E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların enflasyonla savaşı bitmek bilmiyor---

Borsaların enflasyonla savaşı bitmek bilmiyor

Borsaların enflasyonla savaşı bitmek bilmiyor
11 Mayıs 2023 - 11:13 borsagundem.com

ABD'de enflasyondaki iyi huylu yumuşamaya rağmen, piyasalar belirsizliğini koruyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı. Rakamlardaki iyi huylu yumuşama borsalara bir nebze rahatlık vermiş olsa da yatırımcıların belirsizlik hissiyatı sürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları, Çarşamba günü birçok önemli piyasa verisinin açıklanmasıyla karıştı. Dow Jones başta olmak üzere yaşanan ralliye her borsanın katılmadığı görüldü.

Yatırımcılar enflasyonu hala bir sorun olarak görüyor

The Motley Fool’dan Dan Caplinger’in haberine göre, geçen yıl boyunca hisse senetleri için en büyük sorun, enflasyonist baskıların devam etmesiydi. Son kırk yılın rekor seviyede yüksek seyreden enflasyon oranları, yatırımcıların sahip oldukları hisse senetlerinin uzun vadeli değerini yeniden değerlendirmelerine neden oldu. Çoğu durumda, bireysel hisse senetleri testi geçemedi ve bu da borsalarda dramatik düşüşlere yol açtı.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun son Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) raporu, başlangıçta hisse senetlerini yükseltse de pek çok yatırımcı, fiyat artışları yavaşlamış olsa bile enflasyonun bir sorun olmaktan çıktığından emin olmaktan uzak görünüyor.

Enflasyon henüz ölmedi

Veriler, mevsimsellikte arındırılmış manşet TÜFE’nin Nisan ayında Mart ayına göre yüzde 0,4 arttığını gösteriyor. Geçen yıl aynı dönemdeki daha yüksek enflasyon oranı nedeniyle, Nisan ayındaki artışın TÜFE'deki 12 aylık artışı yüzde 4,9 seviyesine düşürdüğü görülüyor. Bu, son iki yılın en yavaş artış hızı olarak kayda geçerken yine de Fed'in uzun vadede görmek istediği yüzde 2 hedefinin iki katından fazla bir orana karşılık geliyor.

Ay boyunca, tüketiciler çeşitli mal ve hizmetlerde karışık fiyat hareketleri gördü. Gıda fiyatları sabit kaldı, dışarıda yeme maliyetindeki artışlar gıda fiyatlarındaki düşüşleri dengeledi. Benzin fiyatlarındaki yüzde 3'lük artışın kalorifer yakıtı, elektrik ve doğal gazdaki düşüşleri dengelemesi nedeniyle enerji fiyatları da yüzde 0,6 oranında artış gösterdi.

Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de aylık bazda yüzde 0,4 oranında arttı ve yıllık bazda artış yüzde 5,5 olarak gerçekleşti. Kullanılmış araba ve kamyon fiyatlarındaki güçlü sıçrama ve barınma maliyetlerindeki yüzde 0,4'lük artış, genel endeksin yükselmesine neden oldu.

Bununla birlikte, özellikle endişe verici olan, son 12 ayda enerji fiyatları düşerken bile TÜFE'nin pek çok bileşeninin daha keskin bir şekilde artması oldu. Bu ayki artışlara rağmen, benzin fiyatları Nisan 2022'ye göre yüzde 12 daha düşük seyrederken, kalorifer yakıtı ise yüzde 20'den fazla bir oranda geriledi. Ancak gıda fiyatları yüzde 7,7, barınma maliyetleri yüzde 8,1, ulaşım hizmetleri ise çift haneli oranlarda artış gösterdi. Bu, Fed ve diğer politika yapıcıların enflasyonu fethettiği bir ortam anlamına gelmiyor.

Banka hisselerinde dikkate değer düşüş

İyi huylu enflasyon verileri birçok hisseye destek vermesine rağmen, bazı şirketler ralliyi kaçırdı. American Express, Goldman Sachs ve JPMorgan Chase düşüşlerinin Dow Jones'u aşağı çekmesiyle bankalar dikkate değer bir düşük performans gösterdi. Bölgesel bankalar da büyük ölçüde düşüktü, ancak bu, son birkaç yıldaki faiz oranı artışlarının etkisiyle sektörü vuran uzun vadeli endişelerin bir yansıması olarak algılandı.

Bazı hisse senetleri ise fiyatlardaki yükselmeyi artışla karşıladı. Chevron Çarşamba günü enerji hisse senetlerinde düşüşe neden olsa da, 2021 ve 2022'nin büyük bölümünde petrol ve doğal gaz fiyatlarında yaşanan patlamanın bir sonucu olarak geçen yılın büyük kazananlarından biri olmuştu. Enerji sektörü, ekonomik durgunluk potansiyeline karşı da hassas kabul ediliyor çünkü düşen endüstriyel faaliyetler, ekonomi yavaşladığında azalan talebin temel itici gücü oluyor.

Yatırımcılar net değil

Pek çok yatırımcı, ayı piyasası sinyallerinden korkmaksızın hisse senetlerine güvenle yatırım yapabileceklerine dair net işaretler almayı umuyor. Fed, son 15 aydaki agresif faiz artırımlarından rahat bir şekilde geri adım atmadan önce enflasyonun çok daha fazla düşmesini istiyor. Şimdiye kadar birçok kişi enflasyondaki düşüşü cesaret verici bulsa da, rakamlar, Fed’i politika duruşunu gevşetmeye teşvik edecek kadar hızlı bir düşüş sergilemiyor.

Bu gerçekleşene kadar, birçok kısa vadeli yatırımcının hisse senetlerine kuşkuyla bakmaya devam edeceği düşünülüyor. Bu, enflasyona karşı uzun süreli mücadele olasılığıyla başa çıkabildikleri sürece, uzun vadeli yatırımcıların hisselerdeki pozisyonlara ekleme yapma fırsatlarını ise artırıyor.

Piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor

 

ABD borsalarına enflasyon dopingi

 

NYSE enflasyon verileri sonrası karışık seyirle kapandı

 

ABD enflasyon verisi sonrası piyasalarda son durum

 

ABD'de enflasyon iki yılın endüşük seviyesinde

 

Ünlü borsa uzmanı açıkladı: Enflasyona karşı güvenli limanlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)