E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada kısa vadeli alım seyri---

Borsada kısa vadeli alım seyri

Borsada kısa vadeli alım seyri
29 Ocak 2014 - 09:00 borsagundem.com

''Bugün kısa vadeli bir alım seyri görülmesi şaşırtıcı olmamalıdır ''

''KARTAL PENÇESİ
TCMB ara PPK toplantısında piyasanın genel beklentilerini karşılayan hatta üzerine de çıkan, deyim yerindeyse radikal kararlar aldı.. Kayda değer bir sıkılaştırma ve oldukça şahin bir tutum gördüğümüz kararları özetleyecek olursak; faiz koridorunun üst bandı yani gecelik borç verme faizi %7,75’ten %12’ye yükseltilirken alt bant da %3,5’ten %8’e çıkarıldı.

Haftalık repo faiz oranını artık temel faiz (politika faizi) olarak kullanmaya karar verdiğini açıklayan Merkez Bankası bu oranı da %4,5’ten %10’a yükseltti, Başçı’nın dünkü sunumda bahsettiği faizlerin çıkarılabileceği tekbik seviye olan geç likidite penceresi %15 yapıldı ki bu oran %10,25 seviyesindeydi. Son olarak piyasa yapıcıları fonlamanın maliyeti olan %6,75’lik APİ borçlanma da artık %11,5 seviyesinde..

Dün sabah Enflasyon Raporu sunumunda Başçı sadeleştirmeye gitmeyi ve Ortodoks politikalara dönmeyi de değerlendireceklerini açıklamıştı, bu ikisinin de dikkate alındığını ve politikalarda bu yöne doğru bir manevra olduğunu düşünüyoruz.Hala faiz koridoru işlevsel tutuluyor ancak son dönemlerde Başçı’nın da açıklamalarıyla 3 adede yükselen politika faizlerinde bir sadeleşme olması ve artık 1 haftalık repo faizinin kullanılacak olması, piyasanın kafa karışıklığını gidermek anlamında önemli bir gelişme.. Artık “fonlamayı %10’dan yapacağım, işler kötüleşirse yukarda %12 ve ardından %15 var” şeklinde net bir mesajın ve ayrıca EPS günlerinde apayrı bir faiz kullanımının (%9’du) sözünün geçmemesi piyasaları algı anlamında kısa dönemde olumlu etkileyebilecektir..

TCMB’nin piyasalara ‘ben buradayım’ net mesajını verdiği bu hamleyle %7’lerdeki ağırlık ortalama fonlama maliyetinin %10-11 bandına çekilmesini bekliyoruz, enflasyon beklentileri düzelene ve sağlıklı fiyat hareketleri görülene dek Merkez bu sıkı duruşa devam edecek. Algı anlamında belirsizlikleri azaltarak pozitif etki yapmasını beklediğimiz bu adımla durum TL, getiri eğrisinin uzun vadeli kısmı, enflasyonla mücadele ve özellikle de Merkez Bankası’nın kredibiltesi için olumlu olacak borsa açısından konuşacak olursak ilk olarak bankalar açısından çok da olumlu bir durum oluşması beklenmemeli..

Üst bant seviyelerinde oluşan kredi ve mevduat faizleri bu hamleden etkilenecektir ancak önceki günü hatırlayacak olursak Merkez’in “olağanüstü PPK” kararıyla piyasa bahar havasına dönmüş ve bankalar dahil alımlar izlemiştik, bugün yine kısa vadeli bir alım seyri görülmesi de bu nedenle şaşırtıcı olmamalıdır görüşündeyiz. Bu noktada bankaların karlılığının mı yoksa genel bir belirsizliğin mi piyasalar açısından kritik olduğunu piyasanın reaksiyonu önümüzdeki dönemde bize gösterecektir. Büyüme kaygılarına gelince de teorik olarak zaten amaç önceliğinin bir zaruriyet olduğu ekonomi yönetiminde yükselen faizler durumunda büyümeden bir ölçüde fedakarlık edilmesi de doğal bir sonuç olacaktır…''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)