E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yabancı ticaret, yerli ‘holding’ peşinde---

Borsada yabancı ticaret, yerli ‘holding’ peşinde

Borsada yabancı ticaret, yerli ‘holding’ peşinde
18 Ocak 2015 - 07:03 borsagundem.com

Yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul’da en çok ticaret sektöründeki şirketlerde beklerken, yerliler holdingleri tercih ediyor

Borsada yabancı yatırımcılar en uzun ticaret sektörü hisselerini ellerinde tuttu. Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) hazırladığı trend raporuna göre, geçen yıl yabancı yatırımcı 668 gün ile en uzun ticaret sektörü hisselerini elinde tutmuş oldu. Yerli yatırımcılar ise 103 gün ile en uzun holding ve yatırım sektörü hisselerini tuttu. Yabancı ve yerli yatırımcıların en kısa ellerinde tuttuğu hisseler ise bankalar. Banka hisselerinin likit olması bu hisselerde el değişiminin de hızlı yaşanmasına neden oluyor. borsadaki 10 banka toplam piyasa değerinin yüzde 28’ini oluşturuyor.

Faizde ‘indirim’ oyunu
Piyasalar faiz indirimi beklentisine kilitlendi. Petrol fiyatlarındaki düşüş, sanayi üretimindeki gerileme, enflasyondaki düşüş, petrol ithalatçısı gelişen bir ülke olan Hindistan’da Merkez Bankasının faiz indirim kararı ile politika faizlerini yüzde 7.75’e indirmesi ve Cumhurbaşkanı’nın son açıklamaları... Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre tüm bunlar birarada değerlendirildiğinde Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklentisi güçleniyor. Toplantı 20 Ocak Salı günü...
Kurumlar, TCMB’nin faiz indirimine kesin gözüyle bakıyor. Öyle ki 25 baz puan mı, 50 baz puan mı yoksa daha fazla mı olabileceği tartışılır oldu.
 

BES’çiler Gedik’le beslenecek
Tasarruflarını BES (bireysel emeklilik) yoluyla değerlendirenler için yeni bir imkan geliyor. Gedik Yatırım, BES’e yönelik hizmeti ile hedef kitlesini genişletiyor. Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, yeni yılla birlikte, yatırım fonlarına elektronik ortamda tüm yatırımcıların kolayca ulaşabildiğini hatırlatıyor.
Ayışık, BES’teki fonların portföy seçiminde zorlanan veya piyasalardaki trendleri değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri için yatırım danışmanlığı araştırma birimi ile hizmet vereceklerini söylüyor. Yatırımcılara önemli değişimler SMS ile bildirilecek. Ayrıca VİOB üzerine de danışmanlık hizmeti vermeye hazırlanıyorlar. Gedik Yatırım bu hizmeti sadece kendi müşterilerine değil yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen tüm yatırımcılara verecek.
Anlaşılan o ki aracı kurumlar ilerleyen süreçte müşteri memnuniyetine daha fazla yer verecek. Zaten Ayışık da bunu ifade ediyor. Konuşmasında, “Ayakta kalabilmek ve yatırım bankacılığına dönüşebilmek için yatırımcı memnuniyetine dikkat etmek şart” diyor.

Yatırımcı kaçışı sürüyor
Menkul kıymet bazında toplam kazançlara baktığımızda geçen yıl bütün yatırım enstrümanlarında yatırımcı sayısının azaldığını görüyoruz. 2013 yılında 4 milyon 83 bin olan toplam yatırımcı sayısı geçtiğimiz yıl 3 milyon 999 bine geriledi. Piyasa değerleri ise 764 milyar TL’den 934 milyar TL’ye çıktı. Yatırımcı sayısı 84.634 kişi azalırken piyasa değerleri 170 milyar TL arttı. En fazla artış hisse senetleri piyasası ile devlet iç borçlanma araçlarında yaşandı. En çok yatırımcının azaldığı yatırım enstrümanı ise hisse senedi piyasası ile özel sektör borçlanma araçları. Görülen o ki borsa yatırımcısı giderilemeyen mağduriyetler, halka arzlardaki yüksek kayıplar ve genişleyemeyen piyasa nedeniyle borsadan çekilmeye devam ediyor.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kılıç18 Ocak 2015 23:33

    BORSA KUMARHANEDEN KÖTÜDÜR BU HALE GELMESİNİB SEBEBİ YETKİLİ KURUMLARDIR BAZI ŞİRKET PATRONLARI BORSADA VURGUNU MESLEK EDİNMİŞ OLUP BİR YETKİLİDEN TAVIR GÖRÜLMEMİŞDİR YATIRIMCI SÜREKLİ ZARAR ETMEKTE OLUP VURGUNCULAR SERVETİNE SERVET KATMAKTADIR

  • kamil berkin gülersoy18 Ocak 2015 22:54

    3 yıldır elinizde tekfen hissesi tutuyorsunuz 7.56 tl maliyetle bu gün 5.71 de her gün baskı ile düşür-lmekte . nasıl yatırımcı olmalıydık.gündelikçimi.tekfen koca dev ama çok üzdüü.

  • zarar eden küçük yatırımcı18 Ocak 2015 22:38

    Düşünün 4 yıla yakın süre elinizde petrol ofisini tutuyorsunuz yani uzun vadecisiniz.Şirket büyük beklersen mutlaka kar edeceğini düşünüyorsun.SPK bir tebliğle şirkete kolaylıkla kotadan çıkmasını (borsadan çıkmasını) sağlıyor. Tabii küçük yatırımcı zararın zararını ediyor ,çünkü aldığı fiyatın altında şirket kağıdı alıyor ve vermek zorundasın, bu sürede enflasyon, faiz, dolar karşısında yatırdığın para tamamen gitmiş, sonra borsaya gelin yatırım yap kağıt alın. Kime güvenerek alalım.......

  • zarar eden küçük yatırımcı18 Ocak 2015 22:27

    Düşünün 4 yıla yakın süre elinizde petrol ofisini tutuyorsunuz yani uzun vadecisiniz.Şirket büyük beklersen mutlaka kar edeceğini düşünüyorsun.SPK bir tebliğle şirkete kolaylıkla kotadan çıkmasını (borsadan çıkmasını) sağlıyor. Tabii küçük yatırımcı zararın zararını ediyor ,çünkü aldığı fiyatın altında şirket kağıdı alıyor ve vermek zorundasın, bu sürede enflasyon, faiz, dolar karşısında yatırdığın para tamamen gitmiş, sonra borsaya gelin yatırım yap kağıt alın. Kime güvenerek alalım.......

  • BATAN, BORSACI.18 Ocak 2015 18:26

    Borsaya çağıranda devlet borsada biz K. yatırımcıları yabancılara peşkeş çekende devlet birde sıkılmadan halen borsaya yatırımcı çağırıyorlar sizler önce devlet olarak borsada zarara uğrayan tahtaları kapanan şirketlere zamanında para yatıran yatırımcıların hesaplarını ve zararlarını hiçdeğilse nominal değer üzerinden vede kapanan tarihten itibariyle faizleriylen ödemek zorundasınız önce bunları yapınki peşinede yatırımcı çekmesini bilesiniz.şimdilerde bana soruyorlar yahu 15.20bin telem var bunu borsaya koysak ne kazanırız diyor bende fazladan paran varsa BATIRMAN için hemen koy diyorum.bizler battık devletin sayesinde çünki kapanan şirketleri bizlere tercih ettiler ve paralarımızda battı gitti bizler bir salaklık yaptık aman aman ha sizleri oraya gönderipte arkanızdan BEDDUA almak istemem dedim.unutmayınki borsada DEVLET garantisi olmadan sakıha borsaya girmeyin. saygılar.

  • gencer kara18 Ocak 2015 14:50

    Katiliyorum dostum asyab nerede diğerleri nerede

  • uğur18 Ocak 2015 14:45

    daha düne kadar paralel denen adamlarla elele kolkola 2023 hedefleri veriyordunuz ya hanginize ne kaçtııı...

  • ali tutar18 Ocak 2015 10:11

    parelel yapıya destek verenlerin hissesini almayın ne alırsanız alın. ben aldım kendimi kurtarana kadar neler çektim.