E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada temkinli hareket---

Borsada temkinli hareket

Borsada temkinli hareket
17 Aralık 2013 - 08:46 borsagundem.com

Günlerdir beklenen FED’in 2013 yılı son Açık Piyasa Komitesi toplantısı (FOMC) bugün başlıyor

''DENGELENME ÇABALARI..
Günlerdir beklenen FED’in 2013 yılı son Açık Piyasa Komitesi toplantısı (FOMC) bugün başlıyor, 2 gün sürecek toplantıda karar yarın TSİ 21.00’de açıklanacak ancak karar sonrası FED Başkanı Bernanke’nin başkan olarak yapacağı son toplantısında varlık alımlarına dair yapacağı açıklamalar çok daha kritik ki bu açıklamalar da TSİ 21.30’da başlayacak..
Dolayısıyla bizim açımızdan FED kararının fiyatlaması Perşembe sabah açılışına kalacağından iki gün daha beklemede olacağız. BIST’in dünkü hareketine kısaca baktığımızda; güne satıcılı bir seyirle başlayan ve ilk seansta oldukça dar bir bantta çok temkinli bir hareket sergileyen BIST100 endeksi Avrupa borsalarının Almanya ve Euro Bölgesi öncü imalat PMI’larının sektörlerde genişlemeye devam sinyali vermesi ile %1’in üzerinde değer kazanmasından moral bularak ikinci seansta hareket bandını genişleterek 74,500 direncini test etti.
ABD borsalarının da iyimser başlangıcı ve değer kazançlarını artırmaları ile 75,000 direncine yönelerek gün içinde en yüksek 74,973 puan seviyesini test eden BIST100 günü %1,05 primle 74,843 puandan tamamladı ve Cuma günü 74,000 üzerinde kapanarak sergilediği olumlu teknik duruşu dün de 74,500 direnci üzerinde kapanarak pekiştirmiş oldu.
Dün ABD’de NY FED imalat verisi beklentileri karşılamamış ancak sanayi üretimi ve öncü imalat PMI verisi toparlanma sinyallerini desteklemişti. Buna karşın piyasaların hareketi hem Cuma günkü olumsuz kapanışın tepkisi hem de FED’e kadar iyimser kalmayı seçme çabası olarak yorumlanabilir.
Merkez’in EPS uygulaması sonucu 2,04 baskılarını sergilemeyen ve küresel piyasaların korumaya çalıştığı iyimserlikle 2,03 seivyesinin de altına gelen DolarTL de endeks için destekleyiciydi ki bu havaya Cuma günü %9’un hemen altına gevşeyen gösterge tahvil faizinin %8,90’a doğru gösterdiği yönelim de bu ortama katkı sağladı..
Son anketlere bakıldığında tapering’in Aralık’ta mı geleceği yeni yıla mı bırakılacağı oylamalarında iki tahmin neredeyse %50-50 oranlarına sahip olmaya başladı, dolayısıyla tahvil alımları azaltılacak mı azaltılmayacak mı spekülasyonları yapılırken geride bıraktığımız hafta zaten sert düşen küresel piyasalar (ABD borsaları geride bıraktığımız hafta Ağustos ayından bu yana en büyük haftalık kaybını yaşamıştı) bir dengelenme çabası içine girmiş görünüyor ancak hacmin düşük olması bu dengelenme çabasını bir miktar kırılgan hale getiriyor..
Bugün gündemde yurtdışında Euro Bölgesi’nde TÜFE, Almanya ZEW endeksi, ABD TÜFE ve ABD’de cari işlemler dengesi rakamları olacak, bizde ise TCMB’nin PPK toplantısı sonrası saat 14.00’te faiz kararı açıklanacak, herhangi bir değişiklik adımı beklememekteyiz ki TCMB Başkanı Başçı da zaten geçen hafta Gaziantep’te bu yönde sinyaller vermişti..
Teknik olarak ise 74,000 ve 73,000’de önemli destekler var, dün de test edildiği üzere ilk direnç 75,000 seviyesinde.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)