E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımları için doğru zaman mı?---

Borsa yatırımları için doğru zaman mı?

Borsa yatırımları için doğru zaman mı?
07 Aralık 2023 - 16:28 borsagundem.com

Piyasalardaki son rallinin ardından yatırımcılar hisse senetleri için doğru zamanı tartışıyor. Ancak uzmanlara göre uzun vadede borsada kazanmak isteyenler için doğru zaman diye bir şey yok

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar son dönemde güçlü bir yükseliş gerçekleştirdi. ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 ekim ayı sonlarından bu yana %11 yükseldi. Endeks yılın başından bu yana ise %20’lik bir yükselişe yaklaşıyor. Aynı dönemde teknoloji endeksi Nasdaq %35 yükseldi.

Birçok yatırımcı en kötü günlerin geride kaldığı konusunda iyimser. Diğer yatırımcılarsa bu noktadan sonra düşüşten başka bir yol kalmadığına inanıyor. Hisse senedi fiyatlarının gelecekte ne yöne gideceğini kimse bilmiyor ve bu da yatırımcıları borsada pozisyon alma konusunda kafa karıştırıcı bir noktaya getiriyor.

Motley Fool’un haberinde yatırım yapmak için bugünün doğru zaman olup olmadığı tartışılıyor. Yatırımcılar yeniden hisse senedi almalı mı yoksa beklemeli mi? Bu soruların cevabı ise oldukça şaşırtıcı nitelikte.

Borsalar yatırım için güvenli mi?

Hisse senedi fiyatları yükselmeye devam ederse, bu kazançlardan yararlanmak için şimdi yatırım yapmak için harika bir zaman olabilir. Ancak fiyatlar düşerse, şimdi yatırım yapmaktan kaçınmak en iyisi gibi görünebilir. Ancak, uzun vadeli bir yatırımcı olduğunuz sürece, satın almak için kötü zaman gibi bir şey yoktur.

Piyasanın önümüzdeki haftalarda veya aylarda nasıl performans göstereceğini kimse tam olarak tahmin edemez. Bununla birlikte, on yıllar boyunca, pozitif toplam getiri elde etmede inanılmaz derecede tutarlıdır.

Habere göre Crestmont Research'teki analistleri, S&P 500'ün 20 yıllık toplam getirilerini incelediler ve her bir dönemin pozitif toplam getirilerle sonuçlandığını buldu. Başka bir deyişle, tarihin herhangi bir noktasında bir S&P 500 endeks fonuna veya borsa yatırım fonuna (ETF) yatırım yapmış olsaydınız ve bunu 20 yıl boyunca elinizde tutmuş olsaydınız, piyasanın bu süre zarfında nasıl performans gösterdiğine bakılmaksızın para kazanırdınız.

"Kötü" bir zamanda yatırım yapsanız bile, uzun vadede satın almak için mükemmel zamanı beklemekten daha fazla kazanmak mümkün olurdu.

Örneğin, Şubat 2009'da bir S&P 500 endeks fonuna yatırım yaptığınızı varsayalım. Fiyatlar neredeyse anında düştüğü için bu dönem yatırım yapmak için mümkün olan en kötü zaman gibi görünebilir. Ancak yıl sonuna kadar yine de %35'ten fazla getiri elde etmiş olursunuz.

Öte yandan, yatırım yapmak için eylül ayına kadar beklediğinizi varsayalım. Bu noktada, fiyatlar zaten önemli ölçüde daha yüksekti ve piyasa toparlanma sürecindeydi. Ancak, yıl sonuna kadar yalnızca %12 civarında getiri elde etmiş olursunuz.

Kısa vadede, piyasanın tam olarak ne yapacağını kimse bilmiyor. Ancak zamanla, pozitif getiri sağlama olasılığı inanılmaz derecede yüksek. Günlük dalgalanmalara kapılmak ve satın almak için mükemmel zamanı bulmaya çalışmak yerine, mümkün olduğunca yatırım yapmak ve bu yatırımları uzun vadede tutmak genellikle daha iyi bir yatırım stratejisidir.

Uzun vadeli yatırım stratejisi neden başarılı?

Unutulmaması gereken önemli bir nokta, tüm yatırımların uzun vadede pozitif getiri elde etmeyeceğidir. Yanlış yere yatırım yaparsanız, portföyünüz volatilite dönemlerinden geri dönmekte zorlanabilir.

Yatırım yapmanın tek bir doğru yolu olmasa da en iyi yöntemlerden biri sektörde rekabet avantajı, sağlıklı finansalları ve yetkin bir liderlik ekibi olan sağlam işletme temellerine sahip en iyi şirketlerin hisse senetlerini tercih etmektir.

Sağlıklı hisse senetleri, özellikle piyasada volatilite hüküm sürdüğünde, kısa vadeli dalgalanmalar yaşamaya devam edecektir. Ancak toparlanma ve uzun vadeli büyüme gösteme olasılıkları çok daha yüksektir. Portföyünüzde bu hisse senetlerinden ne kadar çok varsa, paranız o kadar güvende olur ve zaman içinde potansiyel olarak o kadar çok kazanabilirsiniz.

Borsalar için son birkaç yıl oldukça zorlu geçti ve fiyatların nereye gittiği konusunda endişeli hissetmek oldukça normal. Ancak hisse senetleri tekrar düşse bile, bu durum satın almak için kötü bir zaman seçtiğiniz anlamına gelmez. Kaliteli hisse senetlerine yatırım yaparak ve onları uzun vadede elde tutarak, piyasada ne olursa olsun portföyünüzü daha iyi koruyabilirsiniz.

Avrupa’nın en büyük tur operatörü Londra’yı gözden çıkardı

 

ABD’de kaldıraçlı senet tartışması: ‘Borsa mı kumarhane mi?’

 

Erken Noel rallisi tuzağı yatırımcıları terste bırakabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR07 Aralık 2023 19:13

    TÜRK'ün borsası elverişli, ECNEBİ borsaları KEL bence! Bizim borsada dikkat edilecek husus PAHALI ile UCUZ olanını tespit etmek mesela ben GYO'larla ilgiliyim, bir GYO % 3000 kazandırmış, diğeri ise halka arzedilişi 1,5 ay olmuş % 12 kazandırmış, sizce hangisini almak MANTIKLI? Bir de siz siz olun aracı kurumlardan YARDIM alın.