E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsalardaki satışlar hız kesmiyor ---

Borsalardaki satışlar hız kesmiyor

Borsalardaki satışlar hız kesmiyor
23 Mart 2020 - 09:40 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende açıklanan paketi ekonomiye can suyu vermek için atılmış bir ilk adım olarak görüyor devamının zorunlu olarak geleceğine inanılıyor.

Hayatta kalmaya çalışmak

Korona salgının yayılma hızındaki artış ve alınan önlemlerin ekonomi üzerindeki etkisinin yıkıcı olacağına yönelik işaretlerle haftaya başlıyoruz. Açıklanan devasa ekonomik paketlere rağmen ABD,
Avrupa vadelileri ve Asya borsalarındaki satışlar hız kesmiyor.

Türkiye salgına karşı aldığı önlemleri artırıyor. Uzaktan eğitim süreci, lokanta ve kafeteryaların "eve teslim" veya "gel-al" benzeri yöntemlerle hizmete geçilmesi, 65 yaş üzerinin zorunda olmadıkça sokağa çıkmasının yasaklanması, yurtdışı uçuşların asgariye indirilmesi, alışveriş merkezlerinin gönüllü olarak kapatılması, salgının yayılma hızının sınırlanması için doğru yönde atılmış adımlar.

Salgının ekonomik maliyetinin özellikle ikinci çeyrekte yıkıcı olması bekleniyor. Ulaştırma, turizm, konaklama, eğlence, perakende gibi hizmet sektörü alanlarından başlayarak neredeyse tüm sektörlere yayılan bir durgunlukla karşı karşıya kalacağız.

Türkiye'de istihdamın %70'inden fazlasını küçük orta boy işletmeler yaratıyor. Hizmet sektörü toplam istihdamın %55'ini karşılıyor. Bu iki kesimdeki daralma işsizliği artırarak geliri düşürerek yılın ikinci çeyreğimde sert bir daralmaya yol açabilir.

Nakit bazlı desteğin sınırlı olduğu bir paketle daralan bir ekonomide yapabilecekleriniz sınırlı.

Açıklanan paketi ekonomiye can suyu vermek için atılmış bir ilk adım olarak görüyor devamının zorunlu olarak geleceğine inanıyoruz.

ABD ve Avrupa vadelileri Borsa İstanbul'un %2-3 civarında bir kayıpla açılacağına işaret ediyor. Korkunun hakim olduğu öngörülebilirliğin çok azaldığı bir ortamda değerlemelerin cazip olması düşüşün sınırlanması için yeterli olmuyor. Önceliğin para kazanmak değil hayatta kalmak olduğu bir dönemdeyiz.

Haberler & Makro Ekonomi

65 yaş üstüne dışarı çıkma yasağı, restoranlarda "paket servis" dönemi

Haftasonu alınan önlemler ile 65 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı olan vatandaşların ikametlerinden dışarı çıkmasının sınırlanması kararı alındı. Bunun yanı sıra lokanta, restoran ve benzeri iş yerlerinin sadece "paket servis" ve "gel-al" benzeri müşterinin oturmasına izin vermeyen hizmetler vermesi kararlaştırıldı.

Özel hastaneler Pandemi Hastanesi ilan edildi.

Sağlık Bakalanlığı Cuma günü yayınladığı genelge ile kamu sağlık sistemi üzerindeki yükün hafifletilmesi amacıyla belirli kriterlere uyan tüm özel ve vakıf hastanelerini "Pandemi Hastanesi" ilan etti.

Kriterlere uyan hastanelerin çeşitli servisleri ve yoğun bakım ünitelerini sadece COVID-19 hastalarını tedavi etmek amacıyla tahsis etmesi gerektiği açıklandı. Bünyesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve
Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs hastalıkları, İç Hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler Pandemi Hastanesi olarak kabul ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)