E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada genele yayılır şekilde alım iştahı sürüyor---

Borsada genele yayılır şekilde alım iştahı sürüyor

Borsada genele yayılır şekilde alım iştahı sürüyor
01 Ağustos 2023 - 08:19 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım'ın günlük bülteninde, "BIST100’de genele yayılır şekilde alım iştahı sürüyor. Geçen hafta banka hisselerinde etkili olan güçlü seyir sonrasında, haftanın işlem gününde sanayi sektör hisselerinde alımların güçlendiği görülüyor." denildi

Veriler risklerin devam ettiğini gösterse de, yatırımcıların küresel ekonomik beklentiler konusunda endişelenmek yerine neşelendirmek için daha fazla neden bulmaya başlamasıyla Asya borsaları salı günü on altı ayın zirvesine yaklaştı ve petrol son zamanların en yüksek seviyelerine yakın kaldı.

Euro bölgesi, yılın başında teknik resesyondan kıl payı kurtulduktan sonra 2023’ün ikinci çeyreğinde beklenenden daha büyük bir genişlemeyle büyümeye geri döndü. Euro bölgesindeki gayri safi yurtiçi hasıla ikinci çeyrekte, %0,2’lik beklentilerin üzerinde %0,3 arttı. Bir yıl öncesine göre büyüme %0,5’lik beklentilere karşı %0,6 oldu. Bloğun en büyük ülkelerinden Fransa ve İspanya, güçlü ihracat ve turizm sayesinde istikrarlı bir şekilde büyürken , Euro bölgesinin en büyük ülkesi Almanya büyüme kaydetmezken, İtalya daralma yaşadı.

Ancak blok beklenenden daha iyi gidiyor olsa bile, reel gelirlerdeki büyük düşüş ve yükselen faiz oranları nedeniyle 2023’teki büyüme muhtemelen zayıf olacak.Avrupa Merkez Bankası, enflasyon baskılarının belirsiz gevşeme işaretleri göstermesi ve durgunluk endişelerinin artmasıyla Eylül ayında faiz artırımlarını durdurma olasılığını artırdı

Dün, Avrupa enflasyonunda zirveye ulaşılacağına dair işaretler, ABD’deki gibi, en büyük merkez bankalarının sıkılaştırma döngülerinin sonuna yaklaştığına dair daha fazla kanıt sağladı

Çin’de fabrika faaliyeti temmuz ayında daralmaya başladı. Firmalar yurtiçi ve yurtdışındaki durgun piyasa koşullarını suçlarken arz, talep ve ihracat siparişlerinin tümü kötüleşiyor.

Caixin/S&P Küresel imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Haziran’daki 50.5’ten Temmuz’da 49.2’ye düşerek, 50.3’lük beklentilerin altında kaldı. Caixin anketi, imalat üretiminin altı ay içinde ilk kez daraldığını gösterirken, yeni siparişler Aralık ayından bu yana en hızlı düşüşü gördü. Yeni siparişler yatırım malı üreticilerinde değişmeden kalırken, tüketim ve ara malı üreticilerinde düştü. Yeni ihracat siparişleri, zayıflayan küresel talep nedeniyle Eylül 2022’den bu yana en hızlı şekilde daraldı.

Dün’de Çin İmalat PMI, Haziran’daki 49.0’dan Temmuz’da 49.3’e yükseldi ve genişlemeyi daralmadan ayıran 50 puanın altında kalmıştı. Veriler, hükümetin Pazartesi günü yaptığı resmi PMI ile uyumluydu ve yüksek genç işsizliği, artan yerel borç baskısı ve zayıf talep arasında Çin’in COVID sonrası toparlanmasındaki ivmeyi yeniden canlandırmak isteyen politika yapıcılar için zorlukları artırdı.

Çin’in imalat sektöründeki sürpriz daralma , yatırımcıların pandemi sonrası sıkıntılı toparlanmayı desteklemek için Pekin’den gelen teşvik adımlarına odaklanması nedeniyle büyük ölçüde göz ardı edildi.

MSCI’nin en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi %0.25 yükseldi ve geçen yılın nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine geri döndü. Hang Seng %0,84 , Japon Nikkei  %0,59 yükseldi.

Ham petrol, temmuzu üç ayın en yüksek seviyelerinde bitirdikten sonra, bu yılın geri kalanında küresel arzın sıkılaştığına ve talebin arttığına dair işaretlerle desteklenerek hafifçe geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri, nisan ortasından bu yana ilk kez  82,00 USD’ye ulaştıktan sonra %0,3 düşüşle varil başına 81,54 usd’ye  geriledi.

BIST100’de  genele yayılır şekilde alım iştahı sürüyor. Geçtiğimiz hafta banka hisselerinde etkili olan güçlü seyir sonrasında, haftanın işlem gününde sanayi sektör hisselerinde alımların güçlendiği görülüyor. Teknik göstergelerin pozitif yönde olması trendin devamını destekliyor. Güne alıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 7150-7350 bandını gün içi ilk destek ve direnç seviyeleri olarak takip edeceğiz.

Günün önemli şirket haberleri 01/08/2023

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

Metal fiyatlarında 'güçlü dolar' baskısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)