E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada bu sabah yatay başlangıç bekleniyor---

Borsada bu sabah yatay başlangıç bekleniyor

Borsada bu sabah yatay başlangıç bekleniyor
19 Mart 2021 - 09:15 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 20.049 artarak 2.950.603’e yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 902 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 81 kişi artarak 29.777’ye yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.770.638 .
• JP Morgan, TCMB'nin faiz indirimlerine Eylül ayında başlamasını bekliyor. Kuruluş tarafından hazırlanan raporda, bankanın dünkü 200 baz puan faiz artırım kararının güçlü ve proaktif bir adım olduğu belirtildi.
• Beyaz Saray: Başkan Biden, Putin hakkında kullandığı 'katil' ifadesi sebebiyle pişman değil .
• Almanya'da bazı eyaletlerin başbakanları, Avrupa Birliği’nde üretilen Covid - 19 aşıların ihracatının durdurulmasının düşünülmesini istedi.
• Avrupa Birliği ilaç regülatörü EMA, Astrazeneca aşısının güvenli ve etkin olduğunu tekrar etti.
• ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Çinli mevkidaşları ile Alaska'daki görüşmeleri başladı. Çinli yetkililere göre Amerikalı yetkililer Alaska görüşmelerinde diplomatik protokolleri çiğnedi ve misafirperver olmayan davranışlar sergiledi.
• Fitch, ABD yönetimindeki değişikliğin ardından SDR olarak adlandırılan 500 milyar dolarlık rezerv para biriminin tahsisinin muhtemel hale geldiğini bildirdi.
• Japonya Merkez Bankası, bu ayki toplantısında faiz oranını değiştirmedi.
• Fransa’da başkent Paris’in de içinde bulunduğu 16 bölgede, yarın gece 00.00’dan itibaren 4 hafta boyunca tam sokağa çıkma yasağı uygulanacak .

Ne Olacak?

• Yurtiçinde Merkezi Hükümet Borç Stoku açıklanacakken, Almanya’da ÜFE verisi açıklanacak.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile bugün video konferans yöntemiyle görüşme gerçekleştirecek.
• DSÖ Aşı Güvenlik Paneli, Astrazeneca aşısıyla ilgili bulguları bugün açıklayacak
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Çarşamba günü Fed’in faiz kararının beklentiler dahilinde sabit tutması ve Fed’den gelen güvercin açıklamalar piyasaları destekledi. BİST100 endeksi de geçtiğimiz işlem gününe küresel piyasalara paralel olarak %0,36 oranında yükselişle 1.567 seviyesinden başlangıç yaptı. TCMB faiz kararına kadar sakin bir gün geçiren endekste karar sonrası alımları hızlandı. TCMB, politika faizini beklentilerin üstünde, 200 baz puan artırarak %19,00’a yükseltti. TCMB Raporunda ‘’ Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacağı, kalıcı fiyat istikrarı ve %5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürüleceği’’ vurgulandı. Ayrıca karar metninde önden yüklemeli, güçlü bir sıkılaştırmaya karar verildiği belirtildi. Merkez’in hamlesiyle piyasalara özellikle bankacılık sektörü paylarına alımlar gelse de, seans sonuna doğru sanayi sektörü paylrına doğru gelen sert satışlarla BİST100 endeksi günü %0,72 oranında düşüşle 1.551 seviyesinden tamamladı. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları sektörü payları %2,60 oranında değer kazanırken, metal eşya makine sektörü payları %3,89 oranında değer kaybetti.

Dolar / TL tarafında ise ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açması haberinin ardından 7,64 seviyelerine kadar yükselen kur, önce Fed’in güvercin açıklamaları ardından TCMB’nin faiz kararının ardından 7,32 seviyesine kadar geriledi. 7,41 - 7,50 seviyesi direnç seviyesi olarak, 7,30 - 7,24 seviyesi destek seviyeleri olarak takip edilecek.

TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre 12 Mart ile biten haftada Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 93 milyon dolar azalarak 230,3 milyar dolara indi. Yabancı Yatırımcılar geçen hafta net 126 milyon dolar tahvil, 118 milyon Dolar hisse sattı.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre ABD’de Haftalık İşsizlik Maaşı başvuruları 13 Mart’ta biten haftada 45.000 artarak 770.000 oldu. Başvurular böylece Şubat ayı ortasından beri en yüksek seviyeye çıktı.

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. İngiltere Merkez Bankası, politika faizini %0,1’de, varlık alım programını da 895 milyar sterlin seviyesinde tuttu.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, Perşembe günü 1.615 - 1.653 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.622 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 5.269 artarak 497.927 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.635 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.643’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.660 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.605 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.633 ve 1.643 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.613 ve 1.605 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Yabancıların en fazla yöneldiği hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 19/03/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)