E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları 2021’de yükseltecek en önemli gösterge---

Borsaları 2021’de yükseltecek en önemli gösterge

Borsaları 2021’de yükseltecek en önemli gösterge
29 Aralık 2020 - 10:50 borsagundem.com

2020 borsa rallisine şüpheyle bakan yatırımcılar küresel borsalardaki yükselişe anlam veremiyor. Ancak Jefferies analistleri pozitif yöndeki bilanço revizyonlarının gözden kaçtığının altını çiziyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalardaki ralliye şüpheyle yaklaşan yatırımcılar 2020’nin sonuna doğru tüm zamanların en yüksek seviyesinde dolaşan borsaların bu yükselişi anlamı olmayan bir yatırımcı coşkusu olarak görüyorlar. Ancak Jefferies analistlerine göre şüpheciler çok önemli bir borsa rüzgarını gözden kaçırıyor olabilir.

MarketWatch’un haberine göre Jefferies analistleri, borsaların iki haneli düşüşler geçirdiği 2018 yılındakine benzer tonda moral bozucu yorumlara ve haberlere rağmen 2020 sonundaki borsa performansının neredeyse tam tersi şekilde gerçekleşmesi nedeniyle şüpheciliğin anlaşılabilir olduğunu kabul ediyor.

S&P 500 Endeksi 2018’in en son çeyreğinde %14 oranında düşüş göstermiş satış dalgası ABD Merkez Bankası’nın aşırı sıkı para politikaları nedeniyle ekonominin boğulmasına yol açmıştı. Başat endeksler 2020’nin son çeyreğinde ise şimdiye kadar %10’un üzerinde yükselişler gösterdi. Tüm bu yükseliş Kovid-19 aşılarının ABD’de ve dünyanın birçok ülkesinde dağıtımına başlamasına rağmen korona virüsün ekonomik toparlanma üzerindeki etkisinin hissedildiği bir dönemde gerçekleşti.

Birçok hisse senedi temel veriler bağlamında gelecek dönemdeki bilançolarına odaklanıyor. Jefferies analistleri, 2020'nin son üç ayındaki "kayda değer farkın" da bilanço revizyonlarının neredeyse çeyreğin her haftasında olumlu yönde gerçekleşmesinden kaynaklandığını belirtiyorlar.

Yatırım bankacılığı şirketinin müşterileriyle paylaştığı raporda, “Bilanço revizyonları genellikle nadiren pozitif yönde olduğundan dolayı bu durumun hisse senetleri için en önemli destekleyici etkilerden biri olduğunu düşünüyoruz” denildi.

Bilanço revizyonları şirketlerin çeyrek boyunca elde edecekleri şirket geliri analizlerinde değişikliği ifade eder. Genellikle beklentiler çeyreğin başında gösterilen rakamlardan daha düşük rakamlara revize edilir ve bilanço sezonu başladığında şirketler çıtayı etkili bir şekilde düşürür.

Jefferies analistlerine göre yukarı yönlü bilanço revizyonları oldukça nadir gerçekleşiyor. Ancak tarihsel verilere bakıldığında hisse senetleri bu şekilde bilanço revizyonları yapıldığı dönemlerde yükselişe geçiyor.

Bu rüzgarın borsayı ne kadar besleyebileceği ise başka bir merak konusu. Analistler olumlu bilanço revizyonları sonrasında üç aylık ortalama performansın S&P 500’de ortalama 450 baz puan yani %4,5 yükselişe yol açtığını belirtiyorlar. Bu 2021’in ilk çeyreği için iyi haber anlamına geliyor.

Jefferies analistlerine göre aşı dağıtımının başlamasıyla birlikte potansiyel olumlu bilanço revizyonları 2021’in ilk yarısında da görülebilir.

Çeyrek ortalamaların çok gerisinde kalan negatif bilanço revizyonları da analistlere göre gelecek yılın ilk yarısına ilişkin olumlu işaretler veriyor.

Ocak ayı alım için fırsat verecek

Tüm bu işaretler borsalarda yükseliş ibareleri gösterse de Jefferies analistleri ocak ayında kısa bir geri çekilme konusunda uyarıda bulunuyor. Aralık ayındaki güçlü kazançlarla birlikte S&P 500 Endeksi %3’ün üzerinde yükselirken Dow Jones %2,8 ve Nasdaq %5,5 oranında yukarı yönü gösterdi. Analistler bu yükselişlerin ocak ayında kısa bir geri çekilmeye yol açabileceğini belirtiyor.

Jefferies analistleri konuyla ilgili raporlarında “Şu anki aralık ayı performansı 50 baz puanla 90’lardan bu yana olan verilerde ortalamanın üzerinde. Bu gerçekleştiğinde ocak ayı performansı sadece yarı yarıya ihtimalle olumlu gerçekleşiyor” ifadelerine yer verdi. Ancak, bu gibi durumlarda, ilk çeyrek performansında %80 ihtimalle yükseliş gösteren S&P 500 Endeksi genel olarak daha güçlü hale geliyor.

Analistler, “Yakın vadedeki getiriler zayıf olabilir ancak bu dönem aynı zamanda yatırım yapmak için iyi bir zaman” görüşlerinde bulundu.

 

2021 başlarken piyasalarda toparlanma beklentileri ve risk iştahı güçlü

 

2020’nin borsa şoku halka arz patlaması yarattı

 

Borsa İstanbul nereye koşuyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)