E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBrezilya'da işler kötüye gidiyor---

Brezilya'da işler kötüye gidiyor

Brezilya'da işler kötüye gidiyor
04 Ocak 2016 - 15:02 borsagundem.com

2016'da Brezilya'da yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna sahip şirket sayısı daha da azalabilir

Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'nın kredi notu, 2015'te iki kurum tarafından yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürülürken 200'den fazla şirketin kredi notu da ülke notuyla aynı kaderi paylaştı. Brezilya'da artık sadece 14 yatırım yapılabilir seviyede nota sahip şirket bulunuyor. Bu şirketlerin altısının kredi notu çöp seviyesi sınırındayken not görünümleri de negatif izlemeye alınmış durumda bulunuyor.

Brezilya'da kredi notu henüz çöp seviyesine düşürülmeyen 14 şirketin birçoğu, gelirlerinin büyük kısmını yurt dışından elde etmeleri sebebiyle, son 25 yılın en büyük resesyonunundan ve yurtiçindeki politik kargaşalardan kendilerini kısmen izole etmiş durumdalar. Brezilya'da, yurtiçi ekonomiye daha bağımlı şirketlerin, yatırım yapılabilir notunu kaybetmesi daha muhtemel gözüküyor. Yapı şirketi Odebrecht Engenharia e Construcao ve petrokimya şirketi Braskem SA'ya Fitch Ratings ve Standard & Poor’s'un verdiği kredi notu yatırım yapılabilir seviye sınırında ve negatif izlemede bulunuyor.

Bulltick'te sabit getirili yatırım araçları baş analisti Klaus Spielkamp, "Brezilya'da yatırım yapılabilir kredi notuna sahip ihraçcı bulmak artık çok zor. Geçtiğimiz yıl içerisinde Brezilya'nın spekülatif bir yatırım ortamına dönüştüğünü gördük. Artık çok az sayıda uzun vadeli yatırımcı Brezilya şirketlerinin ihraç ettiği borçlanma araçlarına rağbet ediyor" dedi.

Brezilya ekonomisi arka arkaya krizlerle sarsılırken, yatırım yapılabilir ve çöp kredi notuna sahip şirket tahvillerinin ortalama getirisi 2015'te yüzde 3.9 artarak yüzde 11 seviyesine geldi. JPMorgan'ın derlediği bir ankete göre, Brezilya'da yaşanan yıllık artış, gelişmiş ülkelerde çöp seviyesinde nota sahip şirketlerin maliyet artışının 1.6 puan, yatırım yapılabilir seviyedeki şirketlerin maliyet artışınınsa yaklaşık 2 kat üzerinde bulunuyor. 

Bloomberg'in derlediği verilere göre, geçtiğimiz yıl, Brezilya'da 289 şirketin kredi notu düşürülürken, bu, 2002'den bu yana en yüksek rakam oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)