E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsalardaki tepki yükselişinin devamı için...---

Borsalardaki tepki yükselişinin devamı için...

Borsalardaki tepki yükselişinin devamı için...
31 Mart 2020 - 09:45 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST’te gün içinde satış baskısı oluşsa da yurtdışı borsalardaki pozitif seyir nedeniyle alım fırsatı olarak değerlendirilmesi beklenmektedir.

Güne negatif eğilimle başlayan BIST-100 Endeksi gün içinde dalgalı bir seyir izlerken, yurtdışı borsalardaki yükseliş eğilimine karşın negatif ayrışarak günü %0,07 düşüşle 88.059’dan kapattı.

Yurtdışı majör borsalar tepki yükselişine devam ederek günü güçlü yükselişlerle kapatırken BIST, yurtiçinde Covid-19 vaka sayısının artmasının etkisiyle negatif ayrıştı. TL, EM para birimlerindeki değer kayıplarına paralel günü değer kaybı ile kapatırken benzerlerinden negatif ayrıştı. CDS’ler yükselişini güçlendirerek günü 561 seviyelerinden tamamladı. CDS’lerdeki sert yükseliş TL varlıklara ilişkin risk algısının güçlü şekilde yükseldiğine işaret ediyor. VIX Endeksi 57 seviyelerine gerilerken, ABD Borsaları’ndaki tepki yükselişinin güçlendiğini gördük. Ancak mevcut seviyeler halen yüksek ve başta ABD Borsaları olmak üzere volatilitenin devam edeceğine işaret etmektedir.

Borsalardaki tepki yükselişinin devamı için ilk etapta VIX Endeksi’nin 50 seviyesi altına geldiğini görmemiz gerekiyor. Büyük miktarlı parasal ve mali teşvikler piyasalardaki paniğin sonlanmasını ve tepki alımları oluşmasını sağladı. Ancak, piyasalardaki toparlanmanın devamı için Covid-19 virüsünün tedavisine yönelik pozitif gelişmeler ve salgının kontrol altına alındığının görülmesi gerekiyor. BIST’in eğilim olarak yurtdışı borsalara paralel hareket etmesi beklense de yurtiçinde virüsün yayılma hızının artması durumunda BIST ile TL’deki negatif ayrışmanın devam etmesi beklenir.

Global resesyon beklentisinin yükselmesi sonrası başta ABD olmak üzere kısa vadede gelecek veriler ekonomik bozulmanın derecesini göstermesi bakımından önemli olacak. Beklenen daha iyi gelecek veriler bu bakımdan piyasalara moral verebilir, tam tersi durumda ise satışlar artacaktır. Çin’den gelen PMI verilerinin beklentilerden güçlü gelmesi bu bakımdan pozitif algılandı. Bugün ABD’de açıklanacak tüketici güven endeksi, Case-Shiller konut fiyat endeksi ve Chicago PMI Endeksi verileri takip edilecek. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri 08:30 itibarıyla %1’e yakın yükselişle hareket ederken, Asya Borsaları’nda Japonya hariç yükseliş eğilimi var. Endeksin güne alıcılı bir seyirle başlaması ve gün içinde dalgalı seyrini devam ettirmesi beklenmektedir. BIST’te gün içinde satış baskısı oluşsa da yurtdışı borsalardaki pozitif seyir nedeniyle alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve tepki yükselişi eğiliminin düşük momentumla da olsa devam etmesi beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün 6,4462-6,5888 bandında işlem gören Dolar paritesi önceki gün sonuna göre %1,89 oranında değer kazanarak günü 6,5763 seviyesinden tamamladı.

Sepet bazında ise Lira %1,48 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında dün %13,43-%13,55 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 47 baz puan artışla gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %13,55’ten günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Erdoğan “Milli Dayanışma Kampanyası” başlattı: Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü “Ulusa Sesleniş” konuşmasında, Covid-19 salgınına karşı alınan önemler nedeniyle finansal zorluğa düşen vatandaşlara yardım amaçlı “Milli Dayanışma Kampanyası” başlattıklarını açıkladı. Erdoğan kampanyaya 7 aylık maaşını bağışlayarak katılırken, Kabine üyeleri ve bürokratların da toplamda 5,2 milyon TL bağış yaptıklarını söyledi.

Kampanyanın sloganının “Biz Bize Yeteriz Türkiye’m” diye belirlenmiş olması da IMF’nin Covid-19’a karşı acil finansman desteğinin düşünülmediğini de çağrıştırıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Münir31 Mart 2020 10:39

    Borsalarda tepki yükselişinin devamı için tek gerçek şart koronavirüs hasta sayılarının ve koronavirüsle ilgili tüm kötü istatistiklerin azalışa geçmesidir. Şu anda da bırakın azalmayı,dünyanın Çin hariç bütün ülkelerinde korkunç boyutlarda artışını sürdürüyor ve aşı için en az 18 ay süre veriliyor. Piyasaların dibi gördüğünü kimse söyleyemez böyle biz zamanda. O sebeple küçük yatırımcı kararlarında çok dikkatli olmalıdır.