E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada alım iştahı devam ediyor---

Borsada alım iştahı devam ediyor

Borsada alım iştahı devam ediyor
07 Ağustos 2023 - 08:18 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

En son ABD makroekonomik göstergelerinin iyi performansı, ekonomik yavaşlama olasılığını bir kez daha ortadan kaldırdı. Madalyonun diğer yüzünde ise para politikasının gidişatına yönelik artan güvensizlik var.

Ağustos ayı başlarında, mali piyasalar, ABD faiz oranları üzerinde yenilenen gerilim nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kaldı. Fitch’in ABD’nin kredi notunu düşürmesi endişeleri artırdı ve FED’in faiz kararları konusunda belirsizlik yarattı.  Bununla birlikte, cuma günü açıklanan aylık istihdam rakamları, merkez bankasının ekonomik aşırı ısınmayı azaltma çabalarını zorlaştırabilecek sıkı bir işgücü piyasasına işaret etmesine rağmen bir miktar rahatlama sağladı.

Fitch, ABD borcunun “AAA” notunu kaldırdı. Tabii ki, S&P bunu on iki yıl önce zaten yapmıştı, ancak bu sembolik karar, ABD borcunu yeniden gündeme getirdi. Fitch, siyasi bölünmenin şiddetlenmesinin ek bir endişe kaynağı olduğu konusunda ısrar etti. Bu iki olay tahvil piyasalarının sıkılaşmasına katkıda bulundu ve bu da bu hafta oldukça kötü bir şekilde darbe alan hisse senetleri üzerinde zincirleme bir etki yarattı. Doları da güçlendirdiler. En azından cuma gününe kadar, ABD’de Temmuz ayı istihdam rakamlarının yayınlanmasının ardından euro 1.0993 USD’ye küçük bir atılım yaptı.

Sonuç olarak diğer makroekonomik haberler, özellikle İngiltere Merkez Bankası’nın beklenen çeyrek puanlık faiz artışı arka planda kaldı. Haftanın en büyük olayı, hiç şüphesiz, 10 yıllık vadenin Temmuz ortasındaki %3,8’den cuma günü %4,18’e yükselmesiyle ABD tahvil getirilerindeki artış oldu.

Petrol, üst üste altı hafta kazandı. Bu büyük ölçüde Rusya ve Suudi Arabistan’ın üretim kesintilerini uzatmasından kaynaklanan bir yükseliş dalgası. Diğer taraftan ise Suudilerin  “sadece Eylül ayına kadar günde 1 milyon varillik tek taraflı azaltmasını tanımakla kalmayıp , aynı zamanda bunu sonbahara kadar uzatabilir ve derinleştirebilir etkisi de var. Suudların ardından Rusya da aynı şeyi yaptı. Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, ülkesinin Eylül ayında ihracatını günde 300.000 varil azaltacağını söyledi. Geçen ay, Moskova zaten Ağustos ayında günlük 500.000 varillik bir kesinti açıklamıştı. ABD ham petrol stoklarındaki rekor düşüş de Brent’i üç ayın en yüksek fiyatına yaklaştırdı. Fiyat seviyesinde Brent 85 usd,  ABD’li muadili WTI 82.2 usd’den işlem gördü.

Haftanın gündemine baktığımızda; Temmuz ayı enflasyonu  Çin (Çarşamba) ve ABD (Perşembe ve Cuma) için üretici fiyatları ön planda olacak. Pekin sorunlu bir deflasyon tehdidiyle karşı karşıyayken, Washington son aylardaki durgunluğun ardından fiyat artışlarının yeniden hızlanmasından korkuyor. Cuma günü yatırımcılar, Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen ABD tüketici duyarlılığıyla da ilgilenecekler.

Yurtiçi tarafta ise; Hazine nakit dengesi, Sanayii Üretimi, Cari işlemler Dengesi verilerine odaklanacağız.

Borsa İstanbul’da alım iştahı devam ediyor. Temmuz ayı başı itibariyle başlayan ve 5 hafta üst üste artan şekilde işlem hacmindeki yükseliş borsaya olan ilgiyi,  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan ve 12 haftanın 11’inde pozitif kapanış gerçekleşen BIST 100 endeksinde yükselişin rallisinin gücünü koruduğunu görüyoruz.

Endeks’e Teknik olarak baktığımızda ise hafta içinde yaşanan dalgalanmaya rağmen göstergeleri genelinde pozitif görünüm korunuyor. Satışların hisse bazında gerçekleşmesi veya gün içinde karşılanıyor olması alım iştahını teyit ediyor.

Endekste haftalık bazda 7250 seviyesini ilk destek noktası olarak takip edeceğiz. Bu desteğin üzerinde kalındığı sürece 7700 ile 7950 seviyesinin kısa vadeli üst direnç noktaları olarak verebiliriz. 7950 seviyesine yaklaşan hareketler sonrasında kar satışlarına dikkat edilmeli.

Bakır ve demir fiyatları düşüyor

 

Petrol, son dört ayın en yüksek seviyesinde

 

Günün önemli şirket haberleri 07/08/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)