E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kazanmanın sırrı güçlü hisse---

Borsada kazanmanın sırrı güçlü hisse

Borsada kazanmanın sırrı güçlü hisse
15 Haziran 2014 - 07:39 borsagundem.com

Borsa İstanbul’un tarihinde dalgalanmalar, adeta sıradanlaştı. Dalgalardan korunmak ise güçlü hissede olmaktan geçiyor

Yaz coşkusu ve olumlu gelen büyüme verileri ile haziranda da yükseleceği izlenimini veren borsanın seyrini bir anda Musul meselesi bozdu. Yanı başımızdaki Suriye’den sonra Irak’ta derinleşecek kaotik ortam ister istemez Türkiye’yi de etkileyecek.

Olası ihtimallere karşı anında tepki veren borsa, yönünü aşağı çevirdi. Hisseler değer kaybederken moraller bozuldu. Üst üste felaket senaryoları yazılmaya başlandı. Irak’ta yaşanan kaos ortamıyla Brent petrolün fiyatı da son 10 ayın en yüksek seviyelerine çıktı.
Altın, dolar ve euro arttı. Yatırım enstrümanlarındaki bu döngü piyasaların içerisinde olanlar için olağandışı bir durum değil. Bunda piyasadaki yabancı ağırlığının da etkisi var. Global ölçekte sürekli hareket halinde olan sermaye her defasında daha güvenli bir limana gitme ihtiyacı duyuyor.

Hisse piyasasında yabancı payı yüzde 64’lerde bulunuyor. Yatırımcılar artan riske bağlı olarak hisselerdeki pozisyonlarını düşürürken daha güvenli enstrümanlara yönelebiliyor. Yatırım araçları arasındaki bu geçişler ise dalgaların artmasına neden olabilmekte. Söz konusu iniş çıkışlarda kendisini korumayı başaranlar ise güçlü hisselerde pozisyon alanlar oluyor. Eğer satın aldığınız hisse güçlü ve dalgalanmalarla başa çıkabilecek nitelikteyse, düşüş sonrası agresif bir çıkış ile daha üst seviyelere çıktığını geçmiş verilerden de görebilmekteyiz.



Önünü göremeyenler...
Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre; olumsuz gelişmeler nedeniyle önünü göremeyen ve nakde dönmek isteyen yatırımcılar, satış dalgasını körükleyebilmekte ve endeksin düşüşünü derinleştirebilmekte. Borsadaki hisselerin piyasa değerinin yüzde 78’ini oluşturan bist 30’a dahil hisselerin ağırlıklı kısmı son bir yıllık zirvesine en yakın.

Oysa son bir yılda endeks ciddi düşüş yaşadı. Ancak mart seçimleriyle tekrar yukarı yönelince kayıplar da kısa sürede telafi edildi. Şüphesiz gerçekleşen telafi tüm hisseler için geçerli değil. Bununla birlikte BIST 30’a dahil hisselerin ağırlıklı bir kesiminde yükseliş yaşandı.

Büyüme beklentileri hisselere ilgiyi canlı tutacak 
İlk çeyrek büyüme verileri ve ardından TCMB yönetimindeki değişim, faiz indirim beklentilerini güçlendirdi. 24 Haziran’daki Para Politikası Kurulu toplantısı büyük bir dikkatle izlenecek. Kredileri daraltmak için aylar öncesinde alınan önlemler iç tüketimin daha fazla canlanmamasına yönelikti. Ancak Başbakan’ın da dillendirdiği ‘daha fazla büyüme’ talebi ağır basacak. Olası faiz indirimi tüketici odaklı sektörlerde canlanma getirecek. Tüketimde özellikle gıda ve perakende ticarette hareketlenme sürecek Otomotivde ise şirketlerin düşük yurtiçi satışları ve daralan marjları ile artan maliyetlerden olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Irak gelişmeleri de izlenecek.

Pozisyonu koruyanlar zararı kapattı
Hisselere ilişkin olumlu beklentiler korunuyor. Söz konusu şirketler ağırlıklı olarak sanayi ve hizmet sektöründe oluşuyor. Son bir yılda borsadaki düşüş gerekçelerine kapılarak alttan satanlar ciddi zararlar yaşarken  pozisyonlarını koruyanlar zararlarını büyük ölçüde kapatmasını bildi. Krizde satmama becerisi gösterebilmek ortak olduğu şirkete güven duyabilmek ile yakından alakalı. BIST 30’a dahil olanlardan sadece beş tanesi dip seviyesine en yakın. Söz konusu hisseler Koza Madencilik, Koza Altın, Pegasus, THY ve  Tekfen Holding. Ancak bu şirketler daha ziyade kendilerine özel nedenlerle zirvelerini yakalamada zorlanıyor. “Yıkmayan darbe güçlendirir” sözünün de hatırlattığı gibi dalgalanmalar ya da firma düzeyinde yaşanan sıkıntıların aşılmasının ardından hisseler hızla değer kazanabiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • engineerman17 Haziran 2014 13:11

    yorumlara bakılırsa çoğu kişi ekgyo almış, ben de almıştım doğru ama halka arzdan hemen sonra değil biraz düşmesini bekledim, zararsız da sattım, hisse almak için en dibi beklemey ne gerek var, neye göre 60000 dip oluyor, tasarruf işi uzun vadeli bir iştir, ben bugün alayım yarın bilemedim bi hafta sonra %20 %30 karla satayım zengin olayım diyenlerin yeri değil borsa, herkes ekgyo diyor da eregl ile krdmd den niye bahseden yok,yani özet şu alım yapacaksan tasarruf etmek için ve az da olsa kazanmak için lacaksın, borç parayla değil, ihyiyacın olmayan parayla girilir borsaya, bak o zaman kazanılıyor mu kazanılmıyor mu

  • ass16 Haziran 2014 07:53

    bu ğüçlü hisse neye ğöre merak ettim ekgyo hisse 2.70 halka arz etmişler ve hisse 1.88 düşmüş ve sonra aynı seviyeye geri gelmiş bu mu şimdi ğüçlü hisse yatırımcı olan ne kazanmış hayır kazanmamış coğu düşerken zararına satmış bekleyen ne kazanmış oda bir şey kazanmamış kim kazanmış tabiki para babaları bizim borsamızda para kazamak istiyorsan kriz zamani alacan yok uzun vadeli kazanırsın ayağı yapmasın

  • yabancılar işi biliyor ya bizler?15 Haziran 2014 18:07

    alttaki yorum çok doğru.yabancılar çok düşünce alıp çok yukardan da satıyor biz yerliler daha bunu öğrenemedik hep zarar hep zarar.25 ekim 2013 de yabancının hisse portföyü 64.628 milyon dolar imiş borsa düşerken bunu satıp 28 şubatta 46.000 milyon dolara kadar indirmişler,ama daha sonraki yükselişte hem alıp hem de fiyatların yükselmesinden 6 haziran 2014 itibarı 63.999 milyon dolara çıkmışlar yine,şimdilerde dış düşüşlere ve gelişmelere de bakarsak yine azaltabilirler dikkat etmeli yabancı oranlarını.

  • 60binli seviyeler ise bakmalı15 Haziran 2014 15:52

    hepsi hikaye,şirket kar etmiyorsa,borcu da çok ise alsan neye yarar,f/k=her yıl 8-9 civarı olmalı,her sene defter değeri en az enflasyon üzeri%5-10 artmalı ,borçlar/defter değeri=0.20 ve aşağısı olmalı,yeni proje olmalı ki şirket cazip olsun.bir de borsa en düşükken alıp yatmalı o da 60.000'li seviyelerdir.

  • ass15 Haziran 2014 14:06

    saçma sapan bir yazı neden hisseler 1 sene öncede bu seiyelerdeydi hatta bazıları daha yüksekti demiyorsunuz da sanki uzun adeli yatırımcı bir şey kazanmış ğibi ballandırıyorsunuz ekgyo 2.70 halka malı bas 1.88 halka arz eden şirket geri alım yapsın biz yatırımcılar şimdi ne kazandık 2.70 den alan kol saati