E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda ralliyi FOMO devraldı---

Borsalarda ralliyi FOMO devraldı

Borsalarda ralliyi FOMO devraldı
21 Haziran 2023 - 10:19 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar ralliyi kaçırmamak için hisse senetlerine hücum ediyor. Bunun bir kâr realizasyonuna neden olabileceği düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında ralli sürüyor. Uzmanlar ise yatırımcıların hisse senetlerine gereğinden fazla ağırlık verdiğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsa yatırımcıları, ABD hisse senetlerine ‘açıkça fazla’ ağırlık veriyor. Deutsche Bank, “İhtiyatlı yatırımcılar dahi son iki haftada ralliyi kovalıyor” diyor. Bu da akıllara ralliyi FOMO’nun, yani ralliyi kaçırma korkusunun devraldığını getiriyor.

Hisse senetlerine yatırım artıyor

MarketWatch’tan William Watts’ı haberine göre, Deutsche Bank analistlerine göre, biraz zaman almış olsa da yatırımcılar artık ABD hisse senetlerine fazla ağırlık veriyor gibi görünüyor. Bazı piyasa gözlemcileri için bu, S&P 500 Endeksi’ni yeniden boğa piyasası bölgesine iten ardı ardına beş haftalık kazancın ardından kısa vadeli bir geri çekilme tehdidine ilişkin endişelerin altını çizme tehlikesi taşıyor.

Tarihsel veriler, ABD hisse senedi ağırlığının 64. yüzdelik dilimde olduğunu gösteriyor. Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, yayınladığı notta, ağırlığın aşırı bölgede olmadığını ancak değişimin dikkate değer olduğunu söylüyor. Reid, “Bankaların hisse senedi stratejistleri aylardır bize yatırımcıların ABD Hisse senetlerinden belirgin şekilde uzak durduğunu söylüyor. Son birkaç hafta içinde ise toplam ölçümleri sonunda aşırı kilolu bölgeye taşınmış gözüküyor” diyor.

İhtiyatlı yatırımcılar sonunda devrede

Peki bu durumun arkasındaki itici güç ne? Reid, algoritmik veya otomatik alım satım sistemleri olarak da bilinen sistematik yatırım stratejilerinin, yılın ilk beş ayında konumlandırmayı çok düşük seviyelerden daha yükseğe çıkardığını, ancak son iki haftadaki değişimin ihtiyatlı yatırımcılar tarafından yönlendirildiğini belirtiyor.

Reid, “Mayıs ayının sonuna kadar kararlı bir şekilde zayıf kaldılar ancak satışların gerçekleşmemesi ve hisse senetlerinin toparlanmasıyla, ihtiyatlı yatırımcılar nihayet geçen hafta hisse senetlerindeki yatırımlarını artırdılar ve bu hafta itibariyle Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştılar” diye yazıyor.

Her iki yönde de aşırı konumlandırma, karşıt bir gösterge olarak görülebiliyor. Ne de olsa, yatırımcıların büyük çoğunluğunun uzun vadeli hisse senetleri olması, satın alacak kimin kaldığı sorusunu gündeme getiriyor. Tersi bir dinamik de, yatırımcılar aşırı derecede zayıf miktarlarda yatırım yaptıklarında geçerli olabiliyor.

FOMO zamanı mı?

Reid, 'kaçırma korkusu'nun kısaltması olan FOMO’yu (Fear Of Missing Out) kullanarak, "Gördüğünüz gibi, fazla yüklü konumlandırmada 2022 yılının başındaki seviyelerde değiliz ancak son haftalarda ralliyi FOMO devralmış gibi göründüğü için denge değişti” diyor.

2023 hisse senedi piyasası rallisi, rallinin erken bölümlerinde yüklü kısa pozisyonlarda oturan yatırımcılar varken yaşandı. Yatırımcıların ralliye yönelik ilgisinin giderek artması, kar realizasyonuna neden olma riski taşıyor. Bu nedenle yatırımcıların tedbirli davranması tavsiye ediliyor.

S&P 500 Endeksi bu ayın başlarında, 1948'den bu yana en uzun ayı piyasasından çıkma kriterlerini karşıladı ve Cuma günü, Perşembe gününü Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesinde bitirdikten sonra art arda beşinci haftalık kazancını kaydetti.

Powell’ın konuşması

S&P 500, büyük ölçüde bir avuç mega sermayeli teknoloji hissesinin körüklediği bir rallide bugüne kadar yüzde 14'ten fazla yükseldi ancak kazançlar son haftalarda biraz genişledi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq bu yıl şu ana kadar yüzde 30'dan fazla yükselirken Dow Jones ise yüzde 3'ten daha az bir artışla geride kaldı.

Hisse senetleri, ABD'li yatırımcıların Haziran tatilinin ardından üç günlük bir hafta sonundan dönmesiyle Salı öğleden sonra ılımlı bir düşüş yaşadı. Yatırımcılar, merkez bankasının geçen hafta faiz oranlarını değiştirmemesine rağmen bir çift çeyrek puanlık faiz artışının muhtemelen gerekli olduğunun sinyalini vermesinin ardından, Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün Kongre’de yapacağı konuşmayı bekliyor.

Borsalar, resesyona dair neler söylüyor?

 

Borsaların performansı Fed’in zamanlamasına bağlı

 

Borsada kontrol boğalara geçti

 

Piyasalar bekle gör modunda

 

Piyasalar Powell'ın konuşmasına odaklandı

 

JPMorgan: ABD hisse senetlerindeki ralli baskı altında kalabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)