E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada, alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor
03 Ağustos 2023 - 08:02 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

ABD Hazine Bakanı Yellen, ABD'nin uzun vadede dünyanın en büyük, en dinamik ve en yenilikçi ekonomisi olmaya devam ettiğini belirterek, ülkenin ekonomik gücü göz önüne alındığında Fitch’in ABD'nin kredi notunu düşürme kararının anlaşılması güç olduğunu söyledi.

JPMorgan CEO'su Dimon: Fitch'nin ABD'nin notunu indirmesinin gerçekten önemi yok.

Kuveyt ve Suudi Arabistan, Basra Körfezi'ndeki Durra Gaz Sahası'nın aralarında bulunduğu bölünmüş tarafsız bölge olarak bilinen alanın yalnızca iki ülkenin ortak mülkiyetinde olduğunu bildirdi.

Çin’de Hizmet PMI 53,9'dan 54,1’e yükseldi.

Rusya ekonomisi yılın ilk yarısında %1,4 büyüdü.

Rusya'da yıllık enflasyon Mayıs ayındaki %2,5'ten Haziran 2023'te %3,3'e ve Temmuz ayında %4.4'e yükseldi.

Brezilya Merkez Bankası, gösterge faiz oranını beklentilerin üstünde 50 baz puan indirdi.
 

Ne olacak?

Temmuz ayı enflasyonu bugün açıklanacak.
Yurt dışı piyasalarda PMI verileri açıklanacak.
İngiltere faiz kararı bugün açıklanacak.
ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları açıklanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
BİST100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününde TL bazlı yeni rekorunu kırdı. Endeks 90 puan artışla günü 7.258 seviyesinden tamamladı. Güçlü gelen bilançolar endekse katalist etki yaratırken, enflasyonun tekrar yukarı yönlü beklenmesi ile risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalmaya başlayacak algısı, endeksi destekledi. Bankacılık ve perakende sektörü şirketleri ön plana çıktı.

TÜİK tarafından Temmuz ayına ilişkin enflasyon verileri bugün saat 10:00'da açıklanacak. Temmuz ayında sepet kur tarafında yaklaşık %3'ün üstünde yukarı yönlü gitti. Bu durum enflasyonu kısmi de olsa etkileyecek. Fakat Temmuz ayı enflasyonunu asıl tetikleyecek unsur akaryakıta gelen ÖTV zammı olacak. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre akaryakıtta ÖTV tutarları arttı. Buna göre 95 oktan kurşunsuz benzinde litre başına 2,53 lira olan ÖTV miktarı 7,523 liraya, 98 oktan kurşunsuz benzinde litre başına 2,65 lira olan ÖTV miktarı 7,89 liraya çıktı. Motorinde ise litre başına ÖTV miktarı 2,06 liradan 7,06 liraya, LPG’de 1,78 liradan 5,78 liraya yükseldi. Bu durumun sebebi olarak depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisinin azaltılması amaçlanıyor. Fakat bu durumun Temmuz ayına aylık bazda etkisinin %10 olmasını, enflasyonun yıllık bazda %48,4'e yükselmesini bekliyoruz. Konsensüs beklenti ise aylık bazda %8,15 artması ile birlikte enflasyonun yıllık bazda %46,8'e yükselmesi yönünde. Akaryakıt zammına ilişkin TCMB tarafından 'Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir'' denilmişti. Geçtiğimiz hafta da TCMB'nin III. Enflasyon Raporunda yıl sonu enflasyon beklentisi %22,3'ten %58'e revize edilmişti.

Toparlanan bakır fiyatlarına 'istikrarlı dolar' baskısı

 

Fitch'in kredi notu kararı ABD borsalarını vurdu

 

Asya borsalarında Wall Street etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden03 Ağustos 2023 08:49

    bugün tarihi çöküş olabilir mi .enteresan olan borsa ralli yapıyo hisseler aşşa da .tıpkı tuik leme gibi olmuş enteresan hauhuhuhauha .pahalılık var eksi çıkıyor.borsa çıkıyo nasıl çıkıyosa hisseler ekisde auhauhauhauhauahuh akapa rejimi entereesan ne yazarsa o çıkıyo sistem.

  • bence03 Ağustos 2023 08:48

    bence   çok kritik bir gün.çok yakın izleyecem.8 saat.YTD