E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımlarında kazandıran 5 tavsiye---

Borsa yatırımlarında kazandıran 5 tavsiye

Borsa yatırımlarında kazandıran 5 tavsiye
02 Eylül 2021 - 14:12 borsagundem.com

Fon yöneticisi Amelia Weir yönettiği portföylerde endeks ortalamasının üzerinde elde ettiği getirilerle takdirleri üzerinde topluyor. Weir’ın borsa yatırımlarındaki başarısının sırrı beş maddede açıklanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımlarında endeks ortalamalarının üzerinde getiri sağlamak fon yöneticilerinin en önemli hedefidir. Ancak çok az yatırımcı bu zorlu hedefe ulaşabilir. Morningstar verilerine göre Paradigm Select Fund’ın başındaki isim Amelia Wier endeksin çok üzerindeki fon performansıyla başarılı yatırımcılar arasında kendine yer buluyor.

MarketWatch yazarı Michael Brush Wier’ın başarılı performansına dikkat çekerek başarılı yatırımcıdan alınması gereken dersler olduğunu söyledi. Brush’a göre Wier’dan edinilebilecek en önemli dersse yatırımcıların uzmanı olduğu sahada kalması ve başkalarının göz ardı edebileceği fırsatları değerlendirmesi gerektiği.

Brush yazısında söz konusu yatırım derslerini beş maddede özetliyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Brush’ın altını çizdiği bu beş yatırım tavsiyesi şu şekilde:

Yatırımcılar farklı düşünmeli

Farklı düşünmek ve grup düşüncesinden ayrı durabilme yeteneği başarılı yatırımcıların ortak bir özelliğidir. Brush’a göre Weir için de doğal olan bu özellik yatırımlarda da sıradan olmayan bir yolu tercih etmesine yol açıyor.

Harvard Üniversitesi Edebiyat Bölümü mezunu olan Weir yatırımcılık kariyerine komisyoncuların tahvillerini düzenleyerek başlamış. Ardından yatırım firması Bear Stearns’da hisse senedi analizi yapmaya başlayan Weir bu süreçte Pennylvania Üniveritesi Wharton Okulu’nda işletme masterı yaparak temel analitik becerilerini geliştirmiş.

MarketWatch yazarına göre Weir’ın finans endüstrisine görece uzak olan hayat hikayesi yatırım uzmanın panik satışlarına katılmak yerine satış dönemlerinde alım fırsatlarını görebilmesine yardımcı oluyor.

Weir panik satışlarıyla ilgili açıklamasında, “En sert düşüşler sırasında dahi nakde dönmeyi karşılayamazsınız. Zira eğer geri dönüşün ilk günlerini kaçırırsanız borsalardaki hareketin çoğunluğunu kaçırırsınız” ifadelerine yer veriyor.

Brush’a göre yatırım uzmanının düşük ve orta büyüklükte sermayeli yatırımları bugün için iyi bir örnek taşıyor. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyesinde dolaşırken düşük sermayeli şirketlerin dahil olduğu Russell 2000 Endeksi ise yakın zamanda bir düzeltme dönemi içerisindeydi. Endeks 19 Ağustos tarihinden itibaren ciddi bir yükseliş trendi yakaladı.

Düşük-orta büyüklükte sermayesi olan şirketleri tercih edin

Sermayesi orta seviyede ve düşük sermayeye yakın olan şirketler yatırımcılar tarafından çok fazla dikkat çekmezler. Bu da söz konusu yatırımları yatırımcılar için daha cazip hale getirir. Daha az takip edilen ve değerlendirilen bu hisseler yatırımcılar için aynı zamanda fırsat anlamını taşır.

Weir bu alanda oldukça yetenekli bir yatırımcı. Morningstar verilerine göre borsa uzmanının fon şirketinde yer alan orta büyüklükteki sermayeli şirketlere odaklanan fonu Paradim Select, Russell 2000 Endeksi’nin ortalama getirisini karşısında son üç ila beş yıldır %4 ila %7,9 oranında yıllık ortalama getiri sağlıyor.

Güçlü bir serbest nakit akışı olan şirketleri tercih edin

MarketWatch yazarı tercih edilen hisselerin bağlı olduğu şirketlerde nakit akışının güçlü olması gerektiği düsturunu birçok başarılı portföy yöneticisinden duyduğunu belirtiyor. Wier konu ile ilgili yorumlarındaysa, “İyi miktarda serbest nakit akışı şirketlerin tıpkı 2020 baharında olduğu gibi zor zamanlarda kaderini tayin edebilmesini sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

Yetkin olduğunuz alanları bilin ve bu alanların içerisinde kalın

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın öğretilerinde de yer alan bu tavsiyeyi Weir bir adım daha öteye taşıyor. Başarılı yatırımcı sadece kendini güvende hissettiği alanları tanımlamakla kalmıyor aynı zamanda avantaj elde etmesinin zor olduğunu düşündüğü sektörlerden de uzaklaşıyor.

Buffett enerji sektörü şirketleri ve bankalar gibi alanlara yatırım yaparken Weir söz konusu alanlar faiz oranlarındaki ve emtia fiyatlarındaki hareketliliğe çok bağımlı olduğu için bu alanlardan uzak durmayı tercih ediyor. Weir bu alanları açıklarken, “Bu tür bölgeler ne kadar iyi görünürse görünsün yönetim kontrolünün dışındadır” ifadelerini kullandı. Weir’in tercih ettiği şirketlerin hisseleriyse, teknoloji, sağlık ve sanayi sektörlerinde.

Yatırımcılara günlük sorunlarla başa çıkmak için bir ipucu

Brush yatırım yapmayı sürekli devam eden bir savaşa benzetiyor ve insanların yalnız olmadığını bilerek rahat olması gerektiğini söylüyor. Bu konuda Weir’ın da benzeri yönde açıklamaları var.

Weir borsa yatırımları için, “Hiçbir zaman kolay değildir. Bir emek sarf edersiniz ve her şey her zaman istediğiniz gibi olmaz. Her şey düzgün gibi görünse dahi körü körüne inanıp inanmadığımı, nelerin değişeceğini ve neleri kaçırdığımı düşünüyorum” ifadelerini kullanıyor.

Borsa uzmanına göre zor zamanları ve özgüven sorunlarını atlatmanın en doğru yolu iyi çalışan bir sisteme sahip olmak ve bu sisteme bağlı kalmak. Weir bu düşünceyi, “Disiplinli iyi bir sürece sahip olmak size rahat etmeniz için gereken konforu sağlar” sözleriyle açıkladı.

Borsalarda ’luk düzeltme korkusu

 

Borsalarda finans hisseleri liderliği ele geçirdi

 

Çip krizi Tesla'ya da vurdu: Çin'deki üretimine ara veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)