun görevini yapmasıdır. Abuk subuk sistem gelince resil bir modele döndük. Ne diye Esad ile baışacak ise küstük ? ne diye onca askeri operasyonlar ? Zamanında esad ile çözülse 10 milyon suriyeli gelmese olmaz mıdı ? hesap sorunca ağlıyorunuz hemen :D hata yaparsan bedelini sorarlar. Benim mehmetçik orlarda hala... Hesapdan korkan TBMM de ortak akrar alıp uygular bu kadar net. korkmayacaksın, ağlamayacaksın, hayali suçlu bulmayacaksın. Meclis ne diye var Dangalak Hakan. Devletin ve milletin menfaati şahısların çıkar ve menfaatlerinden üstündür. Dün küfür ettiğin esad, müslüman kanı akıtıyor dediğin israil ile şahsen sen dostum diyorsun, hatırlatıncada bana kızıyorsun :D ulen sen başka nicklerle kola içmiyorum yazıyordun, bugun dost olsun ve hakan :D karakterin yok senin omurgasız :D

  • Hakan17 Ağustos 2022 20:12

    Devlet islerinden ne anlarsin ZÙBUK..devamli fostluk...devamli dusmanlik olmaz..ulkemin cikarlari neyi gerektirir...olay bu..kafani kumdan cikar..

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ17 Ağustos 2022 17:36

    Böylelikle RTE 2023 seçimleri şimdi den kazanmıştır.Sevenlerine hayırlı olsun.

  • Orkun.17 Ağustos 2022 20:14

    Ne alaka..kelaynak tùrù..ulke menfaati Gerci sende. ulkeyi dusunecek beyin varsa..secimi zaten c.ittifaki...aldi.

  • Bir dost17 Ağustos 2022 16:35

    Önceden sonradan olmasi önemsiz.