E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBorsayı tarihi zirveye emeklilik fonları taşıdı---

Borsayı tarihi zirveye emeklilik fonları taşıdı

Borsayı tarihi zirveye emeklilik fonları taşıdı
16 Ocak 2020 - 09:43 borsagundem.com

Milliyet Ekonomi Yazarı Zeynep Aktaş: Kurumsal yatırımcıların alımları borsayı yukarı taşıyor. Asıl güçlü dalga ise emeklilik fonlarından geliyor. Yön yukarı ama aşırı primli hisselere ve robot emirlere dikkat!

Borsa İstanbul yeni yıla TL bazında rekorlarla başladı. Güçlü hacimlerle dip seviyelerde gelen alımlar, banka hisselerinde artan yabancı payları, düşen risk primi, kârlarda artış beklentisi borsayı yukarı taşıdı. Faizlerin düşme eğilimi, dış konjonktürdeki ılıman hava alımları güçlendirdi. Asıl güçlü dalga emeklilik fonlarından geliyor. Emeklilik fonlarındaki hisse oranı yüzde 13.22’ye çıktı. Bu oran yüzde 15’e doğru yükselmeye devam ediyor. Yatırım fonlarında da hisse oranı yüzde 4.80’e çıktı.

Yabancı da alıyor

Yabancıların da hisse alımları var. Yabancıların ise borsadaki payı 25 Aralık’ta yüzde 59.89 iken 14 Ocak’ta yüzde 61.33’e ulaştı. Kurumsal yatırımcıların alımları borsayı yukarı taşıyor. Borsada yön yukarı. Bununla birlikte bu ortamda aşırı primli hisselerdeki hareketlere ve robot emirlerle gerçekleştirilebilecek fiyat hareketlerine karşı dikkatli olmalı.
Dolar bazında 21.000 seviyesi aşılırsa 23.000’e doğru çıkışın hızı artacak. Sonraki dirençler dolar bazında 27 bin ve 32 bin seviyelerinde.

İşlem hacmi arttı

Verilere bakıldığında 20 aylık ortalamasının üzerinde hareket ediyoruz. Endeks dolar bazında 20.000 seviyesinin üzerine çıkarak 23.000 seviyesindeki 50 aylık ortalamaya yöneldi. 50 aylık ortalama 4 yıllık seyrin ortalamasını gösteriyor. Şubat ve mart ayında borsadaki ivmenin korunması halinde 20.000’in üzerinde 23 bine doğru bir hareketin yaşandığını görebiliriz.

Borsadaki son bir yıllık hareketi incelediğimizde ortalama günlük 7 milyar TL olan günlük işlem hacmi son beş gündür günlük ortalama 14.5 milyar TL’ye çıktı. Bu hacimde robot emirlerin de katkısı var. Özellikle yabancılardan gelen işlemleri yakından takip etmekte fayda var. Borsa İstanbul’da hareketin yönü yukarı doğru.

Faiz kararı bekleniyor

TCMB faiz kararı 16 Ocak Perşembe günü açıklanacak. TCMB 100 puanlık bir faiz indirimine gidebilir. Böyle bir durumda mevduat faizleri yatırımcı için alternatif bir seçenek olarak geriye düşerken daha fazla para piyasası fonları öne çıkmaya başlayacak. Yatırımcılar, likit fonları ve para piyasası fonlarını ya da özel sektör tahvillerini tercih edecek.

Kârlar gelecek

Şirketlerin kârı açıklanmaya başlayacak. Bu da firmaların borsadaki fiyat/kazanç oranlarının düşmesini sağlayacak. Kâr ve fiyat dengesi açısından daha cazip fiyatlara gerileyen hisseler yatırımcıların ilgi odağında olacaktır.

Dolar zayıf, altın alımı devam

Dolar kurunda 6.00-6.25 güçlü dirençler. 6 seviyesi aşılırsa 6,15 ve 6,25’e doğru çıkışı sürebilir. Ancak verilere baktığımızda kurda bu atağı geliştirecek bir sinyal bulunmuyor. Dolar/TL kurunda kısa vadeli yükselen bir trendde ve enflasyona paralel bir yükseliş gözlenebilir. Altının onsu ağırlıklı olarak 1.445-1.555 bandında hareket ederken 1.600’e kadar çıktı ve gevşedi. Ancak alımların korunduğu görünüyor. Orta ve uzun vadede 1.820-1.900 hedefi hala geçerli.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yatrmc18 Ocak 2020 14:19

    BİST de hisseleri -varlık fonu-alıyor olmasın...öyle diyor Bloomberg kanalındaki finans uzmanı

  • pala16 Ocak 2020 11:24

    devlet eliyle manipülasyon yapılıyor. borsa 100bine geri gelirse zararı vatandaşın üstüne yıkacaklar

  • Tam komedi 16 Ocak 2020 10:30

    Bes fonunda 140 milyar birikmiş işsizlik fonundan yemelerine rağmen 125 de orda kaldı 70 milyar tl de dask fonunda var diyorlar eğer böyle bir para olsa idi böyle bir durumda borsaya değil kredi olarak bankalara akardı !!! Borsada şirketi olan patronlara emir gitti zaten satıcı yok gaplı aça aça yükseltiler ve kamu bağlantılı hisselerde de varlık fonu devrede idi bunu ört bas için emeklilik fonu alım yaptı diye masal yazıyorlar dinlerseniz ! Hakan atilla borsaya başkan oldu operasyon başladı !!!