E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa ne zaman düşecek?---

Borsa ne zaman düşecek?

Borsa ne zaman düşecek?
30 Ekim 2013 - 11:56 borsagundem.com

Gedik Yatırım tarafından hazırlanan strateji raporu açıklandı: İşte detaylar...

Eylül ayına benzer biçimde ekim ayı da içerdiği tüm endişe ve adrenal yönü yüksek haber akışına rağmen pozitif bir seyre sahne oldu ve dünya genelinde hisse senedi piyasaları ortalama % 5 yükseliş kaydetti.

Piyasalarda dün meselesi istatistiklerden ibaret, yaşanıp geride kalıyor. Kimi yatırımcılar ve analistler doğru tahmin ve hamlelere sevinirken kimileri hatalı kararlar alıyor, dövünüyor. Ama gerçek şu ki geçmiş tarihte kalıyor, piyasalar yeni partiler ve matemler ile yollarına devam ediyor.

Eylül ayına benzer biçimde ekim ayı da içerdiği tüm endişe ve adrenal yönü yüksek haber akışına rağmen pozitif bir seyre sahne oldu ve dünya genelinde hisse senedi piyasaları ortalama % 5 yükseliş kaydetti.

Piyasalarda dün meselesi istatistiklerden ibaret, yaşanıp geride kalıyor. Kimi yatırımcılar ve analistler doğru tahmin ve hamlelere sevinirken kimileri hatalı kararlar alıyor, dövünüyor. Ama gerçek şu ki geçmiş tarihte kalıyor, piyasalar yeni partiler ve matemler ile yollarına devam ediyor.

Bu nedenle bugün pusulada dün ne oldu neden oldu biz ne dedik, hangi konuda haklı, hangi konuda haksız çıktık başlıklarını bir yana bırakıp Borsa İstanbul özelinde önümüzdeki 2 - 4 hafta ile 3 - 5 ay ve 2014 geneline yönelik beklentilerimizi paylaşacak, olası senaryoları strateji seçenekleri ile okurlara aktaracağız.

Önümüzdeki 2 hafta nasıl bir seyre aday?
Prensip olarak olumlu beklentilerimizi koruyoruz. Evet BİST’te hisse senedi fiyatları ne 72.000 endekste olduğu gibi çok ucuz, ne de 65.000 endekste olduğu gibi tarihi (yinelenmeyecek kadar) ucuzlukta.

Ancak biz cari değerlerin de normal sayılabilecek düzeyin altında olduğu ve halen Hisse senedi fiyatlarının (aşırı değilse de) ucuz olduğu görüşündeyiz.

Önümüzdeki 2 haftalık kesit, bu ucuzluğun ortadan kalkmasına ve fiyatların normal kabul edilebilecek düzeye yükselmesine sahne olma potansiyeli taşıyor.

Türkiye’nin ve dünyanın koşulları dahilinde BİST 100 endeksinde 84.000 – 85.000 bandını biz bu anlamda hisse senedi fiyatlarının normal sayılabileceği bir eşik olarak görüyor, cari değerlerin ve takvimsel faktörlerin defansif tedbirler gerektirmediğini düşünüyoruz.

Kasım içinde bir düzeltme yaşanabilir mi?
Eski okurlar hatırlayacaktır, sonbahar düzeltmesi olarak adlandırdığımız kasım geleneği başta BİST hemen her ülke borsasında tekrarlanır ve biz hemen her kasım ayı öncesinde bu istatistiği okurlar ile paylaşırız.

Borsa İstanbul’da son 7 yılın tamamında tekrarlanan bu sonbahar düzeltmelerinin ortak paydası kasım ayı içinde endeksin ekim kapanışından % 5 – 10 kadar daha alt bir seviyeye gerilemesi olup, ağırlıkla 2 hafta süren sert ve tedirgin edici bu geri çekilme bazı yatırımcıların eyvah araba bal kabağına dönüyor diyerek kendilerini camdan dışarı atmasına neden olsa da,  özellikle kasım ayının üçüncü haftasını takiben yükseliş trendi sert bir yaz yağmurunu çağrıştıran bu iki hafta süreli satış dalgasını takiben sürer, borsalar yollarına devam ederler.

Bu gelenek bu yıl da tekrarlanır mı?
Önümüzdeki 2 hafta içinde BİST 100 endeksi 79.000 puan civarında kalır 84.000 – 85.000 bandına sıçrama kaydetmezse biz sonbahar düzeltmesi riski görmüyor, ocak sonuna kadar olan kesit adına BİST 100’de aşağı yönlü risklerin 76.500-77.000 bandı ile kısıtlı olduğunu düşünüyoruz.

Ancak önümüzdeki 2 haftalık kesitte BİST 100 endeksi 84.000 – 85.000 puan aralığına sıçrama kaydederse (biz bu senaryonun şansının % 50'den aşağı olmadığı görüşündeyiz) geleneksel sonbahar düzeltmesi ile kasım ayının ikinci ve üçüncü haftası içinde 77.000 -.78.000 aralığına kadar gerileyerek tarih tekerrür etti dedirtebileceğini düşünüyoruz.

Aralık – Ocak periyodunda BİST nasıl bir seyre sahne olabilir?
Bir gemi kıyıya yaklaştıkça nasıl daha belirgin bir liman görüntüsüne kavuşuyorsa biz de kasım sonu itibarı ile bu soruya daha iddialı tahminler üretebiliriz.

Takvim etkisi itibarı ile aralık ayı Noel, ocak ayı ise ABD 12 aylık bilanço sezonuna denk gelmenin avantajını içeriyor. Bu bakıma Aralık – Ocak kesitinin de hisse senedi piyasalarında pozitif bir seyre sahne olma potansiyelinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Hatta bizim aylardır savunduğumuz ve genel konsensüsün de yavaş yavaş aynı çizgide toplandığı üzere FED’in 18-19 Mart 2014 toplantısında harekete geçebileceği yönündeki algı gücünü korur hatta güç kazanırsa, Aralık – Ocak periyodu BİST 100’de hisse senedi fiyatlarının normal düzey olarak gördüğümüz 85.000 puanı aşarak güncel Türkiye & dünya şartları dahilinde hafif pahalı sayılabilecek seviyelere (90.000 – 92.000) ulaşmasına sahne olabilir.

BİST sert bir geri çekilmeye ne zaman sahne olabilir?
Gemi – liman örneğinden hareketle bugünden ocak sonrasına yönelik tahmin üretmek falcılık sınırlarını zorlamak olsa da, okurların laf kalabalığı yerine somut, net ve anlaşılır görüş beklentilerini dikkate alarak Şubat – Mart periyodunu sabıkaya aday bulduğumuzu söyleyebiliriz.

FED’in ekonomiye verdiği desteği azaltma programı ( normalleşme süreci ) eylül toplantısında alınan karar ile ertelendi. ABD ekonomisinde daha güçlü bir ivme görene kadar FED hamle yapmayacağını açıkladı.

Borç limiti, hükümetin kapanması derken ekonomik aktivite son 2 ayda irtifa kaybına uğradı ve bu iki faktör birleşince FED’in 18-19 Mart 2014 toplantısından önce harekete geçemeyeceği görüşü piyasalarda genel konsensüse dönüşmeye başladı. .

Başka bir deyişle 2013 yaz dönemine damgasını vuran FED faktörü ortadan kalkmadı, sadece ertelendi.

Her ne kadar biz 2013 yaz döneminde gelişen ülkelerde borsaların ve lokal para birimlerinin % 20-30 arası oranlarda değer kaybetmesine neden olan bu faktörün 2014 içinde yeniden gündeme gelmesi ile bu şiddette etki göstermesini beklemiyor olsak da, gündeme gelmesi ile birlikte gelişen ülke borsalarında ve para birimlerinde % 10 – 20 arası oranlarda yeni bir çalkantıya neden olacağını tahmin ediyoruz.

Peki ne zaman?
Kuşkusuz en kritik sorulardan biri de bu. Biz FED’in 18-19 Mart 2014 tarihli toplantıda harekete geçmesi olasılığını yüksek buluyor, ocak sonundan itibaren (28-29 Ocak tarihinde yılın ilk FED toplantısı var) FED yetkililerinden bu menşee de mesajlar verilmesi ile piyasaların bu vakaya hazırlanacağını tahmin ediyor, hal böyle olunca da ocak sonu – mart ortası takvim kesitinin piyasalarda 2014 FED fiyatlamasına (gerçekleşemeden önce) adres teşkil edebileceğini düşünüyoruz.

Mart 2014 FED toplantısından sonra piyasalar
FED’in normalleşme sürecinin başlamasını (ve arifesinde fiyatlanmasını) takiben ise biz piyasalarda belki de 2015 ortalarına kadar devam edebilecek pozitif bir süreç yaşanacağını düşünüyoruz.

Varlık alımlarının azaltılmaya başlanması piyasalar tarafından tek bir set ile paket halinde fiyatlanacağı, her ilave azaltımın yeni satış getirmeyeceği görüşündeyiz.

FED’in normalleşme sürecinin ikinci fazı olan faiz artırımlarının ise asgari varlık alımlarındaki azaltım kadar etkili olacaksa da 2016 yılında uygulanacak bir adım olup piyasalarda 2015 yılının ikinci yarısının konusu olacağını düşünüyoruz.

Bu bakıma biz Mart 2014 – Ağustos 2015 kesitini dünya genelinde büyümenin görece hız kazanıyor oluşunun kutlanmasına ve borsalarda yeni rekorlara BİST 100’de de 120.000 yürüyüşüne sahne olmaya aday buluyoruz.

BİST stratejisi
Yukarıda aktardığımız gerekçeler ile biz yakın vadede kasım ayının ilk yarısı içinde BİST 100 endeksinde 84.000 – 85.000 puana ulaşılması durumunda, 2 hafta süreli % 7-8 ‘leri bulabilecek bir geri çekilme ile geleneksel bir sonbahar düzeltmesinin yaşanması riskinden korunmak adına yatırımcıların hisse senedi portföylerinde % 30 – 60 arası oranda nakde geçebileceğini düşünüyoruz. Ancak çok kısa vadede BİST 100 endeksinde 84.000 – 85.000 puana sıçrama kaydedilmez ve endeks 79.000 civarında yatay seyrini sürdürürse bu tedbire gerek kalmayacağını öngörüyoruz.

Bu yönde bir sonbahar düzeltmesinin yaşanması durumunda kasım ayının ikinci yarısı içinde 77.000 – 78.000 puanın yeniden hisse senedi pozisyonlarının alınabileceği ve ocak sonuna kadar olan kesitte BİST 100’de 90.000 – 92.000 bandının dahi test edilebileceği görüşündeyiz.

Ekonomik aktivitenin aksi yönde sinyaller üretmemesi durumunda Ocak sonu – Mart ortası periyodunun 18-19 Mart tarihli FED toplantısında FED’in harekete geçeceği beklentisi ile satıcılı bir seyre sahne olmaya aday buluyor, FED satış dalgasını (BİST'te asgari 76.000 puanın yeniden test edilmesini) takiben ise Nisan 2014 – Temmuz 2015 periyodunun dünya genelinde borsaların yeni rekorlara yürüyeceği uzun soluklu pozitif bir dönem olmasını bekliyoruz.

Bu bakıma yatırımcıların ve fon yöneticilerinin gerek takvim etkilerini gerek muhtemel aşırılaşma adreslerini tahmin etmeye çalışarak dalgalı ve verimli geçmeye aday görünen önümüzdeki 15 aylık kesitte stabil stratejiler yerine hareket kabiliyeti gelişmiş hamleli stratejilere yönelmesini daha doğru buluyoruz.

USD/TRL stratejisi
Geride kalan 2 aylık kesitte gelişen ülkelerde USD % 8 – 10 arası oranlarda değer kaybetti. Ancak Türkiye’de geri çekilme kısıtlı kaldı ve Ağustos ayı içinde TL karşısında 2,08 ile zirve oluşturan USD 1,96-1,98 bölgesinden öte bir geri çekilme kaydetmedi.

Türkiye’de doların değer kaybının % 5 ‘de kalması diğer gelişen ülkelerin yüksek oranda faiz artırımına gittiği bu kesitte TCMB ‘nin faiz silahını devreye sokmayarak ( dış ticaret açığını düşünerek ) farklı bir duruş ortaya koymasından ve döviz borcu olan lokallerin 2,00 altında alıcı olmasından kaynaklanıyor.

Biz Aralık – Ocak kesitinde USD/TRL’de 1,96 desteğinin aşağı geçilmesi ile 1,87’lere kadar sert bir geri çekilme yaşanabileceği yönündeki beklentimizi koruyor,  bu marjda bir geri çekilmenin şubat – mart periyotunda 2014 FED fiyatlaması ile yeniden 2,08 ‘e yönelebilecek USD’de kısa vadeli yatırımlar adına cazip bir alış fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz.

Yakın vadede ise USD/TRL’de 2,01 seviyesinin yukarı geçilmesi ihtimalini düşük buluyor, Nisan 2014 sonrası kesitte 1,80’e kadar gerileme riski barındıran USD/TRL'de orta – uzun vade adına aşağı yönlü risklerin fırsatlardan yüksek olduğunu, kısa vade adına 1,96 desteğinin alış hamleleri adına yeterli çekiciliğe sahip olmadığını düşünüyoruz.



Bu gelenek bu yıl da tekrarlanır mı?
Önümüzdeki 2 hafta içinde BİST 100 endeksi 79.000 puan civarında kalır 84.000 – 85.000 bandına sıçrama kaydetmezse biz sonbahar düzeltmesi riski görmüyor, ocak sonuna kadar olan kesit adına BİST 100’de aşağı yönlü risklerin 76.500-77.000 bandı ile kısıtlı olduğunu düşünüyoruz.


Ancak önümüzdeki 2 haftalık kesitte BİST 100 endeksi 84.000 – 85.000 puan aralığına sıçrama kaydederse (biz bu senaryonun şansının % 50'den aşağı olmadığı görüşündeyiz) geleneksel sonbahar düzeltmesi ile BİST 100 endeksinin kasım ayının ikinci ve üçüncü haftası içinde 77.000 -.78.000 aralığına kadar gerileyerek tarih tekerrür etti dedirtebileceğini düşünüyoruz.


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okan korten31 Ekim 2013 09:04

    FED in dünkü açıklamaları doğrultusunda bu öngörülerinizde bir değişim varmı. Teşekkür ederim.

  • DOĞRUSU 30 Ekim 2013 19:22

    HER DÖNEMİN HİKAYESİ FARKLIDIR.BİST DİĞERLERİNDEN UCUZ İSE F/K VE PD/DD'LERİ AÇILARINDAN DÜŞMEYİ BEKLEMEMELİ,İYİ DOĞRU HİSSELERİ YABANCILAR TOPLUYORSA BUNLARI TESPİT EDİP YATMALI.

  • sonunda30 Ekim 2013 16:26

    sonunda düşürdünüz hadi gözünüz aydın... alın şimdi hayrını görün bistinizin...

  • ender30 Ekim 2013 13:16

    Bovespa ile aramızda 26.000 puan fark olması,çok korkutucu.