E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
15 Aralık 2023 - 09:00 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapması bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, Türkiye - ABD ikili ilişkileri, İsveç'in NATO'ya üyelik süreci ile küresel ve bölgesel meseleler ele alındı.

Beyaz Saray: Biden, Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemdeki yapıcı adımlara olan desteğini dile getirdi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TL varlıklara yönelik açıklama yaptı. Erkan, "TL'ye geçiş zamanı gelmiştir. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz." dedi.

SEDDK, zorunlu trafik sigortasında baz primlerin Ocak ayında %10 artırılmasına karar verdi.

ABD Temsilciler Meclisi, 886 milyar dolarlık 2024 savunma bütçesini onaylayarak Biden'a gönderdi.

AB üyesi ülkelerin liderleri, Rusya'ya yönelik, elmas ticareti yasağını da içerecek on ikinci yaptırım paketinde anlaşma sağladı.

Çin Merkez Bankası temel politika faiz oranlarını değiştirmedi ve artan nakit talebi karşısında piyasaya daha fazla likidite sağladı.

Japonya Maliye Bakanı Suzuki: Döviz piyasası hareketlerini yakından takip ediyoruz.

Bank of China'nın eski yöneticisi 322 milyon doların üzerindeki dolandırıcılıktan dolayı ömür boyu hapse mahkum edildi.

Arjantin Ekonomi Bakanı Luis Caputo’ya göre, ülkenin Devlet Başkanı Javier Milei, ekonominin toparlanmasını hedefleyen şok terapisinin ilk turunun bir parçası olarak para birimi pezonun keskin bir şekilde devalüe edilmesinden sonra dolara geçilmesini planlıyor.

Ne olacak?

Yurt içinde Piyasa Katılımcıları Anketi açıklanacak.
Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Oslo’yu ziyaret edecek.
Avrupa ve ABD’de PMI verileri yayımlanacak.
Moody’s’in 15 Aralık’ta Türkiye’ye ilişkin değerlendirme açıklaması bekleniyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısı 18 Aralık’ta yapılacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde pozitif başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. BİST100 endeksi, hafta başından beri satış ağırlıklı seyir izlerken, dün güçlü para girişiyle birlikte tepki alımları dikkat çekti. BİST100 endeksine dahil hisseler arasında TUPRS, AKBNK, ISCTR ve THYAO, YKBNK hisseleri dün endeksi en çok yukarı taşıyan hisselerin başında yer alırken, EGEEN, BRYAT, KONYA hisseleri ise endeksi en çok aşağı taşıyan hisseler oldu.

Yurt içine yansıyan gelişmelerde Jeopolitik riskler devam ederken, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, Mart 2021'den bu yana ilk kez 300 baz puanın altına indi. parasal gevşeme döneminin başlamasıyla Temmuz 2022'de 900 baz puana dayanmıştı. Dün TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 8 Aralık itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1,3 milyar dolar artışla 94,5 milyar dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 1 Aralık'ta 93,2 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemde altın rezervleri 52 milyon Dolar azalarak 46,9 milyar dolardan 46,8 milyar dolara indi. Merkez Bankasının toplam rezervleri, 8 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 1,2 milyar dolar yükseldi. Bu seviye ile rezervler tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Haftalık toplam net portföy girişi 1,45 milyar ile 21 Temmuz 2017'den bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşti. TCMB verilerine göre 8 Aralık haftasında yabancıların tahvilde net alımı 891 milyon dolar olarak kaydedildi. Hissede net yabancı alımı ise aynı dönemde 562 milyon dolar oldu.
Yurtdışı piyasalarda ise bu hafta, Fed cephesinden gelen güvercin yönlendirmelerin etkisiyle swap piyasalarında 2024'e ilişkin ilk kez 150 baz puanlık faiz indirimi fiyatlandı. FED'in kararı ardından birçok kurum Fed beklentisini değiştirdi. JPMorgan ilk faiz indirimini daha önce Temmuz'da beklerken, karar sonrası bu beklentisini Haziran'a çekti. Kurum 2024'te FED'den 125 baz puanlık indirim bekliyor. Fed aralıksız üçüncü Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, gelecek yıl bir dizi faiz indirimi öngörerek parasal sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğine dair bugüne kadarki en net sinyali vermiş oldu. FED Başkanı Jerome Powell, fiyat baskılarının geri gelmesi durumunda yetkililerin tekrar faiz artırımı yapma olasılığını göz ardı etmese de, enflasyonun %2 hedefine doğru düşüşünü sürdürmesi nedeniyle politika yapıcıların artık odaklarını faiz oranlarını ne zaman düşüreceklerine çevirdiklerini belirtti. Dun de İngiltere Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda son 15 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25'te sabit bıraktı. Avrupa Merkez Bankası , 3 temel politika faizini sabit bıraktı. AMB'den yapılan açıklamada, Banka'nın 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizinin %4,50'de, mevduat faizinin %4'de, marjinal fonlama faizini de %4,75 seviyesinde koruduğu kaydedildi.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, önceki işlem günü 8.285 - 8.485 fiyat aralığında işlem görerek günü 8.621 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon 14.701 azalışla 248.031 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 8.515 seviyesinin altında hareket etmemiz kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 8.800'ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 8.900 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 8.200 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 8.700 - 8.800 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken, aşağı yönde ise 8.300 ve 8.200 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 15/12/2023

 

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (15/12/2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)