E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalara Noel rallisi çok mu erken geldi?---

Borsalara Noel rallisi çok mu erken geldi?

Borsalara Noel rallisi çok mu erken geldi?
22 Kasım 2023 - 11:09 borsagundem.com

Kasım ayında art arda gelen pozitif ekonomik verilerle desteklenen ABD borsaları dördüncü çeyrekte oldukça güçlü bir performans ortaya koydu. Ancak uzmanlara göre kasım ayındaki ralli borsalarda sakin bir yıl sonu anlamına gelebilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street endeksleri dördüncü çeyrekte yeniden ralli havasına girdi. Yapay zeka teknolojilerinin yeniden odak noktası haline gelmesi, ABD’de enflasyonun ivme kaybetmesi ve ekonominin büyümesi hisse senetlerindeki yükselişin en önemli sebepleriydi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarının gösterge endeksi olarak görülen S&P 500 Endeksi 27 Ekim’den bu yana %10’un üzerinde yükseldi ve bir önceki aydaki kayıplarının tamamını sildi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise aynı dönemde %13 yükseldi.

Endekslerdeki yükseliş Wall Street yatırımcıları için adeta erken Noel hediyesi gibiydi. Ancak Insider’ın haberine göre zorlu bir yılın ardından yıpranan yatırımcılar için bu ralli aynı zamanda borsalarda sıkıcı bir yıl sonu zeminini hazırlayabilir.

Kasım ayında Noel rallisi

Borsalar için Noel Baba kostümleri veya diğer yıl sonu gelenekleri pek bir anlam ifade etmiyor. Yatırımcılar için önemli olansa borsaların aralık ayında tarihsel olarak en güçlü konumuna gelmesi.

Stock Traders’ Almanac verilerine göre 1950 ve 2022 yılları arasında S&P 500 Endeksi aralık aylarında ortalama %1,4 getiri sağladı. Bu yüksek getirinin nedenine dair birçok açıklama yapılıyor. Bazıları yatırımcıların mevsimsel olarak daha iyimser hale geldiğini bazılarıysa bu güçlü getirinin yalnızca istatistiksel bir anomali olduğunu belirtiyor.

Neden her ne olursa olsun bu yıl Noel rallisi erken gelmiş gibi gözüküyor. Yatırımcılar son dört hafta boyunca olumlu ekonomik veri bombardımanına tutuldu. Üçüncü çeyrekte ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılası %4,9 arttı, Amerikan enflasyonu beklenenden daha hızlı yavaşlıyor ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artırımlarına rağmen işgücü piyasası sabit kalıyor.

Nuveen Baş Yatırım Sorumlusu Saira Malik konuyla ilgili Bloomberg’teki açıklamasında, “Noel Baba rallisi bu yıl üç sebepten dolayı erken geldi. Bunlardan biri enflasyonun beklentilerin altında gelmesi. Ayrıca FED’in faiz artışı döngüsünü sonlandırdığı sinyalini veriyor ve son olarak da ekonomi bizi resesyona sokmaya yetemeyecek derecede yavaşlıyor” dedi.

Rallinin yakıtı tükendi mi?

Erken gelen Noel rallisi bu ay yatırımcıların moralini yükseltti. Ancak bu rallinin sonucu olarak aralık ayı küresel borsalar için biraz daha sakin geçebilir.

S&P 500 Endeksi, 14 Kasım'dan bu yana sadece %1 yükselerek geçen hafta durdu. Gösterge endeksinin şu anki 4.500 puanın biraz üzerindeki seviyesi, Morgan Stanley ve Goldman Sachs da dahil olmak üzere Wall Street bankalarının yıl sonu hedeflerini yansıtıyor.

Ufukta ABD hisse senetlerini daha fazla yükseltmeye teşvik edebilecek çok fazla ekonomik veri kalmadığına inanan Morningstar Stratejisti Michael Field'a göre borsa rallisinde görülen son yavaşlama yükseliş için çok fazla alan kalmayabileceğinin de bir işareti.

Field, Insider’daki açıklamasında erken gelen Noel rallisinin piyasalara dair en yakın senaryo olduğunu söyledi. Stratejist, “Bilanço sezonunun büyük bir kısmı sona erdi. Manşet makro verileri aldık. Dolayısıyla gerçek anlamda bir yukarı yönlü katalizör yok. Ancak diğer taraftan, piyasa için bir çöküş olması da pek olası değil. Yatırımcılar tam olarak niçin piyasada olduklarını bilmeli” açıklamasında bulundu.

Nuveen'den Malik de benzer bir görüşü dile getirerek, son rallinin hisse senetlerinin 2024'te nasıl bir yol izleyeceğine dair çok fazla ipucu sunmadığına dikkat çekti. Wall Street yatırımcılarının bir kısmı hâlâ ABD ekonomisinin resesyona girebileceğinden endişe ediyor. Yatırımcılar FED’in enflasyonu yenmek için faiz oranlarını yüksek tutup tutmayacağına veya ekonomik çöküşü önlemek için faiz oranlarını agresif bir şekilde düşürüp düşürmeyeceğine karar veremiyor.

Malik konuyla ilgili açıklamasında, “2024 biraz daha karmaşık görünüyor. Enflasyon hâlâ hedefin üzerinde ve resesyonda değiliz. Bu yüzden FED’in neden faizleri bu denli agresif bir şekilde düşüreceğini anlamıyorum” ifadelerine yer verdi.

Kısacası bu yıl ABD borsalarını sakin bir Noel dönemi bekliyor olabilir. Zira uzmanlara göre Wall Street boğaları kasım ayı boyunca yıl sonu rallisi için saklanan tüm yakıtı tüketmiş gibi görünüyor.

Wall Street boğaları FED tutanaklarına odaklandı

 

Borsada boğa sezonu bekleniyor

 

Tarihsel göstergeler ‘boğa piyasası’ diyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)