E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar FED’in yüksek faizlerine dayanabilir---

Borsalar FED’in yüksek faizlerine dayanabilir

Borsalar FED’in yüksek faizlerine dayanabilir
17 Nisan 2023 - 11:33 borsagundem.com

FED’in yüksek faiz politikası küresel piyasalarda resesyon endişelerini beraberinde getirdi. Ancak bazı uzmanlar hem ekonominin hem de piyasaların %5’in üzerindeki faiz oranlarına rağmen ayakta kalabileceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini %5’in üzerine çıkarması ihtimaline karamsar yatırımcılar büyük bir endişeyle yaklaşıyor. Zira bazı yatırımcılar böyle bir durumda hem ekonominin hem de hisse senedi fiyatlarının çökebileceğinden endişeleniyor.

Amerikan borsaları 2023 yılına ralliyle başladı ve yatırımcılar bir yıl önceki büyük kayıplarını toparlamayı hedefledi. Boğa piyasası havası FED’in bir resesyonu önlemek için faiz artışlarını durdurmak zorunda olduğu öngörüsüyle bağlantılıydı.

MarketWatch’un haberine göre, hedge fonu milyarderi Paul Singer gibi birçok karamsar yatırımcı piyasaların geldiği son nokta konusunda uyarıyor. Singer sıfıra yakın faiz oranları döneminden sonra piyasalardaki tehlikeli balonlaşmalardan kurtulmak için kredi sıkışması ve derin bir resesyonun gerekli olabileceğini belirtiyor.

Ancak habere göre farklı bir senaryo da geçerli olabilir: Kredi piyasaları 2008'den önce geçerli olan faiz oranlarını tolere edebilir. FED’in politika faizi mevcut %4,75-%5 aralığından biraz yükselebilir ve bir süre orada kalabilir.

Goldman Sachs Varlık Yönetimi ABD Portföy Stratejisti ve Genel Müdürü Ben Snider, “Yüzde 5’lik bir faiz oranı piyasaları çökertmeyecektir” diyor.

Snider, ABD'li ev sahiplerinin çoğunluğu gibi, pandemi sırasında eski borçlarını yeniden finanse eden ve borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyelere getiren birçok yüksek kaliteli şirket olduğuna işaret etti. Baş stratejist bu şirketler için, “Düşük faiz ortamından faydalanmayı sürüyorlar” dedi.

Snider, “Bizim görüşümüze göre, evet, FED faiz oranlarını bu noktada tutabilir. Ekonomi de büyümeye devam edebilir” dedi.

Odak noktası kâr marjları

Fed ve diğer küresel merkez bankaları, küresel tedarik zinciri krizi, işçi kıtlığı ve hükümet harcama politikaları gibi sebeplerin neden olduğu enflasyonla mücadele etmek için pandeminin ardından faiz oranlarını önemli ölçüde artırıyor.

FED Üyesi Christopher Waller cuma günü yaptığı uyarıda yaşam maliyetlerindeki yükselişi dizginlemek için faiz oranlarının piyasaların şu anda tahmin ettiğinden daha fazla bile artırılabileceğini söyledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta açıklanan ABD mart ayı tüketici fiyat endeksi yıllık bazda %5 olarak kayda geçti. Bu oran merkez bankasının %2’lik yıllık hedefinin oldukça üzerinde.

Faiz oranlarındaki ani yükseliş, 2022 yılında hisse senedi ve tahvil portföylerinde ciddi kayıplara yol açtı. Daha yüksek faiz oranları, geçen ay Silicon Valley Bank’in iflasında da önemli bir rol oynadı. Zira banka "güvenli" ancak faiz artışlarına duyarlı duyarlı menkul kıymetleri büyük bir zararla satmıştı. Söz konusu iflas ABD bankacılık sistemine ilişkin endişelere ve potansiyel bir kredi sıkışıklığı korkusuna yol açmıştı.

PGIM’nin Sabit Gelir Birimi’nde ABD yatırım sınıfı şirket tahvili ekibinin eş başkanı olan David Del Vecchi, “Faizler kesinlikle bir yıl önce ve son on yıl öncesinde bulunduğu yerden çok daha yüksek. Ancak daha uzun ölçekli zaman dilimlerine bakarsak o kadar da yüksek değiller” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar şirket tahvilleri satın aldıklarında, yatırımlarının tam olarak geri dönüşünü ve faizi önlemek için neyin yanlış gidebileceğine odaklanma eğilimindedirler. Bu amaçla, Del Vecchio'nun ekibi, kurumsal borçlanma maliyetlerinin daha uzun süre daha yüksek kaldığına ve enflasyon FED’in hedef seviyesinin üzerinde kaldığına dikkat çekiyor. Ancak aynı çalışmaya göre yakın gelecekte bir resesyon ortaya çıkarsa, birçok yüksek kaliteli şirketin güçlü bir pozisyondan başlayacağına dair umut verici işaretler de var.

Del Vecchio, “Kar marjları düşüyor ancak zirve seviyelerinden düşüyorlar. Yani hâlâ çok çok güçlüler ve aşağı yönlü trendle hareket ediyorlar. Muhtemelen bu çeyrek de söz konusu aşağı yönlü trend devam edecek” dedi.

 

Dolara 'Fed' desteği

 

Petrol fiyatlarında 'resesyon' baskısı

 

Küresel piyasalar yeni haftada temkinli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Enflasyon ve FED 17 Nisan 2023 20:43

    %5 oranina birşey kalmadı artık. Ayrıca ABD ekonomisi %5 faiz uzerini kaldiracak durumda değil. Fed %5 üzerine çıkarsa eğer ekonomilerinde çok büyük zararlar yaratabilir. O yüzden %5 sınır gibi görünüyor çoğu analist tarafından. Son bankacılık krizi bunlarin sinyalini verdi zaten. Fed Biraz daha sıkarsa piyasayı eğer piyasa iflas eden şirketler bir hayli artar. Bunu istemiyorlar. Artık yavaş yavaş enflasyonun düşmesini bekeleyecekler. Kredi musluğu azaldığı için zaten enflasyonda düşüş emareleri başlayacaktır. Ukrayna Rusya savaşı biterse eğer enflasyon hızlı şekilde aşağı inebilir bence. Yakıt, doğalgaz fiyatları düşer dünya çapında. Maliyetler azalmış olur