E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023’te küresel borsaların 3 büyük gündemi---

2023’te küresel borsaların 3 büyük gündemi

2023’te küresel borsaların 3 büyük gündemi
02 Ocak 2023 - 11:42 borsagundem.com

Küresel borsalar berbat bir 2022’nin ardından yeni yıla karamsar bir atmosferde girdi. Analistlere ve yatırımcılara göre yatırımcıların bu yıl odaklanacağı 3 kritik konu ise FED, enflasyon ve olası bir resesyon endişeleri

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar 2008’den bu yana borsaların en kötü yılının sona ermesi nedeniyle rahat bir nefes aldı. ABD borsalarında geçtiğimiz yıl S&P 500 Endeksi %19,4 düştü. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri ise sırasıyla %8,8 ve %33,1 gerilerdi.

Bu kötü tabloya ek olarak tahvil piyasaları da felaketti. ABD Hazinesi fiyatları düştü, getiriler yükseltti. Bazı tahvil piyasası segmentlerinde tarihin en sert düşüşleri kayda geçti.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre yatırımcı portföylerinde hisse senetlerinin düşüşe geçtiği dönemlerde genellikle tahvil yatırımlarının dengeleyici rol oynaması beklenir. Hisse senedi ve tahvillerin aynı anda düşmesi ise yatırımcıların nadir olarak gördüğü bir kâbus senaryosudur. 2022 yılında bu ikili felaketin ortaya çıkması küresel yatırımcıların kayıplarının en kritik sebebi olarak öne çıkmıştı.

MarketWatch’un haberinde bundan sonrasında ne olacağına dikkat çekiliyor. Zira 2022 takvim yılının sona ermesi piyasalardaki kayıplara sebep olan faktörlerin sona ermesi anlamına gelmiyor. Ancak yeni yıl yatırımcıların değerlendirebileceği yeni fırsatları da ortaya çıkarıyor. Yatırımcılar ekonominin ve borsaların önümüzdeki yılda nasıl bir seyir izleyeceğini değerlendirmeye çalışıyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu dizginlemek amacıyla gerçekleştirdiği agresif faiz artışları 2022 boyunca piyasaların tonunu belirlemişti. 40 yıldır devam eden düşük faiz oranı rejiminin sona ermesinin ve daha yüksek faiz oranlarına geri dönüşün 2023 ve sonrasında da etkilerini hissettirmeye devam etmesi bekleniyor.

ABD’de enflasyon hala yüksek olsa da zirveye ulaştığına dair belirtiler gösteriyor. FED’in devam eden sıkı para politikasının şirket bilançolarını mahvedecek bir resesyona yol açacağı korkusu nedeniyle borsalar 2023 yılına girerken geleneksel yıl sonu rallisinden de mahrum kaldı.

Analistler 2023'te, FED politikası, enflasyon, ekonomik büyüme ve bilançolar arasındaki etkileşimin piyasaları yönlendireceğini belirtiyor.

FED

LPL Financial’ın Baş Küresel Stratejisti Quincy Krosby şu anki piyasaların FED’in liderliğinde oluştuğunu ve enflasyonun FED’in daha önce öngördüğünün aksine geçici olmaktan uzak olduğunu belirtti.

Krosby FED’in ‘geçici enflasyon’ retoriğine son verdiğini ve enflasyonla mücadele etmek için agresif bir sıkı para politikası operasyonu başlattığını hatırlattı. FED’in yanlış hamlelerinin şu anki piyasalarının temellerini oluşturduğuna dikkat çeken Krosby, “Bu kararlar ekonomik büyüme konusunda şüpheye yol açtı ve 2023’e önemli bir ekonomik gerilemeye girip girmeyeceğimiz endişelerine liderlik etti” ifadelerine yer verdi.

Enflasyon

Ancak analistler, yatırımcıların enflasyonun zirveye ulaştığına dair işaretlerde bir miktar iyimserlik bulunabileceğini belirtiyor.

Borsa araştırmaları şirketi Sevens Report Research’ün Başkanı Tom Essaye, “2008-2020 yılları arasında %2’nin altında gördüğümüz TÜFE günleri muhtemelen uzun bir süre için geride kaldı. FED direkt olarak söylemese de hedef enflasyon seviyesi hâlâ %2. Ancak enflasyonun %3-%4 arası yeterli bir düşüşü esasen FED’in misyonunu yerine getirdiğini düşünmesi için yeterli olabilir. Tüm niyet ve amaçlara rağmen 2023’ten ciddi bir enflasyon sorunu olmadan çıkabiliriz” açıklamasında bulundu.

Aksi yönde düşünenlerse FED’in politika faiz oranını %5’in üzerine çıkarma ve bir süreliğine bu seviyede tutma planının engellenmesi için enflasyondaki düşüşün yeterli olmayacağını düşünüyor.

Ünlü hedge fonu yöneticisi David Tepper aralık ayında CNBC’de verdiği bir demeçte ABD borsaları için hala açığa satış eğilimini taşıdığını söyledi. Tepper, “Çok sayıda merkez bankası ne yapacaklarını söylerken sanırım her şeyin tersine dönme ihtimali bana çok mantıklı gelmiyor” ifadelerine yer verdi.

Resesyon korkuları

Şimdiye kadar dayanıklı kalan istihdam piyasası borsalardaki iyimserliği besledi. FED yetkilileri para politikası sıkılaşmaya devam ettikçe ekonominin sert bir çöküşten kaçınabileceğini savunuyorlar.

Bununla birlikte CFRA Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall S&P 500 Endeksi’nde üç çeyrek boyunca düşüş beklentilerinin ve portföy savunma sektörlerine yönelik eğilimlerin yatırımcı tarafında 2023 için bir ekonomik resesyon beklentisi anlamına geldiğini düşünüyor. Stovall, “Resesyonun şiddeti hâlâ merak ediliyor. Biz hafif şiddette olmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

S&P 500 Endeksi’ndeki ayı piyasası 3 Ocak 2022 tarihinde başladı. Endeks o tarihten bu yana %19,4 düşüşle yılı sonlandırdı.

Glenmede analistleri aralık ayında paylaştıkları bir notta, “II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ortalama ayı piyasaları 14 ay sürdü ve önceki rekor seviyesinden %35,7'lik bir düşüşle sonuçlandı" diye yazdı.

Analistler, “Yaklaşık 12 ay ve %20'lik düşüş mevcut piyasanın tipik bir ayı piyasası düşüşünün üçte ikisini bitirmeye yakın olduğunu gösteriyor. Mevcut piyasa, şu ana kadar ortalama bir ayı piyasasının tarihi açıdan benzer bir yörüngesini izliyor gibi görünüyor. Geçmiş eğilimlere bakıldığında, ortalama olarak, ayı piyasalarının bir resesyon başlayana kadar değil, bir resesyon sona ermeden önce dibe ulaşacağını görüyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD Tahvil Piyasa Endeksi'nde tarihinin en büyük kaybı yaşadı

 

2008 krizi kahininden resesyon yorumu

 

Emtia piyasasında pozitif seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)