E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBu haftanın hikayesi belli oldu---

Bu haftanın hikayesi belli oldu

Bu haftanın hikayesi belli oldu
27 Ekim 2022 - 08:08 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Bu haftanın hikayesi belli oldu gibi, önde gelen merkez bankalarının önümüzdeki aylarda faiz oranlarını yavaşlatmaya başlayabileceklerine dair artan beklentilerle sermaye piyasalarında yükseliş, doların geri çekilmesi ile paritelerde toparlanma ve emtia fiyatlarında artış ve de hazine getirilerinde gerilemenin devam etmesi.

Bu mottoya destek geçen ay Avusturalya MB’nin beklenti altı faiz artışıyla gelmişti dün ise

a) Kanada Merkez Bankası'nın 75 baz puanlık artış yerine 50 puanlık beklenenden daha düşük bir oranda faiz artımı yapması
b) ABD müstakil ev fiyatlarının Ağustos ayındaki düşüşten sonra yeni ABD müstakil ev satışlarının Eylül ayında da düştüğünü gösteren konut verileri, Fed'in agresif sıkılaştırma döngüsünün ekonomiyi yavaşlatmak için halihazırda çalıştığını da gösterince ve c) ipotek oranları yirmi yılı aşkın bir süredir en yüksek seviyesine ulaşıp, yumuşayan bir ekonomik manzaraya işaret eden artan sayıda! veri yığınına eklenince , Fed'in Aralık ayında benzer büyüklükte ( 75 yerine 50 baz bir faiz artırımına geçeceği beklentilerini körüklemiş durumda.

ABD Doları Endeksi 110’lu seviyeleri terk etmiş durumda ve %0,06 artışla 109,63'den işlem görüyor. Döviz piyasalarında, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'ndan 75 baz puanlık bir faiz artırımı yapmasını beklemesiyle euro beş hafta içinde ilk kez 1 doların üzerine çıkarak 1.00935 dolarla zirve yaptı, şimdi ise %0,06 değer kaybı ile 1,006’dan işlem görmekte.

Sonuç bu sabahta piyasalar olumlu. Çin hisse piyasaları ise , Başkan Xi Jinping'in yeni liderlik ekibinin ideolojiyi ekonominin önüne koymasından endişe etmesiyle sert satışlar gördükten sonra piyasalardaki toparlanmaya gecikmeli eşlik ederek biraz daha pozitif ayrışmış durumda.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1.59 , Avustralya'nın emtia ağırlıklı hisse endeksi %0.81 , Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %2,6 artıyken, Japon Nikkei %0,09 düşüşte.

Dolardaki düşüş de altın fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu ve spot altın iki haftanın en yüksek seviyesini 1674’ü gördü şimdi - %0,07 değer kaybı ile 1663’den işlem görmekte. Petrol fiyatlarında da yükseliş devam ediyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri, %0.3 artışla varil başına 95.94$'dan ve ABD WTI ham petrolü %0.2 artışla 88.10$'dan işlem görmekte. Bugünün gündemine baktığımızda ; TCMB "Enflasyon Raporu", ECB faiz kararı, günün en önemli gündem maddeleri olarak dikkat çekmekte.

Yurt içinde diğer takip edilecek gündem maddeleri; ekonomik güven endeksi, dış ticaret, turizm istatistikleri olurken, Yurt dışında ise ABD GSYH, dayanıklı mal siparişleri, Almanya dan GfK verileri ön plana çıkmakta.

NYSE günü düşüşle kapattı

 

SPK, VKING hissesindeki üç yatırımcıya işlem yasağı getirdi

 

SPK'dan AGYO hissesindeki 15 isme yaptırım kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)