E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada, negatif başlangıç bekleniyor---

Borsada, negatif başlangıç bekleniyor

Borsada, negatif başlangıç bekleniyor
20 Ekim 2023 - 08:38 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapması bekleniyor.


Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: İsrail'in Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesine düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananlar var.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde sivillerin bulunduğu 6 eve hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin, Venezuela'ya yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin açıklamasının doğru yönde atılmış bir adım olarak gördüğünü bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, İsrail'in Gazze'de uluslararası hukuka uygun operasyonlar yürütmesini beklediğini ve İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediklerini belirtti.

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı desteklemek için Kongre'ye acil bütçe talebinde bulunacağını duyurdu.

Fed Başkanı Powell, ABD ekonomisinin gücünün daha fazla faiz artırımını gerektirebileceğine işaret etti. (Powell'ın New York Ekonomi Kulubü'ndeki konuşması protestolar ile bölündü, Powell salondan çıkarıldı ardından konuşmasına devam etti)

Chicago Fed Başkanı Goolsbee, son 18 aydaki hızlı ve yüksek faiz artışlarına
rağmen ABD'nin bir resesyondan kaçınabileceğinden umutlu olduğunu söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı Harker, ekonomik büyümenin beklenenden biraz daha hızlı
gerçekleşmesine rağmen Fed’in faiz oranlarını sabit tutması gerektiğini söyledi.

Çin, gösterge borç verme faiz oranlarını değiştirmedi.

Ne olacak

• Yurt içinde TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi açıklanacak.
• İngiltere’de Perakende Satışlar ve Almanya ÜFE verileri açıklanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah negatif açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde negatif başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
BİST100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününe alıcılı başlasa da gün sonuna doğru satış baskısı hızlandı. Endeks geçtiğimiz günü 74 puan azalışla 7.769 seviyesinden tamamlarken, hafta başından bu yana düşüş %4'ü aştı. İsrail - Filistin arasındaki gerginliğin artarak devam etmesi ve sivillerin de bu çatışmada zarar görmesi endeksteki baskıyı artırdı. İsrail'in bürokratlarını geri çağırması haberinin bu duruma eklenmesi risk iştahını düşürdü.
İngiltere Başbakanı Sunak ve İsrail Başbakanı Netanyahu dün görüştü. İkili, görüşmenin ardından bir basın toplantısı gerçekleştirerek açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Biden’dan sonra İngiltere Başbakanı Sunak da İsrail’e desteğini dile getirdi.
TCMB tarafından açıklanan verilere göre yabancılar geçtiğimiz hafta 12,6 milyon dolarlık hisse, 1,1 milyon dolarlık DİBS sattı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 1,53 milyar dolar artışla 173,16 milyar dolara yükseldi. Yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı 717 milyon dolar arttı. KKM mevduatı da haftalık bazda 113 milyar TL düşüşle 3,1 trilyon TL oldu.
ABD’de işsizlik maaşı başvuruları dün, 212.000 olan piyasa beklentilerin altında 198.000 olarak açıklandı. Geçen haftaki 211.000 olan revize edilmiş veriye göre işsizlik maaşı başvuruları 13.000 binlik azalış gösterdi ve son 7 ayın en düşük verisi olarak kayıtlara geçti. Beklenti altı açıklanan ve düşüş gösteren veri, iş gücü piyasalarının hala sıkı olduğuna işaret etti. Fed’in agresif sıkılaşma politikasına karşı istihdam piyasalarının gösterdiği direnç ile güçlü kalmaya devam etmesi, iç talebi artırarak enflasyonu tetikleme etkisi nedeniyle faiz oranlarının yüksek kalması beklenen süreyi uzatıcı bir etki yapmaya devam edebilir. Fed Başkanı Jerome Powell New York Ekonomi Kulübü'nde ekonomik görünüme ilişkin açıklamalar yaparken, Powell güçlü ekonomiye ilişkin ek kanıtların faiz artışını gerektirebileceğini belirtti. Powell ayrıca Fed’in faiz politikasında temkinli biçimde ilerlediğini söyledi.

Endeksten hızlı yükselenler (20/10/2023)

 

Powell'ın konuşmaları Asya piyasalarına yansıdı

 

Fed'den ABD'li bankaya para cezası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )20 Ekim 2023 09:53

    Hafta sonu gelıyor... ABd gemılerı geldi. herkes yerınde. konumunu aldı. obakımdan tepkı alımları hacımsız olabilir. hacımsız alımlar ciddi korkan zararda bekleyenlerı yada kmh dakı kredili işlemlerin satış baskısı ile eriyebilir. asansor tarzı kağıtlar olacak çok riskli. çok dikkatlı olun. sistemıne ve teknık imkanları olmayanlar riskler sizler için buyuk olabilir bugun. o bakımdan NET DÜNYA LİDERLERINDEN İYİ HABER YOK İSE,  hafta sonu operasyonel riskler oluşabilir endişeleri mevcut olacak. ciddi alım yerine tepkılı hacimsiz adımlar oluşabilir. eskiden olsa powel dinler geçerdık ama şuan bildiğin savaş sesleri kapımızda. dun abd bazı x roketler vurdu, yanı kımın nereye ne fırlattıda karmaşa..... riskler var, hafta sonu 48 saat endişesi var.

  • Mucise Reis : )20 Ekim 2023 09:40

    borsa toparla iyidir ama sorun şu. örnek vermiştim... Hava yolu firmalar iyi olur diyoruz, bir savaş oluyor, petrol fiyat artıyor maliyetler arttı... turizm bitiyor koltuk satış kargo düştü...  bir çok uçuş iptal oldu, hava yolları kapatıldı abd tarafından vb... ne oldu ? ABD hava yolu düşerken borsada, abd 3 ilah devi savaş var diye eski muhummatlar bitecek kullanılacak , yenılerı modernleri satılacak diye silah sanayi firma kazandırıyor... ama birden barış imzalanıyor, silahlar depolara kalıyor hangarda kalıyor, ticaret rahatlıyor kargo, turzm, ticaret vb iyileşiyor... yani burada uzmanların söylemleri kadar, kişisel tecrubenızde önemli. sepet bu bakımdan çok çok önemli. Filistin olayında dahi petrol fiyat artışı, bir çok çinden ,hindistandan tedarik edilen ürünlerin ticareti azaldı. alternatif yollar aranıyor. deniz yolu limanlar serbest bölgeler vb.. Sepet iyi ama Faizde % 45 var yahu...