E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett göstergesindeki piyasa balonu gerçek mi?---

Buffett göstergesindeki piyasa balonu gerçek mi?

Buffett göstergesindeki piyasa balonu gerçek mi?
03 Eylül 2021 - 18:06 borsagundem.com

Hisse fiyatlarıyla GSYİH rakamlarını oranlayan ve Buffett göstergesi olarak bilinen ekonomik gösterge borsalarda balon piyasasına yaklaşıldığını belirtiyor. Ancak göstergeye ilişkin yorumlar boğa piyasasının devamını işaret ediyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda en yaygın kullanılan göstergelerden birisi de piyasa kapitalizasyonunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranıdır. 2001 yılında efsane yatırımcı Warren Buffett’un Fortuna verdiği röportajda söz konusu gösterge için, “hisse değerlemelerinin hangi yıl ne seviyede olduğunu ölçen tek ve en iyi gösterge” ifadelerini kullanmıştır. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Buffett göstergesi olarak da bilinen bu oran son zamanlarda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Göstergenin temel mantığı uzun süreler boyunca değerlenen borsaların ekonomin performansına da yansıması gerektiği üzerine çalışıyor. Ancak Forbes yazarı Nick Sargen’a göre ekonomik döngüye ilişkin kuvvetler nedeniyle endekste önemli sapmalar görülebilir.

Buffett, 1990'ların sonunda ABD borsa balonunu analiz ettiğinde, Wilshire 5000 Endeksi’nin GSYİH'ya oranı 1999 sonunda %136 ile rekor seviyeye ulaştı. Daha sonra 2000'lerin başında teknoloji balonu patladığında ise sert bir şekilde düştü ve 2008 Küresel Finansal Krizi'nin derinliklerinde %57'lik bir düşüşe daha maruz kaldı.

Endeks o tarihten bu yana, oran on yıldan fazla bir süredir istikrarlı bir yukarı yönlü hareket ediyor. Bu yılın Temmuz ayında, oran %200 barajını aştı. Bu oran uzun vadeli eğilimdeki iki standart sapmanın geçildiğini temsil ediyor. Birçok yorumcu da bu görünümü ABD borsalarının aşırı şekilde değerlenmesi ve büyük bir satış dalgasına karşı savunmasız kalması olarak yorumluyor.

Ancak Sargen konuyla ilgili yorumlarında ABD ekonominde enflasyonun son yirmi yılın ortalamalarına göre hızlı bir şekilde yükseldiğine dikkat çekiyor. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın iddia ettiği üzere enflasyondaki ani yükselişin geçici olacağından emin değil. Zira büyük mali ve parasal teşviklerin bir sonucu olarak enflasyon tehditleri daha kalıcı olabilir. İkinci görüşün doğru çıkması halinde ise faiz oranlarının denge seviyesi maddi olarak daha yükseğe kayarken hisse senetlerinin primlerini de artırabilir.

Borsa yazarı son yirmi yıldır şirketlerin kâr marjında da süregelen bir artış olmasına dikkat çekiyor. ABD şirketlerinin vergi sonrası kârları 20. yüzyılda ortalama %6 artarken II. Dünya Savaşından sonra ise %10’un üzerinde yükseldi.

Sargen konuyla ilgili en bilindik açıklamanın teknoloji devrimiyle artan kâr marjıyla ve küreselleşme nedeniyle maaş ücretlerinin daralması olduğunu belirtiyor. ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun konuyla ilgili araştırmaları da bu görüşü destekliyor. Ancak Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi’nde yapılan araştırmalar bu görüşe meydan okuyor.

Kâr ve işgücü gelirlerinin göreceli dağılımı konusundaki tartışmalar çözülmemiş olsa da ABD'nin kurumsal kârlarının Kovid-19 salgınından güçlü bir toparlanmadan faydalandığına dair bir şüphe yok. Bu yılın ikinci çeyreğinde, ABD'deki şirketlerin kârları bir yıl öncesine göre %69 arttı. Dahası, firmalar bugün büyük parasal ve mali teşvikler tarafından yüksek kâr marjlarını koruması için destekleniyor ve söz konusu şirketler geçmişte olduğundan daha fazla fiyatlandırma gücüne sahiptir.

Borsa yazarı tüm bu hususları değerlendirerek hisse senetleri için boğa piyasasının yakın zamanda sona ermeyeceğini ancak her an bir düzeltme dönemine girilebileceğini öngörüyor. Sargen, yakın vadenin ötesine bakıldığında ise ABD Merkez Bankası para politikalarını sıkılaştırmasıyla birlikte değerlemelerin sıkışma olasılığını göz önünde bulunduruyor. Bununla birlikte, Forbes yazarına göre kâr marjları yüksek kaldığı sürece, yatırımcılar "Buffett göstergesinin" önceki ortalamasına geri dönmesini beklememeli.

Borsa rallisini bitirecek 7 risk

 

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında kaldı

 

Pandemi krizi dünya ekonomisi için fırsat olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)