E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada düşük riskle kazanmak mümkün mü?---

Borsada düşük riskle kazanmak mümkün mü?

Borsada düşük riskle kazanmak mümkün mü?
14 Kasım 2023 - 16:18 borsagundem.com

Borsada en az emek ve en düşük riskle getiri aramak isteyenler için endeks fonu tercihi öne çıkıyor. Söz konusu fonlar yatırımcılara seçtikleri endeksin ortalama getirisini sağlasa da yatırımlardan bir servet edinme şansı tanımıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırım fonları (ETF'ler), zaman içinde yatırımcıların para kazanmasına yardımcı olabilecek düşük çabalı bir tercih olarak görülür. Ancak sayısız fon seçeneği arasından hangi ETF’ye yatırım yapılacağına karar vermek hâlâ zor bir tercih. Yatırımlarında güvenlik arayanlar içinse endeks fonu tercihi öne çıkıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’ü takip eden endeks fonları içeriğinde ABD’nin en büyük ve en güçlü 500 şirketini bulunduruyor. Bu şirketler arasında Apple ve Amazon gibi teknoloji devleri ve Procter & Gamble (P&G) ve 3M gibi yüz yılı aşkın tarihi olan şirketler var.

Motley Fools haberinde ise endeks fonlarının birçok avantajı olsa da bu fonlar herkes için doğru bir tercih olmayabileceği vurgulandı. Haberde endeks fonlarının satın alınması için üç neden ve bu fonlardan kaçınmak için bir neden paylaşılıyor:

1. Düşük eforlu yatırım

Tüm ETF’lerde olduğu gibi endeks fonlarında da içerikteki hisse senetleri sizin yerinize seçilir ve bu da yatırımlarda öngörülebilirliğe yardımcı olur. Fon yatırımcılarının tek tek şirketleri araştırmasına veya sektör trendlerini takip etmesine ihtiyaç olmaz. Diğer bir deyişle, yatırımcılar her ay karşılayabileceği kadar para yatırır, gerisini fon halleder.

ETF’ler ‘düzenle ve unut’ türünden bir yatırım arayanlar için akıllıca bir seçenek olabilir. Özellikle borsada yeni olanlar ve hisse senedi yatırımları için emek harcamak istemeyen yatırımcılar için endeks fonları uygun bir tercih olabilir.

2. Birikimleriniz korunur

Endeks fonları alındığı andan itibaren çeşitlendirme sağlayan yatırımlardır ve bu sayede borsalardaki risklerin sınırlandırılması mümkün olabilir.

ABD’nin piyasa değeri en yüksek 500 şirketini barındıran S&P 500 ETF’leri teknolojiden sağlığa, enerjiden finansa kadar tek kalemde birçok sektörde yatırım anlamı taşır. Borsa yatırımlarında ne kadar fazla çeşitlendirme olursa risk de aynı derecede düşer. Borsalardaki bir sektörün sert bir darbe aldığı dönemlerde çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olan yatırımcılar daha az hasarla ayakta kalma şansını yükseltir.

3. Uzun vadeli pozitif getiri görmek neredeyse garantidir

Yatırım dünyasında hiçbir şey garantili değildir. Ancak doğru endeks fonlarına yapılan yatırımlar borsada elde edilebilecek uzun vadeli getiriler sayesinde garantiye yakındır.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi en ciddi gerileme dönemlerinden dahi kurtulma konusunda onlarca yıllık bir geçmişe sahip. Crestmont Research analistleri endeksin 20 yıllık dönemlerdeki toplam getirilerini incelediklerinde endeksin istisnasız her 20 yıllık dönemde pozitif getiri sağladığı sonucuna ulaştılar. Diğer bir deyişle tarihin herhangi bir noktasında bir S&P 500 ETF’sine yatırım yapan ve bu yatırımını 20 yıl boyunca tutan bir yatırımcı sonucunda kesinlikle para kazandı.

Son yirmi yılda karşı karşıya kalınan tüm resesyonlara ve piyasa çöküşlerine rağmen endeks yine de kayda değer bir getiri elde etti. Örneğin 2000 yılında yapılan bir yatırım değerlendirildiğinde, dot-com balonu patlamasından 2008 yılındaki Küresel Finans Krizine ve son Kovid-19 krizine kadar birçok ciddi krizle karşı karşıya kalınmasına rağmen söz konusu yatırım %200’ün üzerinde getiri elde etti.

 

Endeks fonu yatırımının tek eksisi: Ciddi miktarlarda servet biriktirilmesi imkansız

Endeks fonları beraberinde bir dizi avantaj getirse de önemli bir dezavantajı bünyesinde taşır: Yatırımcılar sadece ortalama getiri elde edebilir. Bu tür yatırımlar yalnızca piyasayı takip etmek için tasarlanmıştır ve bu sebeple piyasa getirilerini aşması imkansızdır.

Yatırımcıların bu durumun fikirlerini değiştirip değiştirmeyeceğini değerlendirmesi için yatırım hedeflerini gözden geçirmesi gerekir. Zaman içerisinde para kazanmanıza yardımcı olurken risklerinizi sınırlayacak ve çok sınırlı ilgi gerektiren bir yatırım isteyenlerin endeks fonlarını tercih etmesi oldukça uygundur.

Yatırımlarına daha fazla emek ve strateji harcamak isteyen yatırımcıların kendi portföylerini oluşturması daha uygun bir tercih olabilir. Ancak bireysel portföyler daha fazla risk taşır ve daha iyi araştırma gerektirir. İyi oluşturulan portföyle piyasa ortalamalarını geçmek de mümkündür. Uzun vadede ise yatırımcılar piyasa ortalamalarından çok daha yüksek getiriler elde edebilir.

Yatırım yapmanın tek bir doğru yolu bulunmuyor. Bu nedenle doğru yatırımın bireylerin hedeflerine ve önceliklerine bağlı olduğunu da hatırlamak gerekiyor. Zaman içerisinde servet oluşturmaya yardımcı olacak basit ve güvenli bir yatırım isteyenler için endeks fonları harika bir tercih olabilir. Tercih ettikleri bir endekse yatırım yapan yatırımcılar zaman içerisinde endeksin performansına göre yüksek getiriler elde edebilir. Ancak borsa getirilerini en üst düzeye çıkarmak isteyen yatırımcılar için bireysel hisse senetleri portföyleri daha uygun bir seçenek olabilir.

Jeopolitik krizler yatırımcı için fırsat mı?

 

Yatırımcının umudu FED’in faiz indiriminde

 

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)