E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar rekora koşarken FED duracak mı?---

Borsalar rekora koşarken FED duracak mı?

Borsalar rekora koşarken FED duracak mı?
24 Temmuz 2023 - 11:38 borsagundem.com

Küresel piyasaların gündemi FED. Wall Street yatırımcıları boğa piyasasının zirvelerini zorlarken FED yönetimi içinse karar anı yaklaşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları son dönemde yakaladıkları güçlü rallilerle rekor seviyelere yaklaştı. Söz konusu tablonun normal şartlarda ABD Merkez Bankası (FED) için endişe verici bir gelişme olmaması gerekiyordu. Ancak pandeminin başlangıcından itibaren üç yıllık dönemde hisse senetleri piyasalarında oluşan aşırılıklar ve enflasyon FED’i son bir yıldır agresif faiz artırımlarına ve sıkı para politikasına zorlamıştı.

MarketWatch’un haberine göre Robeco’nun Çoklu Varlıklar Stratejileri Başkanı Colin Graham FED’in para politikası ile ilgili öngörüsünde, “Hâlâ ekonomide dolaşan bol miktarda para var. Likiditenin daha hızlı tükendiğini görmek için parasal sıkılaşma politikalarını ve faizleri daha yükseğe çıkarmaları gerekecek” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre Graham’ın bahsettiği parasal sıkılaştırma FED’in bilançosunu daraltması anlamına geliyor. Pandemi süresince bilançosunu 9 trilyon dolarlık ciddi bir seviyeye genişleten FED bu genişlemeyi özellikle mortgage tahvilleri olmak üzere tahvil alımları üzerinden gerçekleştirdi. Ancak FED bu tahvillerin süresinin dolmasıyla birlikte yeni alımlar gerçekleştirmeyerek bilançosunu daraltıyor. Tahvillerin olgunlaşmasıyla FED bilançosu 8,3 trilyon dolara kadar geriledi.

Borsaların yükselmesiyle ‘servet etkisi’ denilen başka bir durum da tetikleniyor. Hisse senedi fiyatlarının artmasıyla hane halkları daha zengin hale geliyor ve ekonomideki harcamalar destekleniyor. Pandemi süresince düşük seyreden faiz oranları ev sahipleri ve şirketler tarafından da borçlanma patlamasını teşvik etmişti. Uzun vadede sabit kalan borç maliyetleri FED’in 2022’den bu yana yaptığı faiz artışlarına karşı önemli bir tampon sağlıyor.

Habere göre Toronto merkezli finans kuruluşu BMO’nun Kıdemli Ekonomisti Sal Guatieri, “Borsa dört nala yükselmeye devam ediyor” açıklamasında bulundu. Guatieri’ye göre eğer ev ve hisse senedi fiyatlarında yükseliş devam ederse “çok daha gevşek” finansal koşullar ortaya çıkabilir ve FED’in işini “genel olarak çok daha zor” hale getirebilir.

Guatieri bu sebeple FED’in daha fazla faiz artırabileceği konusunda uyarıyor. Kıdemli ekonomist ekonomide sert ihtimalinin de söz konusu gelişmelerin ardından artabileceği konusunda uyardı.

Bir faiz artışı daha mı?

FED enflasyonu geçen yılki zirvesi olan %9,1 seviyesinden haziran ayında %3’e kadar indirerek enflasyonla mücadele açısından ciddi bir iş başardı. Ancak enflasyon hedefini ise yıllık %2 seviyesinde tutuyor.

ABD merkezli varlık yönetimi firması Conning’in Hisse Senedi Stratejileri Genel Müdürü Don Townswick, “FED’in normalde olduğundan çok daha zor bir işi vardı. Sonunda yaptıklarının işe yaradığının görülmesiyle piyasalar da iyileşti” dedi.

Townswick’e göre ikinci çeyrek şirket bilançolarının büyük ölçüde olumsuz beklentilere rağmen artası da piyasalara yardımcı oldu. Townswick, “Son olarak ekonominin negatif seviyeye gerilediğini görmedik. Resesyondan kıl payı kurtulmış olabiliriz” dedi.

Yine de yükselen faiz oranları ve sıkı finansal koşullar genellikle gisse senedi portföyleri için iyi haber değildir. İstatistikler sıkılaştırma döngülerinin genellikle resesyonla sonlandığını gösteriyor.

FED, politika faizini 16 ay gibi kısa bir sürede 2007'den bu yana en yüksek seviye olan %5-%5,25 aralığına yükseltti. ABD Merkez Bankası'nın çarşamba günü 25 baz puanlık bir faiz artışını daha gerçekleştirmesi bekleniyor.

Townswick, “Faiz artışı döngülerinde her zaman için ‘Bu sefer farklı’ demek tehlikelidir. Ancak son açıklanan enflasyon rakamları daha az endişelenmeyi daha kolay hale getirdi” ifadelerine yer verdi.

Allianz Yatırım Yönetimi Kıdemli Yatırım Stratejisti Charlie Ripley, “FED’in bakış açısına göre değerlendirildiğinde, ekonomiyi resesyona sokmak veya daha fazla verip faiz artışlarının etkilerini beklemek üzerine bir denge oluşturmak zorundalar” dedi.

Ripley ekonomide tüketici harcamaları ve gelecek bilanço verileri gibi olumsuz gelişmelere rağmen 7 ila 8 hissenin aşırı yüksekten uçtuğunu söyledi. Balon piyasası uyarısında bulunan Ripley’in dikkat çektiği şirketlerden biri de Tesla. FactSet verilerine göre Tesla hisseleri bu yıl %111,1 yükseliş gösterdi. Ancak elektrikli araç devinin hisseleri ikinci çeyrek bilançosu paylaşımı sonrasında %7,6 değer kaybetmişti.

Morgan Stanley'dan ECB kararı öncesi euro tavsiyesi

 

Küresel piyasalar FED, ECB ve BoJ'a odaklandı

 

Eski Fed Başkanı Bernanke: Fed'in son faiz artırımı olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)