E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada 2024 yılında çift haneli yükseliş beklentisi---

Borsada 2024 yılında çift haneli yükseliş beklentisi

Borsada 2024 yılında çift haneli yükseliş beklentisi
03 Kasım 2023 - 13:53 borsagundem.com

ABD borsaları, gelecek yıl çift haneli kazançların sinyalini veren bir modeli takip ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi piyasası gelecek yıl çift haneli kazançların sinyalini verebilecek, nadir karşılaşılan bir ‘pattern’ izliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgiler göre, Ned Davis Research (NDR) analistleri, paylaştıkları notta, S&P 500 Endeksi’ne dair nadir görülen bir kazanç ve kayıp modelinin, gösterge endeksin gelecek yıl çift haneli bir yükseliş içinde olabileceğine dair yükseliş sinyali verdiğini söylüyor.

1926’dan bu yana yalnızca 4 kez

Marketsinsider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, ABD borsaları, bu yılın başlarındaki beş aylık galibiyet serisinin hemen ardından Ağustos ayından Ekim ayına kadar üç aylık bir satış dönemi yaşadı. Bu, piyasa tarihinde alışılmadık bir model ve 1926'dan bu yana yalnızca dört kez gözlemlendi. Ned Davis’e göre, yatırımcılar için önemli olan, bunun genellikle gelecek yıl hisse senetlerinde güçlü bir yükseliş döneminin bir işareti olması.

NDR verilerine göre, S&P 500'ün üç aylık bir kayıp serisinden önce en az beş ay üst üste kazanç elde ettiği tüm durumlarda, S&P 500 Endeksi, bu durumu takip eden altı ayda ortalama yüzde 12 oranında artış kaydediyor. Ve takip eden 12 ay boyunca endeks ortalama yüzde 21 oranında değer kazanıyor.

Stratejistler, borsanın mevcut kazanma ve kaybetme serisinin 1975 ve 2016'da görülen modellere büyük ölçüde benzediğini söylüyor. Bu durumlarda hisse senetlerinin, takip eden altı ayda sırasıyla yüzde 22,5 ve yüzde 12,1 oranında değer kazandığı görülüyor.

Stratejistler, “Geçtiğimiz 50 yıl boyunca S&P 500 Endeksi, bir aydan 12 aya kadar her seferinde yükseliş gösterdi. Boğa/ayı döngüsü açısından bakıldığında, 1975 ve 2016 yıllarının erken boğa aşamaları 2023 yılına en çok benzeyen dönemler olarak öne çıkıyor ve altı ay sonraki çift haneli kazanımlar cesaret verici” diyor.

Mevcut satışlar uzun sürüyor

Ancak hisse senetlerindeki mevcut satışlar alışılmadık derecede uzun sürüyor. Stratejistler, “39 piyasa günü ile bu çalışmadaki en uzun gün oldu. Piyasanın ilk olumsuz vaka olmaktan kaçınmak için hala yapması gereken işler bulunuyor” şeklinde yazıyor.

Hisse senetleri Kasım ayına kadar yükseliyor ancak yatırımcıların faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı görünümüne alışması nedeniyle son üç aydır sallantıda. Bu, tahvil getirilerinin hızla yükselmesine yol açıyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi Ekim ayında 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve S&P 500'ün geçen hafta düzeltme bölgesine itilmesine neden oldu.

Yine de piyasa analistleri, ekonominin güçlü kalması ve Fed'in enflasyonu düşürmeye yönelik agresif faiz artırımlarını çoğunlukla bitirmiş görünmesi nedeniyle hisse senetlerinin 2024 yılında yükselişe geçeceği yönünde iddialı.

Daha önce S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılı sonuna kadar tüm zamanların en yüksek seviyesini yeniden test edebileceğini öngören Fundstrat'tan Tom Lee'ye göre, Fed yetkililerinin daha fazla güvercin yorumları hisse senetlerinin yıl sonuna kadar yükselmesine neden olabilir.

Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?

 

Borsalarda Noel rallisi başladı mı?

 

Powell’ın temkinli duruşu, borsada pozitif fiyatlandı

 

New York borsasında Fed yükselişi

 

Borsalarda tarihi fırsat yaklaşıyor mu?

 

Borsalardaki düzeltme yeni bir ayı piyasasını tetiklemiş olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)