E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada iki kritik gündem---

Borsada iki kritik gündem

Borsada iki kritik gündem
08 Kasım 2013 - 08:48 borsagundem.com

Dün piyasaların odak noktasındaki iki gelişme ECB’nin para politikası toplantısı ve ABD’nin büyüme verisiydi, her ikisinden de sürprizler geldi

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:

"AVRUPA : BÜYÜK TİCARET PARTNERİMİZ

Dün piyasaların odak noktasındaki iki gelişme ECB’nin para politikası toplantısı ve ABD’nin büyüme verisiydi, her ikisinden de sürprizler geldiğini söylersek yanlış olmaz. Geçen hafta Euro bölgesi’nden gelen enflasyon ve işsizlik verileri ile ECB’nin bugünkü toplantıda para politikasını gevşeteceği yönünde beklentiler yükselmişti ancak dün gelen Almanya perakende satış verileri ve Euro bölgesi hizmet PMI’lar bu beklentiyi hayli düşürmüştü..
 
Ancak bu veriler yalnızca piyasanın kafasını karıştırmış ve politika yapıcılardan farklı düşünmesine yol açmış olacak ki aksiyon bir sonraki aya kalacak beklentileri arasında ECB’nin gösterge faiz oranını 25 baz puan düşürerek %0,25’e indirdiğini gördük, Draghi’nin konuşmasının satırbaşlarını da dikkate aldığımızda deflasyon beklenmiyor olsa da uzun dönemli düşük enflasyon beklentisinin öne çıktığını gördük.
 
ABD’de büyüme verisi de ikinci süprizi yaparak 3.çeyrekte %2,0’lık beklentiye karşılık %2,8’lik bir büyüme kaydetti ancak zaten hükümet kapanışı Ekim’de olduğu için büyümede düşüş beklentileri daha ziyade 4.çeyreğe yoğunlaşmış durumda.. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ise Ekim’de hükümet kapanışının etkilerini de yansıtıyor olacağından çok daha önemli ve piyasanın kayıtsız kalamayacağı bir veri olacak.
 
Piyasanın ECB’ye tepkisine gelecek olursak euroda hızlı bir değer kaybı ile EURUSD hızla 1,34’ün altına gevşerken Avrupa borsalarında da güçlü alımlar izledik ki bunları da yurtiçinde BIST de takip etti, verilerin açıklanacağı saate kadar temkinli kalmayı seçen BIST 76,700’e dek hızla yükseldikten sonra ABD’nin büyüme verisi ve sonrasında Draghi’nin açıklamalarının bölge için pek de iyimser olmaması nedeni ile yarı yarıya eritildi, kapanışa doğru da neredeyse tamamı iade edilmişti, bu seyirde yarın Bernanke’nin ne mesajlar vereceği beklentilerinin yarattığı hafif tedirginlik de bizce etkili oldu..
 
Ancak ECB’nin faiz indirime verilen tepkiye bir de şu açıdan bakılması gerektiğini düşünüyoruz, 2013 yılının ikinci yarısından itibaren toparlanma beklentileri önceki aylarda güncelken şimdi her ne kadar Draghi böyle düşünmese de bir deflasyon ihtimali konuşuluyor, Draghi’nin kendisi de düşük enflasyon sürecine vurgu yapıyor, ECB’nin politikaları ise euroya rekabet gücü kazandırıyor. Bu durumda bizim çok büyük bir ticaret partnerimiz olan Avrupa’da işlerin iyi gitmeme ihtimaline karşı alınan faiz indirim kararını bir daha gözden geçirmemiz gerekebilir.
 
Rakamlarla konuşmak gerekirse de TÜİK verilerine göre 2013 yılının ilk 9 ayında Euro bölgesine olmasa da AB’ye ihracatın toplam ihracatımız içinden aldığı payın yıllık bazda %38,8’den %42,8’e yükseldiğini görüyoruz, Avrupa’da işler iyi gitmezse bu bizim için de pek iç açıcı bir tablo olmayacaktır diyerek BIST’e geçtiğimizde bugün de ABD tarım dışı istihdam ve Bernanke konuşması gibi iki kritik gündem görüyoruz. Yurtiçinde ise sanayi üretimi var, satıcılı bir açılışın ardından sanayi üretiminde iyi rakamlarla ABD verisine kadar iyimserlik yakalamamız mümkün olabilir ancak yine de temkinli kalınması daha yüksek bir olasılık… Dolayısıyla 75,000 desteğini izliyor olacağız, 76,000 ve 76,500 ara dirençler, eğer ABD verisi beklenenden zayıf gelerek Mart’ta tapering bekleyenlerin elini güçlendirirse bu durumda alımlar hızlanabilir ancak biz kapandıktan sonra Bernanke’nin konuşacağını ve ne derse desin etkilerini hafta sonunun ardından Pazartesi yaşayacağımızı da hatırlatalım..
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)