E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada gündem kaldığı yerden devam ediyor---

Borsada gündem kaldığı yerden devam ediyor

Borsada gündem kaldığı yerden devam ediyor
16 Şubat 2015 - 08:59 borsagundem.com

TCMB politikası üzerine tartışmalar öncelikli gündem maddesi olarak kalmaya devam ediyor

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"NEREDE KALMIŞTIK?
   
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe, küresel piyasalarda Ukrayna ve Yunanistan gündemi ile oluşan iyimserliğin desteği ile yükselişle başlayan BIST100 endeksi ilk seansta 86.300 puanın üzerine dek yükseldikten sonra 2.seansa %0,2 düşüşle başladı. Perşembe günü yaşanan rallinin ardından görece daha temkinli hareket ettiğini gözlemlediğimiz endeks günü ise yüzde 0,32 düşüşle 85.809 puan tamamladı. Haftalık bazda değer kazancı ise yüzde 0,97 oldu. Yeni haftaya başlarken bugün ABD piyasaları kapalı, Japonya’da büyüme ve Çin’de yeni krediler rakamları ile Asya borsalarında ise iyimser bir havadan bahsetmek mümkün. DolarTL’de ise 2,46 seviyesi altına denemeler görüyoruz.  61$/varil üzerine çıkan brent petrol fiyatına rağmen BIST100 güne iyimser başlayabilir. Yurt içi olası gelişmeler ve Eurogroup toplantısına dair mesajlarla şekillenmesini beklediğimiz günde 85,500/85,000 ilk destek seviyeleri iken olası yükseliş denemelerinde 86,000 üzerinde tutunulması halinde 87,000 direncini gündeme almak gerekecektir.     
 
Geçen haftanın gündemini aynen devralıyoruz. İçeride, TCMB politikası üzerine tartışmalar, kredi derecelendirme kuruluşlarının da yorumları ile konuya müdahil olmaları sonrası, öncelikli gündem maddesi olarak kalmaya devam ediyor. Geçen hafta 2,50'nin üzerini gören DolarTL'nin son 2 günde TL'deki değer kazancı ile haftayı 2,46 seviyesinde tamamlamasına karşın tartışmaların ısınması halinde yeniden yukarı yönlü ataklar görülmesi ihtimali yüksek.. Bununla beraber zaten 24 Şubat'a dek devam etmesini mümkün gördüğümüz oynaklığın sonrasında da devamı kuvvetle muhtemel zira TCMB'nin atacağı ölçülü adım veya atmayacağı bir adım yeniden eleştiri oklarının kendisine dönmesine neden olabilecektir. Ancak yine de küresel piyasalardaki olumlu gelişmelerin devamı halinde 2,40-2,45 bandına geri çekilmesi görebileceğimiz DolarTL'de 2,45 seviyesi aşağı yönlü kırılmadıkça 2,50'nin güncel kalmasını ve 2,50 üzerinde kalıcı hareketlerin 2,55'i hedefleyen bir yükselişi tetiklemesi senaryosu da elbette hala geçerli. Yine de   ,35'lerden  .51'e neredeyse 2 haftada taşınan hareket, oynaklığın gücü konusunda önemli bir işaret veriyor..   
 
Peki kurda sakinliği devam ettirebilecek küresel iyimserliğin itici güçleri neler olabilir dersek  elbette ilk sırada Yunanistan var.. Geçen hafta Merkel ve Tsipras'tan AB Zirvesi sonrası görece iyimser açıklamalar gelmiş ve bu da risk  iştahında hafif bir toparlanmayı tetiklemişti. Ayrıca Ukrayna ateşkesi kararı da iyimserlikte hayli etkiliydi. Bu hafta 16 Şubat'ta yani bugün Euro bölgesi maliye bakanları yeniden toplanarak Yunanistan konusunu görüşecekler, ayrıca aynı konunun 18 Şubat'taki ECB Yönetim Konseyi toplantısında da ele alınması bekleniyor. Şubat sonunda kurtarma yardımının vadesi doluyor ve olası bir uzlaşının ülkelerin parlamentolarında da onaylanması gerektiğinden Yunanistan görüşmelerinde bu hafta oldukça kıymetli ve iyimser sinyallerin risk iştahına vereceği desteğin 16 ve 18 Şubat görüşmelerinin sonuçsuz kalması halinde sert şekilde tersine dönmesi söz konusu olabilir.  
   
Haftanın kalanında gündeme baktığımızda ise bugün ABD Borsaları kapalı olacak, veri akışı da oldukça zayıf, gündem Eurogroup toplantısı. Salı günü G.Kore ve Endonezya MB faiz kararları ve Hazine'nin 14 ay vadeli kuponsuz ihalesi,  Çarşamba günü BOJ faiz kararı, ABD sanayi üretimi ve ÜFE, FED FOMC toplantı tutanakları ile ECB Yönetim Konseyi toplantısı, Perşembe günü ise küresel çapta öncü imalat PMI'lar, yurt içinde tüketici güveni takip edilecek. Yurt içi demişken en önemli veri akışı ise Cuma günkü TCMB Beklenti Anketi olacak...’’

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)