E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada, yatay başlangıç bekleniyor---

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor
17 Mayıs 2023 - 08:04 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor.

TCMB, bankalara verdiği dövizden TL’ye ek dönüşüm yükümlülüğü eşiklerini, gerçek kişi hesapları için değiştirdi. Gerçek kişi hesaplarında 26 Mayıs – 28 Temmuz 2023 tarihleri arasında %10 TL dönüşümünü sağlayamayan bankalar, eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek. 28 Temmuz sonrası için ise dövizden TL’ye ek dönüşüm oranı eşiği %30’a yükselecek. Oranı tutturamayan banka, bu tarihten sonra hedef tutana kadar ek %10 menkul kıymet blokesi yapacak.

AB, Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye'den yetkililerin katıldığı Brüksel'deki diyalog toplantısında, ekonomik zorluklarla mücadelede işbirliği ele alındı.

BM, Karadeniz Tahıl Girişimi'nde hassas bir noktada olduklarını ve tarafların uzatmaması halinde girişimin 18 Mayıs'ta sona ereceğini açıkladı

Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barr, yaşanan banka iflasları sonrası kurumun büyük bölgesel bankalar için kural değişikliklerini değerlendireceğini ve bankaların daha agresif şekilde denetlenmesini sağlayacağını belirtti.

Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar, AB Konseyi düzenlemelerine göre Rus ham petrolünün Hindistan rafinelerinde işlenmesi sonrası AB yaptırımlarına tabi tutulamayacağını söyledi.

Ne olacak?

Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri takip edilecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
Çin tarafında dün Sanayi Üretim verisi açıklandı. Çin'in sanayi üretimi Nisan ayında Eylül 2022'den bu yana görülen en yüksek seviyeye hızlandı ancak beklentileri karşılayamadı. Nisan ayında Sanayi Üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %5,6 arttı. Mart ayında üretim yüzde 3,9 artış göstermişti. Nisan ayı beklentisi ise %10,9 yönündeydi. Çin’den gelen bu veriler ile geçtiğimiz gün Çin piyasaları karmaşık seyretti.

Avrupa İstatistik Ofisi Euro Bölgesi birinci çeyrek büyümesini açıkladı. Öncü verilere göre Euro Bölgesi çeyreklik bazda %0,1, yıllık bazda da %1,3 beklentilere paralel büyüdü. ECB’nin faiz artırma döngüsünde büyüme verisi gelmesi olumlu olarak karşılanırken, enflasyon teması ile kısa vadede ECB’den faiz artılarının devamı bekleniyor.

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem günü de yüksek volatilitede kalmaya devam etti. Seçim belirsizliği ile düşen bankacılık payları dün açılışta da endeksi baskılayan sektördü. Günün ikinci yarısında kısmi toparlanan bankalara sanayi sektörünün pozitif şekilde dahil olması ile endeks tepki alımları ile günü pozitif tamamladı.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Haziran kontratı, önceki işlem günü 5.050 - 5.360 fiyat aralığında işlem görerek günü 5.341 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 15.843 azalarak 268.719 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 5.441 seviyesinin altında hareket etmemiz kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 5.500’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 5.800 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 5.300 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 5.450 - 5.500 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken, aşağı yönde ise 5.100 ve 5.300 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Asya borsaları, ABD'de 'borç limiti' belirsizliğiyle karışık seyrediyor

 

Günün önemli şirket haberleri 17/05/2023

 

Merkez Bankası'ndan gerçek kişi dövizi için yeni dönüşüm hedefi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)