E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada, alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor
12 Ekim 2023 - 08:08 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Fed’in faiz oranının sabit tutulduğu son toplantısına ait tutanaklar, ekonomik görünüme ilişkin yüksek belirsizliğin bankayı temkinli olmaya ittiğini ortaya koydu.

Fed tutanakları, yetkililerin enflasyon yavaşlayana kadar kısıtlayıcı politikanın devam etmesini istediğini gösterdi.

Türk askerinin Lübnan’da görev süresini 1 yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'de kurulması planlanan doğalgaz merkezi için elektronik platformun oluşturulmasının planlandığını belirterek, "Bu projeye Türk dostlarımız, biz ve Avrupa'da Rus kaynaklarını almak isteyen herkes ilgi gösteriyor." dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından İsrail'in karşılığının orantılı olması gerektiğini söyledi.

Boston Fed Başkanı Collins, ekonominin resesyona girmeme ihtimalinin artmasına
rağmen, merkez bankasının enflasyonu hedefine geri getirmeyi amaçlayan faiz
artırımlarının bitmemiş olabileceğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Yellen, Biden yönetiminin Orta Doğu'da yeniden alevlenen
çatışmalarla ilgili olarak İran'a karşı yeni yaptırımları göz ardı etmediğini, ancak
herhangi bir karar alınmadığını söyledi.

ABD Başkanı Biden: İsrail'in savaş kurallarına göre hareket etmesi gerçekten önemli

ECB Üyesi Kazaks: ECB tahvil alım programını erken sonlandırmayı görüşmeli.

ABD Gelir İdaresi, Microsoft'a yaklaşık 29 milyar dolarlık vergi borcu çıkardı.

Ne olacak?

•ABD’de enflasyon verisi ve İşsizlik Başvuruları ön planda olacak.
•İngiltere’de GSYH ve Ticaret Dengesi açıklanacak.
•Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek 11 – 14 Ekim'de IMF ve Dünya Bankası'nın toplantılarına katılacak.
•Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek 19 Ekim'de Paris’te yatırımcı toplantısına katılacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yurt içinde Cari Denge verileri açıklandı. Ağustos ayında cari işlemler hesabı 619 milyon dolar açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 6,1 milyar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 7,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5,8 milyar Dolar ile ön plana çıktı.

ABD kanadında ÜFE verileri açıklandı. ÜFE, Eylül’de bir önceki aya kıyasla %0,5 artış gösterdi. Beklentilerin üzerinde artış kaydeden üretici enflasyonunda tahminler %0,3 artış olacağı yönündeydi. Gözler bugün açıklanacak enflasyon verisine çevrildi. ABD'de kartlar yeniden dağıtılıyor, Fed'in faizleri ne zamana kadar artıracağı ya da ne zaman faiz indireceği daha da karmaşık bir hale geliyor. Geçtiğimiz sene bu dönemlerde Fed'in 2023 yılının ikinci yarısında faiz indirimlerine başlayabileceği algısı yoğun basarken, 2023'ün ikinci yarısına gelindiğinde bu durum 2024'ün ilk yarısına ötelenmiş, geçtiğimiz ay Fed'in faiz kararından sonra projeksiyonlarını değiştirmesi ile faiz indirim döngüsü ihtimali 2024'ün ikinci yarısına kadar sarkmıştı. Buradaki en önemli sebep ise ABD tarafından hedeflenen %2'lik enflasyonun faiz artırımlarına rağmen enflasyonun hedeflenenden uzakta olması etkili oluyor.

Rusya - Ukrayna savaşı ile daha da faza konuşulan enflasyonun, kontrol altına alınabilme durumu faiz artırımlarına rağmen büyümenin ve istihdamdaki yukarı yönlü hamlenin devam etmesi ile istenilen seviyeye gelinemiyor. Belki ABD enflasyonu bu yıl yıllık bazda %3,0'e kadar geriledi, fakat bu durum geçtiğimiz Haziran - Temmuz döneminde ABD'nin en yüksek enflasyonu açıklaması ile baz etkisi kaynaklı olduğunu belirtelim. İstihdamdaki yukarı yönlü seyir iç talebe bağlı olarak enflasyonun geri çekilmesini baskılarken son iki ayda ABD enflasyonu %0,7 artış gösterdi. Enerji fiyatlamalarının hızlı yukarı yönlü seyri enflasyonun yukarı gidebileceği beklentilerini de ayakta tutarken tahvil faizlerindeki yukarı yönlü seyirde uzun vadeli endişelerin sinyallerini veriyor.

Bugün açıklanacak enflasyon verisinden beklentileri yıllık bazda enflasyonun %3,7'den %3,6'ya gerilemesi yönünde. Fakat hızlı yukarı giden enerji fiyatlarının beklenti üstü gelebilecek enflasyon rakamı ihtimali bulunmakla birlikte, bu durum globalde risk iştahını düşürüp Kasım'daki faiz artırım ihtimallerini daha da güçlendirebilir.

Günün önemli şirket haberleri 12/10/2023

 

Yabancılar borsada 508 milyon dolar net satım yaptılar

 

Asya borsaları yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)