E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada, alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor
27 Ekim 2023 - 08:16 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor

TCMB, bankacılık sisteminde TL’nin payını artırmaya yönelik adımlarla birlikte sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.

Firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için %30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile fatura karşılığı kredi uygulaması sona erdirildi. Daha önce ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50.000 TL'den 250.000 TL'ye çıkarılmıştı. Yeni kararla hiçbir kredi tutarında fatura şartı aranmayacak.

Bankaların TL ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılacak. Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması da sona erdirildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: (TCMB'nin son adımları ) Daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi için önemli sadeleşme adımları. Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL'ye geçişi özendirmek.

ABD Hazine Bakanı Yellen: Muhtemelen uzun vadeli getiriler düşecek, ancak kimse kesin olarak bilmiyor.

Yellen, büyüme verisinin ardından resesyon işareti görülmediğini söyledi.

Pentagon: 17 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye'de ABD üslerine toplam 16 saldırı yapıldı.

Ne olacak?

• Fed Başkan Yardımcısının konuşma yapması bekleniyor.

Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. BİST100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününü 237 puan artışla 7.662 seviyesinden tamamladı. TCMB faiz kararı sonrasında genele yayılan yükselişle çarşamba günkü kayıpların bir kısmı kapanmış oldu. Geçtiğimiz gün %5'e yakın volatilitede hareket eden BİST100 endeksi en düşük 7.384, en yüksek 7.741 seviyesini gördü. VİOP akşam seansının normal seans kapanışının üstünde tamamlaması ve gelen iyi bilançolarla BİST100 endeksinin güne alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

TCMB, politika faizini 500 baz puan artırarak %35’e çıkardı. Beklentiler, özellikle kümüle enflasyonun son 3 ayda %23’lere kadar yükselmesi ile 500 baz puanda yoğunlaşmıştı. Karar metninde parasal sıkılaşma sürecinin devam edebileceği vurgusu yapılırken, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin III. Enflasyon Raporu toplantısındaki üst sınıra yakın seyredebileceğine değinildi. Ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı sinyalleri verilirken, jeopolitik gerginliklere bağlı olarak petrol fiyatlarının enflasyon üstünde baskı oluşturabileceği değerlendirildi. Merkez tarafından ‘’TL mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edecek’’ denildi.

Dün, ECB’de faiz kararını açıkladı. Para politikası kararına ilişkin yapılan açıklamada, Banka'nın refinansman faizini yüzde %,50, mevduat faizini %4 ve marjinal fonlama faizini %4,75'te sabit bırakıldığı belirtildi. Enflasyonun hala "çok uzun süre çok yüksek" kalmasının beklendiği ve Evro Bölgesi içinde fiyat baskılarının güçlü olmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Aynı zamanda, güçlü baz etkileri de dahil olmak üzere, eylülde enflasyon belirgin bir şekilde düştü ve enflasyonun temelini oluşturan çoğu ölçüt gevşemeye devam etti. Bankanın geçmişte yaptığı faiz artışları, finansman koşullarına güçlü şekilde yansımaya devam ediyor. Bu durum talebi giderek azaltmakta ve enflasyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası'ndan TL'yi destekleyecek yeni adımlar

 

En fazla para girişi olan hisseler 26/10/2023

 

En fazla para çıkışı olan hisseler 26/10/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)