E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCanikli: Ekonomiye döviz üzerinden yıkıcı bir operasyon çekilemez---

Canikli: Ekonomiye döviz üzerinden yıkıcı bir operasyon çekilemez

Canikli: Ekonomiye döviz üzerinden yıkıcı bir operasyon çekilemez
08 Ağustos 2020 - 12:28 borsagundem.com

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Canikli, "Döviz kurundaki dalgalanmalarla Türkiye ekonomisi ilk defa karşılaşmıyor. 180 milyar dolar ihracatı olan ve her yıl 50 milyon turisti ağırlayan bir ekonomiye döviz üzerinden yıkıcı bir operasyon çekilemez" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, döviz kurundaki dalgalanmalarla Türkiye ekonomisinin ilk defa karşılaşmadığını, 180 milyar dolar ihracatı olan ve her yıl 50 milyon turisti ağırlayan bir ekonomiye döviz üzerinden yıkıcı bir operasyon çekilemeyeceğini belirtti. 

Canikli yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin, "kadrolu baykuşların" maaşlı önyargılarından hiç etkilenmediğini, bunların 2004'ten beri, her yıl kriz tellallığı yaptığını ifade etti.  

Nuretti Canikli, "'Geldi, gelecek' dediler. O kriz hiç gelmedi. Yine de vazgeçmediler, halen de kulaklarına fısıldanan fitne tohumlarını saçmaya devam ediyorlar.
 Boşuna beklemeyin, 100 defa sonuç alamadınız, 101. kez de efendileriniz hayal kırıklığı yaşayacak." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kararlılıkla yoluna devam edeceğini ve menziline ulaşacağını vurgulayan Canikli, şöyle devam etti:

"Bazıları kafalarını kuma soksa da, beyazı siyah olarak göstermeye çalışsalar da güneş balçıkla sıvanmıyor.
 18 yılda Türkiye büyüdü, zenginleşti, güçlendi. Tüm vatandaşların hayat standardı inanılmaz şekilde yükseldi. Herkes, her aile kendi durumunu değerlendirsin. 18 yıl önceki ekonomik gücü ve hayat standardı neydi, bugün hangi seviyede? 
Bir başkasını değil herkes kendi durumunu karşılaştırsın. Zengini-fakiri, çalışanı-çalışmayanı, işçisi-memuru, genci-yaşlısı, muhalifi-muhalif olmayanı, kısacası herkes bu karşılaştırmayı yapsın. Sadece varlıklarını değil, borçlarını da hesaba katsın.
 Sonuçta 18 yıldaki refah artışına kendisi bile şaşıracaktır. Hayat standardındaki inanılmaz yükselişi fark edecektir."

"Parasal genişlemeye gidilir ve faizler düşürülür "

Kadrolu bazı baykuşların "kurtuluş reçetesi" olarak parasal sıkılaştırmayı ve faizlerin yükseltilmesini önerdiğini ifade eden Canikli, "
Ekonomiye giriş derslerinde bile okutulur, eğer pandemi sürecinde olduğu gibi genel ve yoğun bir talep daralması yaşanıyorsa hem talebi kamçılamak ve hem de yatırımları tahrik etmek amacıyla parasal genişlemeye gidilir ve faizler düşürülür." açıklamasını yaptı.


Salgın sürecinde ABD Merkez Bankasının 2,5 trilyon dolar ek parasal genişlemeye başvurduğuna dikkati çeken Canikli, Avrupa Merkez Bankasının ise piyasaya enjekte ettiği likiditenin 2,3 trilyon avroyu aştığını belirtti.

Hem Amerika hem de Avrupa'da faiz oranlarının sıfıra doğru ilerlediğine, reel faizlerin negatif olarak uygulandığına işaret eden Canikli, 2008 krizinde ABD ve AB'nin aynı genişletici ekonomik politikaları uyguladıklarını belirtti. 
Canikli, 2008 krizinde ABD Merkez Bankasının piyasaya ilave 4 trilyon dolar likidite sağladığını vurguladı.

"Kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz"

Canikli, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının da bu dönemde parasal genişlemeye başvurduğunu belirterek, ancak bunun ABD Merkez Bankasının sağladığı likiditenin sadece 2 binde biri kadar olduğuna dikkati çekti.

Canikli, şu değerlendirmelerde bulundu:

"IMF ve benzeri kuruluşların şablon ekonomik programlarının otomatik pilotu olmaktan öteye geçemeyen ve ekonomik kapasitesi olmayan bazı kadrolu baykuşlar bu parasal genişlemeyi eleştiriyor.
 Böyle bir dönemde parasal genişleme olmayınca faizler yükselir. Kredi faizleri yüzde 25'in üzerine çıkar. 
Bu faiz oranı ile otomobil, beyaz eşya, konut ve diğer tüketim ürünlerine talep artışı olmaz, özellikle yatırımcı firmaların bu kadar yüksek faizle yeni yatırım yapmaları mümkün olmaz, yüksek finansman maliyeti nedeniyle binlerce şirket iflas ederdi.

Eğer Cumhurbaşkanımızın kararlılığı ve isabetli öngörüsü sonucu faiz oranları düşürülmemiş olsaydı Türkiye ekonomisi pandemi sürecinden çıkamazdı, çökerdi. Üretim dibe vururdu, işsizlik yüzde 40'ları aşardı, alacaklarını tahsil edemeyen bankacılık sistemi büyük yara alırdı.
 Yani faiz geliri elde eden yerli ve yabancı sermaye sahipleri hariç herkes kaybederdi, Türkiye kaybederdi.
 Parasal sıkılaştırmaya gidilmeyerek faizlerin düşürülmesi ekonomik göstergelerin hızla, pandemi öncesine dönüşünü ve ekonominin şahlanmaya devam etmesini sağlamıştır."

Canikli, 
Türkiye ekonomisinin 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,5 gibi bir oranda büyüdüğünü ve bu rakamın dünyadaki en yüksek büyüme oranı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye ilk çeyrekte büyümede dünyanın lideridir. Daha ötesi var mı? 
Parasal genişlemeyi ve düşük faiz politikasını eleştirmek ve temsilcisi oldukları sermayenin avukatlığını yapmak için parti bile kuracak kadar kökü dışarıya bağlı olanların manipülatif kehanet ve temennileri hiçbir zaman gerçekleşmeyecektir. 
Döviz kurundaki dalgalanmalarla Türkiye ekonomisi ilk defa karşılaşmıyor. Her seferinde gemi fırtınayı atlatmış ve güvenli limanlara ulaştırılmıştır. Bu seferde sakinleşme sağlanacaktır.
 180 milyar dolar ihracatı olan ve her yıl 50 milyon turisti ağırlayan bir ekonomiye döviz üzerinden yıkıcı bir operasyon çekilemez.
18 yıldır her alanda sayısız reforma imza atarak tarih yazan Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, daha güçlü ve tam bağımsız Türkiye yolunda kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (34)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erdal 09 Ağustos 2020 17:45

    Yeteneksiz bilgisiz insanların elinde ekonomi ne hale geldi. Hala konuşuyorlar

  • yorum 08 Ağustos 2020 20:45

    sen alucralıları kolla devlet sana büyük gelir

  • Serkan GÜL08 Ağustos 2020 18:47

    Aklı başında sanılan adamlar da bu politikayı destekleyecek açıklamalarda ısrar ediyorlarsa bence çok söze gerek yok. 

  • Kabul müdürü08 Ağustos 2020 18:13

    Bari kabul edilemez de olsun bitsin :)))

  • amanin amanin 08 Ağustos 2020 17:46

    Sayın canikli zaten kendi demiş. 180 milyar dolar ihracat ve 50 milyon turist. Pandemi döneminde karşı taraf ne şu anda? 300 milyar dolar ithalat ve 1 milyon turist. İşte o gelmeyen 49 milyon turist bütün denklemi bozuyor. Ve döviz açığını körüklüyor.

  • Haa08 Ağustos 2020 17:43

    Dolar sadece bizde deger kazaniyor disarda dusuyor basiretsiz hukumet

  • We08 Ağustos 2020 17:41

    Evt evt dis gucler , :))

  • Ww08 Ağustos 2020 17:39

    Bikmadilar kafa bulmaktan ama bu kadar koyunun oldugu yerde normal.nsi olsa kndiriyoruz diyorlar

  • Mucise Reis ;)08 Ağustos 2020 16:47

    Şakamı yapıyor bunlar ? adam ne yıksın seni... 450 milyar usd özel+devlet dış borcun var. Adam enayimi yıksın Türkiye Ekonomisini ? adam affedersiniz inek gibi sağıyor. derisinden, sütünden, etinden, yani, samanından, etinden, telefon, otomobil, banka, arsa, tarla, tapa, çatır çatır tahsilini yapıyor... böyle piyasayı yapancı neden çökertsin ? enayimi bu yabancı, ne güzel  5 para kuyuyorsa 50 para ile çıkıyor. Neden çökersin ??? saçma sapan açıklama. Bugunde başkaları için üzüldük. ne bu tartışmarı bu cümlele açarım, nede açıklama yapar savunur konuşurum. Delice teori.

  • hasan08 Ağustos 2020 15:50

    bakanlık yaptığın dönem asya bankdakı hısse alan vatandasın parası.neoldu.onuda bı açıkla..bu bankanın kasasındakı .paralar nereye gıttı.sayın canıklı.bılıyorsundur ozaman bunuda acıkla

  • Kamil08 Ağustos 2020 15:47

    Nerelerdeydiniz , üzledik sizi :D  :D 

  • Uyan08 Ağustos 2020 15:05

    Savunma bakanlığı yaptiginuz dönemde bu ülkeye ne verdiniz....ne urettiniz

  • Yorum08 Ağustos 2020 14:45

    ABD ve Avrupa ülkeleri vatandaşına ve şirketlere helikopter parası dağıtırken akp de milleti daha fazla borçlandırma derdine düştü böyle bir durumda akp yönetiminin hiç mi suçu yok allah aşkına..Herkesi boğazına kadar borçlandırdı bu pandemi ve arkasından gelen küresel ekonomik kriz kredi vererek ve kredi kartı kullanımı artmasıyla aşılmaz. Bu kriz üretimle aşılır boş boş cami açarak değil.

  • salim08 Ağustos 2020 14:43

    Dolar yıllık %34 arttı,,EMEKLİYE zam olarak % 4-5 veriyorsunuz,,,sanayici esnafa bir şey olmuyor,,çünkü onlarda mallarına %34 zam çekiyorlar,,BİZ EMEKLİLER NE YAPACAĞIZ,BİZİM ZAM YAPACAK MALIMIZ YOK,YERDE SÜRÜNÜYORUZ.

  • Vatandaş08 Ağustos 2020 14:37

    Köydeki Fatma bacı, Dağdaki çoban yastık altı döviz ve altına geçiyorsa... sizler anladınız diye düşünüyorum. Biz bu filmi önceki yıllarda çok yaşadık. Krizle geldi krizle gidecekler sonra da yargılanacaklar.

  • ender08 Ağustos 2020 14:35

    Herkes dolar yükseldi diye yüksek oranda zamlara hazırlanıyorlar,,ekonomi lafla düzelmez,,icraat gerekli,karşı müdahale gerekli,,vatandaş yastık altına atmak için sürekli dolar topluyor,bunu bir kere önlemeniz lazım.

  • Hasan08 Ağustos 2020 13:59

    Peki öylede bu dolar 3 senede 3,5 dan nasıl 7 ye geldi. Yoksa kaynağımız var ama yanlış mi harcıyorsunuz Nurettin bey?

  • Eskici08 Ağustos 2020 13:40

    Ama abi çekiyorlar ne yapacağız sizde diyorsunuz bizim haberimiz yoktu dolar yükselmiş borsa batmış vatandaş öpulmüş elin oğlu yapıyor ne yapacağız vatandaş olarak bize bari bir akıl verin

  • fafa08 Ağustos 2020 13:39

    2008'den önce ucuz dövizleri aldık,bilime ve teknolojiye yatırmayıp toprağa gömdük,elde avuçta ne varsa sattık,onları da yedik,ama  ödeme zamanı geldi.Şimdi ne yapıyoruz,milletin parasını düşük faizle zararına toplayıp inşaat firmalarını zengin ediyoruz.Benim verdiğim vergilerle de  Kamu Bankalarının zararını kurtarıyoruz.

  • BORSACI08 Ağustos 2020 13:35

    ASIL DARBEYİ HÜKÜMET VURUYOR ÖNÜNE GELENE AL KREDİ ÖDEMEMİŞE TEKRAR KREDİ DEYİP PARA SAVURUSAN TÜYÜ BİTMEMİŞ HAKKINI DOLANDIRICILARA SAVURUSAN TL DEGER KAYBETMEYE MAHKUM ÇÜNKÜ SÜREKLİ DEGER KAYBINA UGRAYAN PARA TL DİR .HALK ELİNDE TL TUTACAKSA DÖVİZE YÖNELTİYORSUNUZ.

  • fafa08 Ağustos 2020 16:26

    Devlet çivi çiviyi söker diyor,ödeyemedikçe para veriyor.

  • Husetin08 Ağustos 2020 13:30

    Istedigin kadar ihracatin ve turzim gelirin olsun sonucta Ithalatin ihracatından ve turizim gelirinden fazla Yani açığın çok üretimin yok satacağım birşey de yok Yandaşa dolar üzerinden garantili ihale verirsen Dolar ucar gider dış güçlerin bir şey yapmasina gerek yok O dış güçler değil iç güçler Yandaşa verilen o ihaleler tl ye çevrilmez köprü hava alanı yolcu garantileri kaldırılmaz ise Her kurumun başına liyakatsiz iş bilmez adamlar atanmaya devam ederse bu gidişatı kimse durduramaz

  • Kaçan Grup08 Ağustos 2020 13:27

    2020’deki Türkiye 2000 yılındaki Türkiye’den daha zengin. 2000 yılındaki Türkiye de 1980 yılındaki Türkiye’den daha zengindi. Böyle gider. Bu çok normal, insanlar çalışıp değer üretiyor, dünya da gelişiyor. Bu sizin marifetiniz değil, takoz olmasanız çok daha ilerde olurduk.

  • Mahmut gün08 Ağustos 2020 13:22

    Çekilemez yapılamaz...yapılıyor işte. Her türlü operasyon yapılıyor işte. Marketten peynir ekmek alır gibi kolayca dolar alınabiliyor aldırmayın sattırmayın. Yasak olmaz anladık ama arttıran düşüren neyse tespit edin engel olun. Dolar kaç katı oldu dolara müdahale edin 2 lira düşüyorum yaptık oldu deyin çıkın. Biri bizmle kafa buluyor yaa

  • hepiniz08 Ağustos 2020 13:19

    bye bye

  • Bika08 Ağustos 2020 13:13

    Enflasyonu düşürmek için faizi düşürüp döviz satarsan kasada rezerv kalmaz  ve enflasyonda düşmez.

  • Yorumcu08 Ağustos 2020 14:00

    Faizi düşürmekle enflasyon asla düşmez çünkü piyasaya fazladan para enjekte edersen otomatikman enflasyona sebebiyet verir. Fazladan sürülen paranın değeri kalmaz haliyle döviz kurları yukarı hareketlenir. Enflasyon düşerse faizi düşürmek gerekir. Gel de anlat akp'ye

  • Pala08 Ağustos 2020 13:10

    İşsizlik, enflasyon, cari açık, bütçe açığı rekor kırıyor. Bu başarı kimin?

  • Asfalt yol08 Ağustos 2020 13:03

    Herşeyi saldırı, kıskançlık, dış mihrak ile açıklayan bir zihniyet. 18 yılda duyan da çin, Kore gibi yüzlerce dünya markası yapmışlar, dünya ekonomi sıralamasında ilk 10 a girdik sanacak. Başarı nedir ? Yol, köprü, hastane mi, başkanlık sistemi mi ? Enflasyon, alım güçlüğü mü ?

  • ismail08 Ağustos 2020 12:58

     sn  bakan hiçmi suç sizdeyok yaw 20 yıldır hep aynı kırizlerle geldik buraya yine aynı sözler ozman ya futbolcular degişdirmek gerek yada kacıyı  takım  başarısız demiyorsunuz  hep suçlu başkarı  

  • Sdk08 Ağustos 2020 12:53

    Hiç gelmedi deldi geçti... Paramız Papau Yeni Gine parasına bile değer kaybediyor...

  • ekonomist/stratejist08 Ağustos 2020 12:52

    Sen en başta faizle enflasyon arasındaki ilişkiyi bilmeyen ve bu bilgisizlikle ülkemizi uçurumun kenarına getiren ilkokul bilgili süper ekonomist erdogana söyle. Ekonominin başına acilen Teknokratlar gelmeli yoksa felaketi yaşarız. Sıkıştıklarında hep dış minnaklar yemez artık Anadolu çocuğu yemez git koyunlara anlatın artık onlar bile sizleri dinlemez.

  • köstebek bakışlı 08 Ağustos 2020 12:49

    bu işi bilmediğiniz çarşı paradan haber dar olmadığınız nasılda belli.tuzunuz kuru tabi ama allah sizden kat be kat çıkarsın çoluk çocuğunuz dahil...

  • OKTAY 08 Ağustos 2020 12:47

    Kriz ile yaşıyoruz daha ne olsun