E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsanın gündemi Moody's ve cari açık---

Borsanın gündemi Moody's ve cari açık

Borsanın gündemi Moody's ve cari açık
11 Nisan 2014 - 08:51 borsagundem.com

Bugünün gündemi cari işlemler dengesi rakamı ve öncelikli olarak da Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu için gözden geçirme raporu

Turkish Yatırım  tarafından hazırlanan hünlük bülten:
   
"MOODY’S BÜYÜMEDEN VURDU   

Dün, ABD’de önceki akşam yayınlanan FED tutanaklarının kar satışlarına ara verdirmesi ile yüzde 1’in üzerinde bir değer kazancına ulaştıktan sonra 73,500 ara direncinde zorlanan ancak, 73,000’de de yoğun bir tutunma çabası sergileyen bir BIST100 izledik ve endeks günü %1 primle 73,150 puandan kapadı. DolarTL ve faizde yeniden sırasıyla 2,10 ve %10’un altı seviyeler görüldüğünden sabah her ne kadar Çin’in ticaret verisi moral bozmuş olsa da beklediğimiz gibi tutanaklar ağır bastı.  Zaten TCMB fonlama maliyeti ile gecelik faizlerin de düşmeye devam ettiği ortamda FED yetkililerinden de gelişen piyasaların geneline bir selam gelince, endeks bir günlük satışın ardından yeniden olumlu havayı yakaladı. Bu da satışları kar realizasyonu olarak görmemizi haklı çıkarmış oldu.
   
Bugünün gündemi cari işlemler dengesi rakamı ve öncelikli olarak da Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu için gözden geçirme raporu… Hatırlayacağımız gibi 4 Nisan’da bizi ‘yatırım yapılabilir’ kategoride değerlendiren başka bir kurum olan Fitch notumuzun görünümünü değiştirmezken uyarılarda bulunmuş hatta Başbakan’ın faiz indirimi açıklamasına karşılık Fitch analisti de bunun dengeleri değiştirerek riskleri artırabileceğini belirtmişti. Bunlara rağmen piyasanın modu bozulmamıştı ancak bu hafta bir Moody’s spekülasyonu olduğu da bir gerçekti. Piyasa, yakın zamanda bu kuruluşun 10 Türk bankasının kredi notunu negatif izlemeye almış olmasından olsa gerek, Moody’s’i Fitch’e göre tedirgin bekliyordu ki dün 73,500 ara direncinde takılınmasının da bundan kaynaklanmış olabileceğini düşünüyoruz. Yoksa kur ve faiz tarafı da destekleyici kalmaya devam ediyordu..
   
Ancak piyasalardaki endişe ve spekülasyonlar gerçek oldu ve Moody’s değerlendirmesini açıklayarak Türkiye'nin Baa3 olan devlet tahvili notunun görünümünü negatife indirdi, durağan olan not görünümünün negatife çekilmesi demek  olası bir indirim için izlemeye alınması demek. Dolayısıyla zaten hiç de güçlü olmayan kısa vadeli not artırım beklentileri bu şekilde iyiden iyiye zemin kaybetmiş oldu, şimdi ilk odaklanılacak konu bu notu korumak ve negatif izlemeden çıkılmak olacaktır.. Zira 2012 sonları ve 2013 ilk çeyreği sürecindeki not artırım zamanlarını hatırlayacak olursak bazı yabancı fonlarıni hedge fonların kendi mevzuatları gereği bir ülkeye yatırım yapabilmesi için en az iki yatırım yapılabilir not görmesi gerektiğini konuşuyorduk, bu da Fitch ve Moody’s’in bizim için önemini de gösteriyor.
   
Moody’s’in gerekçelerine bakacak olursak  yavaşlaması beklenen büyüme, siyasi belirsizliklerin artması en temel iki neden gibi görünüyor. Bu da demek oluyor ki ilk olarak Ağustos Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerine dek Moody’s bizi diken üzerinde tutmaya devam edebilir. İkincisi de yavaşlayan büyüme vurgusu ile beraber Başbakan Erdoğan’ın belirttiği ancak TCMB Başkanı Başçı’nın hemen olmaz mesajı verdiği faiz konusu yeniden gündeme gelebilir. Önden yüklemeli faiz artırımlarının bir sonucunun da büyümenin yavaşlaması olacağını biliyorduk ancak bu şekilde bir not baskısı da işin içine girince Merkez Bankası üzerindeki faiz indirme yönünde beklentiler artış kaydedebilir..   

Moody’s notumuzu düşürür mü? Piyasa şuan düşüş için yüksek bir ihtimali en azından kurdan gördüğümüz kadarıyla fiyatlamıyor..Geriye dönük bakılacak olursak 15 yılı aşkın bir süre için yapılan bir incelemeye göre kredi notunun negatif izlemeye alınması halinde ilk bir yıllık süreçte notun düşürülmemesi ihtimali düşürülmesi veya artırılmasından yüksekken süre 3 yıla çıktığında değiştirilmeme ve düşürülme ihtimalleri birbirine yakınsıyor görünüyor.
   
Piyasalara baktığımızda  içerde dün akşama doğru yeniden 2,10’un altına sarkan DolarTL’yi bu sabah 2,12’nin üzerinde görüyoruz ve yaşanan hızlı yükselişlere bir günlük ara verilerek yeniden olumlu moda dönen BIST100’de kazanımların Moody’s kararıyla bir ölçüde realize edilecek gibi görünüyor. Dün 73,000’den kapandık ancak bu sabah 72,000 ve 71,500 destekleri izleyeceğimiz ilk seviyeler ki 71,500 de bizim stop loss seviyemiz.. Moody’s’den bir adım gelebileceği bekleniyordu, dolayısıyla bir miktar fiyatların içinde var ama hızlı yükselişlerin ardından bu durum kar satışı için bahane olarak kullanılabilir, DolarTL’nin 2,12’nin üzerini çok zorlamaması nedeniyle çok sert bir geri çekilme yaşanmayabilir…   

Dışa bağımlılık vurgusuyla Moody’s’in de dikkat çektiği cari açık tarafına gelecek olursak  bugün Şubat ayı verisi açıklanacak. TCMB’nin beklentilerini hem Ocak ayındaki enflasyon raporu sunumundan hem de son PPK’ya ait tutanaklardan hatırlayalım  Merkez Bankası yurtiçi talebin ivme kaybetmeye devam etmesini, buna karşılık da ihracatın büyümeye katkısının artmaya başlamasını bekliyor, 2013 yılının Aralık ayında cari açığın ithalat kaynaklı yüksek gelmesi geçici bir durumdu ve 2014 yılında belirgin iyileşme beklentileri hakim….
   
Yurtdışına bakacak olursak  ABD’nin haftayı nasıl kapatacağı bu hafta başında yükselen düzeltme hareketi mi başladı tartışmalarının da yeniden yükselip yükselmeyeceğini belirliyor olacaktır ki dün de sert değer kayıpları yaşandığı için dışarıda hava pek de olumlu değil. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)