E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandemi krizi dünya ekonomisi için fırsat olabilir---

Pandemi krizi dünya ekonomisi için fırsat olabilir

Pandemi krizi dünya ekonomisi için fırsat olabilir
03 Eylül 2021 - 15:16 borsagundem.com

Küresel ekonomiler pandemi sürecinde oldukça sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Ünlü ekonomist Joseph Stiglitz krizin küresel ekonominin temelindeki sorunların giderilmesi için fırsat olduğunu söyledi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Bankası eski Baş Ekonomisti ve Başkan Yardımcısı Joseph Stiglitz ABD ekonomisini yeniden düzenlemek için iyi bir zaman olduğunu söyledi. Stiglitz CNBC’deki röportajında, “Bu krizin boşa gitmesine izin vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Ünlü ekonomist korona virüs pandemisi sayesinde eşitsizlik, iklim krizi ve piyasa ekonomisinin dayanıksızlığı gibi ekonomik sistemin çalışmayan bütün yanlarının ortaya çıktığına dikkat çekti.

Stiglitz var olan problemlerin çoğunun birbirleriyle ilişik olması nedeniyle aynı anda üstesinden gelinebilmesi konusunda iyimser olduğunu belirtti. Başarılı ekonomist, “Bir taşla iki kuş vurabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

ABD ekonomisini örnek olarak gösteren Stiglitz yeşil altyapının inşasına odaklanmanın istihdam yaratacağını ve eşitsizliğin üstesinden gelebileceğini söyledi. 78 yaşındaki ünlü ekonomist, “Bir kez buna aklınızı yormaya başladığınızda problemlerin iki ya da üç tanesine aynı anda saldırdığınızı göreceksiniz” dedi. Stiglitz ABD’nin bunu gerçekleştirmek için ihtiyaç olan işçi ve sermaye gücüne sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Ünlü ekonomist ABD ekonomisinde vergileri “biraz” arttırmanın finans için “sağlıklı” olacağını belirterek “ortak iyiye ulaşmak için bazı şeylerin yapılması gerektiğini” söyledi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre Temmuz ayında, 130 ülke %15'lik küresel asgari kurumlar vergisi oranını destekledi. Stiglitz bu hamlenin vergiler konusunda yarışı dibe çektiğini belirterek, ABD'nin bu sebeple vergi oranlarını %25'e çekmeyi değerlendirdiğini vurguladı.

Stiglitz, başarılı bir ekonominin sadece vergi oranlarıyla değil, altyapı ve araştırma ve geliştirme çabaları gibi diğer faktörlerle de tanımlandığını söyledi. Ünlü ekonomist ABD'nin 125 yıldır yürürlükte olan eski yasaları değiştirmesi ve tüm ABD’deki aşırı pazar gücünü ele alması gerektiği konusunda giderek artan bir fikir birliği olduğunu söyledi.

Stiglitz'e göre aşırı piyasa düzenlemeleri ve aşırıya vergilendirme politikaları Batı'nın rekabet gücünü gelişmekte olan ülkelere ve Çin'e kaptırmasına neden olmayacak. Ekonomist "Aslında bu yeni gündemin bizi gerçekten güçlendireceğinden oldukça eminim" dedi.

Rekabetin piyasa ekonomilerini daha yenilikçi hale getirdiğini ve tekellerin bu yenilikçi bakış açılarını azalttığını savunan Dünya Bankası eski Başkan Yardımcısı röportajının sonunda, “Dev şirketlerin aslında inovasyonu nasıl ezdiğini gördük” ifadelerine yer verdi.

JPMorgan Çin’de hisse yerine tahvil alacak

 

Güçlü istihdam raporu borsalar için kötü haber

 

Yabancılar geçen hafta 43 milyon dolarlık hisse aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)