E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar Ocak ayında nasıl performans gösteriyor?---

Borsalar Ocak ayında nasıl performans gösteriyor?

Borsalar Ocak ayında nasıl performans gösteriyor?
31 Aralık 2020 - 11:04 borsagundem.com

Aralık ayı ve Noel rallisinin geride kalmasıyla birlikte gözler borsaların ocak ayı performansına çevrildi. Ancak Ocak ayı Aralık ayı kadar sürprizlerle dolu olmayabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda Noel rallisinin bitişiyle birlikte gözler yeni yılın ilk ayına çevrildi. MarketWatch Yazarı Mark Hulbert borsaların Ocak ayındaki performansına ilişkin yorumlarda bulunuyor.

Ocak ayı Wall Street açısından çok özel bir yeri hak eden bir ay değil. Üstelik birçok açıdan birçok açıdan istatistiksel olarak yılın diğer 11 ayından ayırt edilemez konumda. Mark Hulbert Ocak ayının özel olduğu temasıyla yazılan yatırımcı notlarını okurken bu gerçekliğin akılda tutulması gerektiğini belirtiyor.

Bununla birlikte özellikle de tarih kitaplarına geçecek bir yılın ardından Ocak ayı psikolojik açıdan ciddi bir önem teşkil ediyor. Ancak psikolojik önem istatistiki önemden çok daha farklı bir durum. Borsa uzmanı yılın ilk ayına ilişkin özellikleri üç başlık altında topluyor.

Ocak ayı bilhassa hisse senetleri piyasaları için iyi bir ay

Söz konusu çıkarım ilk başta anlamlı gibi görünse de aslına bakılırsa görünenden daha az anlam taşıyor. S&P 500 Endeksi’nin kurulduğu 1954 yılından bu yana ocak ayında ortalama %1,05 getiri sağladı. Buna karşılık endeksin diğer 11 ayda sağladığı ortalama %0,67 seviyesinde. Bununla birlikte aylık sonuçlardaki geniş çaptaki değişkenlik göz önüne alındığında söz konusu fark istatistiki bir önermenin gerçek olup olmadığını gösteren %95’lik güven düzeyini karşılamayacaktır. Mart, Nisan, Kasım ve Aralık ayları Ocak ayına göre daha yüksek ortalama getiriye sahiptir.

Ocak ayı piyasanın yıl boyunca takip edeceği yolu gösterir

Borsalarda “Ocak Barometresi” ya da “Ocak Öngöstergesi” olarak anılan bir inanış söz konusu. Ancak bir kez daha bazı tarihsel göstergeler var gibi görünse de yine de ocak ayına özel bir durum söz konusu değil. Borsanın diğer 11 aydaki gidişatını tahmin etme açısından Nisan, Kasım ve Haziran ayları Ocak ayına göre çok daha iyi performans gösteriyor.

Ocak ayının ilk beş günü borsanın tüm yıllık performansını gösterir

Bu gösterge Ocak Barometresi başarı oranına göre (%66,7) bir miktar daha düşük (%64,1) performans gösteriyor. Daha önce belirtildiği gibi Ocak ayı bu açıdan eşsiz bir ay değil. Ocak ayının ilk beş günündeki borsaların performansı ancak Ocak ayının borsaların tüm yılını tahmin etmesi oranı kadar başarılı olabiliyor.

Tüm bu göstergeler borsanın her yıl yükseleceği yönündeki basit tahminin yanında yetersiz kalıyor. Hulbert her 31 Ocak tarihinde ocak ayı performansından bağımsız bir biçimde borsaların 31 Aralık’ta daha iyi bir performans göstereceğini tahmin ettiğinizde ne olacağını incelemenizi öneriyor. S&P 500 Endeksi’nin 1954’ten bu yana elde ettiği performansa göre başarı oranı %75,8’e kadar yükseliyor. Bu ihtimal hafife alınacak bir oran değil.

Borsalarda 2020'ye veda hazırlığı

 

Bitcoin'de Noel rallisi sürüyor

 

Endeks yılı tarihi zirvede kapatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)