E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda ilk çeyrekte kısa ralliler bekleniyor---

Borsalarda ilk çeyrekte kısa ralliler bekleniyor

Borsalarda ilk çeyrekte kısa ralliler bekleniyor
05 Ocak 2023 - 14:18 borsagundem.com

ABD’li yatırımcılar, uzmanların aksine 2023 yılında borsalardan umutlu. Yatırımcılar, özellikle ilk çeyrekte kısa ralliler bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, 2022 yılının kaybedenleri arasında yer aldı. Hisse senedi piyasalarında yaşanan düşüşler yatırımcılarda ciddi hasarlar bıraktı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de ABD’li yatırımcılar, bu yılın borsalar için farklı olacağını düşünüyor. Yatırımcılardaki iyimserliğin çoğu profesyonelin görüşüyle taban tabana zıt olması ise belirsizliğin boyutunu göstermesi açıdan önemli bir nokta olarak öne çıkıyor.

Genç yatırımcılar daha iyimser

Forbes’tan Michael Adams’ın haberine göre, ABD'li yatırımcıların yarısından fazlası borsanın 2023'te yükseleceğine inanırken, yalnızca yüzde 34hisse senetlerinin bundan 12 ay sonra yatay veya aşağı yönlü seyredeceğine inanıyor.

Sonuçlar, Amerikalı yatırımcılara bugün ve önümüzdeki 12 ay boyunca piyasayı nasıl gördüklerini soran Forbes Advisor için OnePoll tarafından yapılan yeni bir anketten geliyor. Anket ayrıca, yatırımcıların yıl içinde yatırım kaynaklarını nasıl kullanmayı planladıklarını da ölçmeye çalışıyor.

Anket sonuçlarındaki iyimserlik, uzmanların büyük çoğunluğunun aşağı yönlü görünümüyle taban tabana zıt bir nitelik taşıyor. 2023 yılı için çoğu profesyonelin piyasaların genel görünümüyle ilgili görüşü kesinlikle düşüş yönünde. Ancak ankete göre, katılımcıların yüzde 31'i ‘şu anda’ borsalar hakkında oldukça iyi hissediyor.

ABD'nin 18-25 yaş arasındaki en genç yatırımcılarının yüzde 60’ı bundan ‘bir yıl sonra’ piyasaların daha yüksek olacağına inanıyor. Daha yaşlı yatırımcılar ise borsalarla ilgili daha karamsar. 77 yaşın üzerindekilerin yalnızca yüzde 23'ü piyasaların ‘gelecek yıl’ daha yüksek olacağına inanıyor.

Yatırımcıların üçte ikisi, piyasaların ‘bir ay içinde’ daha iyi durumda olacağına veya şu anki konumunda olacağına inanırken yatırımcıların yaklaşık yüzde 13'ü piyasaların ‘şu anda çok iyi' gittiğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 18'i ise piyasaların ‘şu anda biraz iyi’ gittiğine inanıyor.

Borsa uzmanları aynı fikirde değil

Amerikalı yatırımcıların yüzde 54'ü borsanın ‘12 ay içinde’ yükseleceğine inanıyor. Yatırımcıların sadece yüzde 18'i piyasanın daha düşük olacağına inanıyor ve yatırımcıların sadece yüzde 16'sı piyasanın gelecek yıl bu zamanlar yatay seyredeceğini düşünüyor.

Emekli olan yatırımcılar hisse senetleri hakkında daha az iyimser bir bakış açısına sahip olsa da, hem genç hem de orta yaşlı katılımcılar 2023 borsası hakkında ortak bir iyimserliğe sahip.

‘Bundan bir yıl sonra’ hisse senedi piyasalarına ilişkin iyimserlik, yaş grupları arasında da tutarlılık gösteriyor. 18 yaşından 76 yaşına kadarki katılımcılar, borsanın 2024'ün başında daha yüksek olacağı görüşünü paylaşıyor.

Borsa uzmanları ise bu iyimserliği paylaşmıyor. LPL Financial Hisse Senedi Baş Stratejisti Jeffrey Buchbinder, ABD'nin bir resesyona doğru gittiğine inanıyor ve bunun ABD borsaları için korkunç sonuçları olacağını düşünüyor. Buchbinder, “2023'teki bir durgunluk, çeşitli ekonomik göstergelere dayanan bir fikir birliği çağrısı haline geldi” diyor ve yaklaşan durgunluğun kanıtı olarak tersine çevrilmiş ABD Hazine verim eğrisini gösteriyor.

Şubat ayında piyasalar yükselecek

Yatırımcılar yakın vadede hisse senedi piyasaları hakkında daha az iyimser bir tavır sergiliyor. Ankete katılan Amerikalı yatırımcıların yalnızca yüzde 32’si piyasaların ‘bir ay içinde’ yükseleceğine inanıyor.

Yatırımcıların yüzde 35’i piyasaların ‘bir ay içinde’ şu ankiyle hemen hemen aynı olacağına inanıyor, bu da pek çok kişinin kısa vadede pozisyonlarını koruduğunu gösteriyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 21'i piyasaların ‘bir ay içinde’ daha düşük olacağından endişe ediyor.

Treasury Partners Baş Yatırım Sorumlusu Richard Saperstein, “Piyasalar 2023'ün ilk çeyreği boyunca kısa rallilere hazırlanıyor” diyor. Bu profesyonel bakış, ankette görülen yatırımcı beklentileriyle uyumluluk sergiliyor.

Ancak Saperstein, bu rallilerin yıl boyunca devam etmesini beklemiyor. Saperstein, “Fed sıkılaştırmasının gecikmeli etkileri nedeniyle ekonomi yavaşlarken, 2023 dengesi için hisse senedi fiyatları üzerinde baskı oluşturması muhtemel olan daha düşük kazanç tahminleri bekliyoruz” şeklinde görüş bildiriyor.

Yatırımcılar ‘bugün’ piyasalar için endişeli

Borsa tarihinin en kötü yıllarından birinin ardından, yatırımcıların şu anda piyasanın nerede olduğu konusunda biraz daha az iyimser olması ise şaşırtıcı değil. S&P 500, 2022 yılında yaklaşık yüzde 20 oranında düşerken, Dow Jones’ta düşüş yüzde 10'un üzerinde gerçekleşti.

Yatırımcıların sadece yüzde 13'ü borsanın ‘şu anda çok iyi’ durumda olduğunu düşünürken, yüzde 18'i piyasanın ‘biraz iyi’ durumda olduğuna inanıyor. Yatırımcıların yaklaşık yüzde 11'i piyasanın ‘çok kötü’ durumda olduğuna inanıyor ve yüzde 32'si de piyasanın ‘biraz kötü’ durumda olduğuna inanıyor.

Piyasanın şu anda biraz zayıf olduğunu düşünmek ise piyasa profesyonellerine daha uygun bir bakışa karşılık geliyor. Toews Asset Management CEO'su ve Baş Portföy Yöneticisi Phillip Toews, “Şu anda piyasalarda büyük ve ani bir düşüş görmemizin muhtemel olduğunu düşünüyorum” diyor.

Sonuç olarak, pek çok olumsuz ekonomik faktöre ve çoğu ülkenin bir durgunluğun eşiğinde olduğuna inananların aksine, Amerikalı yatırımcıların borsalarla ilgili iyimser olmaya devam ettiği gözleniyor. Toews, “İnsanlar sadece geçen hafta ya da geçen yıl olanları düşünüyor. Oysa çoğu yatırımcı belki de uzun süreli bir ayı piyasasını hiç tecrübe etmedi. Bu yenilik önyargısı, olumlu yatırımcı duyarlılığına yol açan şey olabilir” diyor.

Amerikan borsalarında FED rüzgarı

 

Geleceğin bankaları bugünün borsasına yenildi

 

Borsalar büyük yükselişe hazır mı?

 

Piyasalarda pozitif hava

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)