E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımlarında sadelik kazandırıyor---

Borsa yatırımlarında sadelik kazandırıyor

Borsa yatırımlarında sadelik kazandırıyor
27 Ekim 2023 - 16:01 borsagundem.com

Morningstar’ın son bir raporu fon yatırımlarında egzotik tercihlerde bulunmanın yatırım getirilerini olumsuz etkilediğini gösterdi. Zira egzotik yatırımlar her ne kadar yüksek getiri sağlasa da yatırımcılar genellikle yanlış zamanda alım satım yapıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Morningstars’ın her yıl fonlar üzerine yayınladığı ‘Mind the Gap’ raporu borsa yatırımlarında sade düşünmenin beklenenin aksine daha sağlıklı getiri sağladığını gösterdi. Financial Times’ın haberinde dikkat çekilen araştırma ABD’de işlem gören yatırım fonları ve ETF’lerin elde ettikleri getirileri ölçüyor. FT yazarı Stephen Foley’e göre araştırma sonuçları davranışsal finans alanındaki herhangi bir akademik araştırmadan daha açıklayıcı nitelikte.

Araştırma fon hisselerinin kötü zamanda alım satımları nedeniyle fon yatırımcılarının getirilerinin tutarlı bir şekilde düştüğünü gösteriyor. Foley’e göre yatırımcılarınsa bu boşluğu daraltmak için yapması gereken tek şey tutarlı bir yatırım yaklaşımı benimsemeleri.

2022’nin sonuna kadar olan 10 yıllık verilere dayanan araştırma ETF’ler ve yatırım fonlarının dolar üzerinden ortalama %6 getiri sağladığını gösterdi. Fonlar kendi başına ise %7,7’lik getiri sağlıyor. Yatırımcı getirileri ile fonların getirileri arasındaki %1,7’lik fark ise yatırımcıların 10 yıl boyunca fonları ellerinde tutmak yerine satışa geçerek kazanacakları paranın neredeyse dörtte birini kaçırdıklarını gösteriyor.

Morningstar aynı zamanda yatırım fonları ve ETF’ler için yaygın bir şekilde kullanılan yıldız derecelendirme sisteminin de yaratıcısıdır. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu sistem yatırım fonlarını tarihsel performansına göre derecelendirir ve yatırımcıların fon tercihlerini yönlendirir.

Mind the Gap raporunun dikkat çektiği kilit unsur, yatırımcıların çok sık bir biçimde yüksekten alıp düşükten satması. Foley detaylara inildiğinde ise bu aralığın ne kadar geniş ve ne kadar dar olduğunu görmenin öğretici olabileceğini belirtiyor.

Yatırımcılar Morningstar’ın ‘tahsis fonları’ olarak adlandırdığı bölgede en iyi performansı gösteriyor. Söz konusu fonlar uzun vadeli ‘düzenle ve unut’ yatırımları olarak tasarlanıyor ve hedef tarihli emeklilik fonları gibi çeşitli varlık sınıflarının bir karışımını içeriyor. Rapora göre söz konusu fonların getirileri ile yatırımcıların kazandıkları miktar arasındaki fark %0,5’ten daha az.

Morningstar'ın Baş Derecelendirme Sorumlusu Jeffrey Ptak ve meslektaşı Amy Arnott, çalışmanın geçmişi boyunca tutarlı olan bu bulgunun ortaya çıktığına dikkat çekti. Buna göre tek bir pakette birden fazla varlık sınıfına sahip olmak ‘pozisyonları koruma ihtiyacını’ ve ‘yatırımcının herhangi bir bileşenin performansına dürtüsel olarak yanıt verme riskini’ azaltıyor.

Getiriler ve yatırımcı kazançları arasındaki en büyük farklarsa varlıklı yatırımcılara yoğun bir şekilde pazarlanan hedge fonu benzeri stratejiler kullanan fonlarda görülüyor.

Hisse senetlerinde uzun vadeli veya açığa satış stratejilerini ve hatta türev işlemlerini kullanan bu fonlar on yıl boyunca yatırımcılarına %2,1’den daha az getiri sağladı. Bu da yatırımcıların fon yöneticilerinin genel performansının ancak yarısını yakalayabildiğini gösteriyor. Geleneksel hisse senetleri ve tahvillerin ötesinde varlık sınıflarını kullanan "alternatif" fonlarda ise %1,9'luk fark, tüm fonların temel getirilerini silecek büyüklükte.

Varlık yöneticileri, müşterilerini bu alternatif stratejilere ve diğer uzun vadeli yatırımcıları taklit eden portföyler oluşturmaya teşvik edebilir. Morningstar'ın analistleri ise bunların kağıt üzerinde bir portföyü verimli sınıra yaklaştırabileceğini, ancak gerçek hayatta bu tercihlerin yatırımcıları “maliyetli hatalara sürükleyebilecek daha egzotik stratejiler" olduğu konusunda uyarıyor.

JPMorgan CEO'su Dimon ve ailesinden hisse satışı

 

Borsada düşüş ne kadar derinleşebilir?

 

Altın ekim rallisiyle Amerikan borsalarını geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)