E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yorgunluk belirtisi---

Borsalarda yorgunluk belirtisi

Borsalarda yorgunluk belirtisi
09 Mayıs 2023 - 11:50 borsagundem.com

Fed’in son faiz artırımı sonrası şiddetini artıran belirsizlik, ABD borsalarının dar bir bantta sıkışmasına neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Beklenen oldu ve ABD Merkez Bankası (Fed), 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitti. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmaları, piyasalara hakim olan belirsizliği ortadan kaldırmaktan uzaktı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, Fed’in faiz artırımı sonrası yeni faiz artırımlarına açık kapı bıraktığını düşünüyor. Başkan Powell’ın konuşmalarıyla da desteklenen bu bakış, ABD ekonomisini yoran yüksek enflasyon, resesyon korkuları, bankacılık krizi ve borç tavanı çıkmazı gibi diğer sorunlarla da şiddetleniyor.

Potansiyel duraklama

Kace Capital Advisors Yönetici Ortağı Kenny Polcari, Moneyshow’da yer alan analizinde, Fed’in gelecek dair sunduğu öngörülerin yarattığı belirsizliğin, borsalarda bir sıkışmaya neden olduğunu öne sürüyor.

Gerçekten de tüm dünyada faiz oranları yükseliyor. Önce geçen Salı Avustralya Merkez Bankası (Reserve Bank of Australia RBA), ardından Çarşamba günü Fed ve ardından Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank - ECB) faiz oranlarını yükseltti. Kace Capital Advisors Yönetici Ortağı Kenny Polcari, bu artışların nihayetinde, bir sonraki Fed hamlesinin ne olacağı ve ekonomik verilerin bize ne söyleyeceği konusunda artan endişelerle birlikte, genel havanın olumsuz olmaya devam ettiğini gösterdiğini söylüyor.

Fed faiz oranlarını 25 baz puan artırdı ve kapıyı sonuna kadar açık bırakarak faiz artırım sürecinde 'potansiyel bir duraklama’ önerdi. Ancak herhangi bir taahhütte bulunmadı. Bu, daha sonra söylenenler de dikkate alındığında, Haziran ayında Fed’e her iki yönde hamle yapmasına izin veren bir duruş olarak öne çıkıyor ve piyasalardaki belirsizliği artırıyor.

Yatırımcılar güvensiz

Fed Başkanı Jerome Powell, bankaların gayet iyi durumda olduğunu düşündüğünü söyleyerek konuşmasına devam etti. Bu tutum, yatırımcılar, trader’lar ve algolar yani belli algoritmalara göre çalışan robotları cezalandırmaya devam edeceğe benziyor. Oysa Silicon Valley Bank (SVB) krizinden bu yana S&P Regional Bank ETF’sinin yüzde 33 oranında düştüğü görülüyor ve bu düşüşün devam etmesi bekleniyor. Bu bankacılık açısından büyük bir darbe anlamına geliyor. Bankanın hisselerinin, Cuma günkü sıçramadan hemen önce yüzde 13 oranında düşmesi de bunu kanıtlıyor.

Bankacılık sektöründeki kargaşa, yatırımcıların ne Başkan Powell’ın ne de bankaların güvencelerini satın almadığını gösteriyor. Esasen yatırımcılar, ‘ateş olmayan yerden duman çıkmaz’ düsturuyla hareket ediyor gözüküyor. Devam eden faiz artırımlarının söz konusu bankaların tahvil portföylerini 1,8 trilyon dolarlık tahmini zararla etkilediği biliniyor ve bu tedirginlikte bunun büyük payı bulunuyor.

Küresel resesyon

Diğer piyasalarda ise küresel resesyon hikayesi güçleniyor. Yeni kırılan direnç sonrası varil başına 70 doları aşan petrol, sert darbeler almaya devam ediyor. Artan oranlar ve yaklaşmakta olan durgunluk konusundaki panik de bu anlatıyı yönlendiriyor. Ancak Suudilerin petrol konusunda 80 doların altını kabul etmeyecekleri ve bu yüzden 69 dolara düşen petrol ticaretinin onları sadece çileden çıkardığını bilmek gerekiyor.

Bu hafta ise Nisan ayı TÜFE ve ÜFE raporları açıklanıyor. Özellikle Birleşik Krallık'ta artan enflasyon oranlarının bir benzerinin ABD’de yaşanıp yaşanmayacağı da belirsizliğini koruyor. Ayrıca, enflasyon oranlarında olası bir artışın ya da istenen düzeyde olmayan bir yavaşlamanın Fed için ne anlama geleceği de piyasalar tarafından merak ediliyor.

Fed'in inatla yüksek enflasyon ile zayıflayan ekonomik veriler arasında yakalandığını unutmamak gerekiyor. Bu denklem ise resesyondan çok stagflasyon anlamına geliyor. Stagflasyon ise olasılıklar arasında en kötü seçeneklerden biri olduğundan, ABD borsalarını bir kötü haber daha bekliyor olabilir.

Borsalar yorgun

S&P 500 Endeksi gerçekten de yorgun gözüküyor. Son zamanlarda gördüğü en yüksek seviye olan 4.165 puan seviyesinin korkutucu olduğunu ve aşağı yönlü riskler barındırdığını belirtmek gerekiyor.

4039 - 4200 puan aralığında seyreden endeksin bu destek ve direnç seviyeleri arasında ne kadar kalacağı ise belirsiz. Ancak yatırımcıların, Mart ayının en düşük seviyesi olan 3.800 puanın yeniden test edildiğini görmeleri halinde şaşırmamaları gerekiyor.

Borsa yatırımcısı yastık altında beklemede

 

Küresel borsalarda zemin kayganlaşıyor

 

Piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı

 

JPMorgan: ABD hisse senedi piyasası için en kötü bitmedi

 

Fed’in olası politika değişikliği, tahvil piyasasının radarında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)