E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
14 Mart 2019 - 09:30 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü %0.23 artışla 102.432 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Brexit’in İngiltere Parlamentosu'nda hem anlaşmalı hemde anlaşmasız olarak reddinin ardından bugün yurt içinde önemli gündem konusu sanayi üretim verisiydi. 

Borsa İstanbul güne %0.10 artışla 102.298 puandan başladı.

Açılışın ardından sanayi üretimi verisi sonrası kazançlarını artırarak primli seyre yönelen BİST gün ortasına %0.40 oranında artışla 102.602 puandan girdi. Gün ortasının ardından bankacılık hisselerindeki satışları sanayi hisselerindeki alışlar dengeledi.

Borsa İstanbul günü %0.23 artışla 102.432 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 102.009, en yüksek ise 102.785 puan seviyesi görüldü.

SANAYİ ÜRETİM VERİSİ AÇIKLANDI

Piyasalar tarafından merakla beklenen sanayi üretimi verisi açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı sanayi üretimi verisine göre, mevsim ve takvim etkisinde arındırılmış sanayi üretimi Ocak ayında aylık yüzde 1 seviyesinde artarken yıllık ise yüzde 7.3 azaldı.

Sanayi üretiminde analist beklentileri ise aylık bazda yüzde 0.3 artış, yıllık bazda ise yüzde 8 azalış şeklindeydi.

Sanayi üretimi Ocak'ta beklentinin üzerinde arttı

 BORSA İSTANBUL GEÇTİĞİMİZ GÜN POZİTİF SEYRİNİ SÜRDÜRDÜ

Borsa İstanbul  geçtiğimiz günü %0.10 yükselişle 101.820 puandan açtı ve gün ortasına %0.16 artışla 101.881 puandan hafif primli girdi.

Gün ortasının ardından BIST, özellikle sanayi hisselerinde gerçekleşen satışlarla düşüşe geçti. Daha sonra bankacılık endeksindeki yükselmenin önderliğinde tekrardan pozitif seyre yöneldi.

Gün içerisinde dalgalı seyir izleyen BIST100, geçtiğimiz günü %0.47 oranında artışla 102.196 puandan kapattı.

HAFTANIN VERİ GÜNDEMİ YOĞUN

Piyasalar pazartesi gününe yoğun veri gündemi ile başladı. 2018 yılı 4. çeyrek ekonomik büyüme verisi ve Ocak ayı cari denge istatistikleri yakından takip edildi. TÜİK tarafından açıklana verilere göre Türkiye ekonomisi 2018 yılı 4. çeyrekte yüzde 3 daralma kaydederken, 2018 yılı genelinde ise büyüme yüzde 2.6 seviyesinde gerçekleşti.

Öte yandan cari açık düşüş kaydetmeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre cari işlemler açığı bir önceki yılın Ocak ayına göre 6.221 milyon ABD doları azalarak 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası PPK toplantı özeti yayınlandı. Fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğine dikkat çeken Merkez Bankası enflasyon görünümüyle ilgili olarak ''Yıllık enflasyon enerji grubu hariç alt gruplarda gerilemiştir. Enerji grubunda petrol fiyatlarındaki yükseliş temel mal enflasyonunda ise döviz kurundaki ılımlı seyrin yanı sıra iç talepteki zayıflama etkili olmuştur'' dedi.

Ayrıca bugün Ocak ayı sanayi üretimi verisi, yarın Aralık ayı işsizlik verisi ve Merkez Bankası'nın Olağan Genel Kurul toplantısı takip edilecek.

PPK TOPLANTI ÖZETİNDE ENFLASYON VURGUSU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler ile maliyet unsurlarının seyri ve fiyatlama davranışlarına ilişkin belirsizlikler önümüzdeki dönem enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir" ve

“Para politikası duruşu oluşturulurken, maliye politikasına dair esas alınan görünüm fiyat istikrarı ve makroekonomik dengelenmeye odaklı, para politikasıyla eş güdüm arz eden bir politika duruşu içeriyor. Bu doğrultuda, yönetilen/yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamalarının geçmiş enflasyona endeksleme davranışının azaltılmasına yardımcı olacak şekilde belirleneceği varsayıldı. Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecek” ifadelerine yer verildi.

FITCH TÜRKİYE'NİN BÜYÜME POTANSİYELİNİ AÇIKLADI

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından Çarşamba günü yayınlanan raporda önemli gelişen ülkelerin potansiyel büyüme hızı tahminlerine ilişkin revizyonlar yer aldı.

Raporda gelişen ülkelerin Fitch Ratings Ekonomi takımının tahminlerine göre potansiyel büyüme hızlarının esasen olumsuz yatırım görünümünün etkisiyle azaldığı ifade edildi.

Kurumun raporuna göre Türkiye'nin potansiyel büyümesi 0.5 yüzde puanı azalarak yüzde 4.3 seviyesine geriledi.

AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN TÜRKİYE İLE MÜZAKERE KARARI

Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren rapor AP tarafından kabul edilirken, kararın ardından AK Parti Sözcüsü Çelik “AP’nin kararı bizim için değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar” açıklamasını yaparken, Dışişleri Bakanlığı’ndan da “AP’nin tek taraflı ve objektiflikten uzak tutumuna herhangi bir değer atfedilmesinin mümkün olmadığı, tavsiye kararının hiçbir anlam ifade etmediği” belirtildi.

BREXIT’E HER KOŞULDA RET

İngiliz parlamentosu AB’den anlaşmasız ayrılmayı her koşulda reddeden teklife destek verdi.

İngiliz Parlamentosu, Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız ayrılmayı her koşulda reddeden teklifi kabul etti. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında yapılan oylamada ülkenin AB’den anlaşmasız ayrılmasını her koşulda reddeden teklif 308’e karşı 312 oyla kabul edildi.

Bu sonuç, teklife karşı olan Başbakan Theresa May için yeni bir yenilgi oldu.

Parlamento bu akşam May’in desteklediği önergeyi de oylaması bekleniyor. May’in önergesi 29 Mart’ta AB’den bir anlaşma olmaksızın ayrılmayı reddederken, anlaşmasız ayrılığın İngiliz ve AB hukukuna göre varsayılan seçenek olduğunun altını çiziyor.

KÜRESEL PİYASALAR ILIMLI SEYRETTİ

New York borsası Çarşamba gününü yükselişle tamamladı. Sağlık sektörü hisseleri yükselişte lokomotif etkisi yaparken petrol fiyatlarındaki artışla enerji hisseleri de endeksleri yukarı çekti.

Etiyopya'daki uçak kazasının ardından hisseleri yüzde 11 değer kaybeden Boeing hisseleri ise dün yatırımcıların ilgi odağındaydı. Uçuş yasağı getiren ülkelerin sayısının artması ve ABD'nin de bu ülkelere dâhil olmasına rağmen, Wall Street analistlerinin "Boeing için en kötüsü geride kaldı" şeklindeki yorumları, cumadan bu yana yüzde 11 değer kaybeden Boeing hisseleri için bir alım fırsatı olarak görüldü. Boeing hisseleri, yüzde 0.46 oranında bir yükselişle 377.14 dolara yükseldi.

ABD üretici fiyatlarının beklentiyi karşılamayacak şekilde şubat ayında sadece yüzde 0.1 oranında artması da Fed'in faiz artırımından hâlâ uzak olduğu izlenimini oluşturdu.

Dow Jones Sanayi endeksi 148.23 puan ve yüzde 0.58 oranında artışla 25702.89'a yükselerek günü tamamladı. S&P 500 de günü 19.4 puan ve yüzde 0.69 oranında artışla 2810.92 puanla kapadı. Nasdaq 52.37 puan ve yüzde 0.69 oranında artışla gün sonunda 7643.41 puana ulaştı.

Asya borsaları yatırımcıların Çin'den gelen verilere temkinli yaklaşımlarıyla yatay seyir izledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi 522.06 puanda bulunuyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5, Avustralya ve Yeni Zelanda hisseleri ise yüzde 0.2 yükseldi.

Çin'de perakende satışların ve sabit varlık yatırımlarının beklenenden daha fazla artması ancak sanayi üretimi verisinin 17 yılın en düşük hızında yükselmesinin ardından Çin borsaları ekside seyrediyor.

Shanghai SSE Composite endeksi yüzde 1.2 gerilerken, Çin'deki büyük şirketleri izleyen CSI300 endeksi yüzde 0.4 düştü.

Çin ekonomik büyümesinin geçen yıl yüzde 6.6'ya gerilemesinin ardından yatırımcılar Çin ekonomisinin durumu için verileri yakından izliyorlar.

DÖVİZ

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki olumsuz havaya paralel TL'de de dolar karşısında hafif değer kaybı gözlenirken, dolar/TL 5.47'nin üzerinde seyrediyor. 

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.4686 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4522 lira, en yüksek 5.4765 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1952 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1302 seviyesinde. Gram altın 227.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.94 seviyesinde.

Piyasada genel olarak sakin seyir devam ederken, dolar/TL yavaş yavaş bir süredir sıkıştığı 5.40-5.50 bandının üst sınırına yaklaşma eğiliminde. Piyasalar Brexit konusunu izlemeye devam ediyor. İngiltere parlamentosunun dün yapılan oylamada AB ile ilişkileri düzenleyecek herhangi bir anlaşma olmadan AB'den ayrılmayı reddetmesinin ardından 29 Mart olarak planlanan AB'den ayrılma tarihinin ertelenmesini bugün oylaması bekleniyor. 

Dün saat 1714'te 5.4607/5.4630 seviyesinde olan dolar/TL  Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Avrupa Birliği'nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması çağrısında bulunması ardından akşam saatlerinde 5.48 seviyesini test etmişti. Bu sabah saat 0857'de 5.4610/5.4680 seviyesinde olan dolar/TL, 5.4760'a kadar yükseldikten sonra saat 1645'te 5.4716/5.4737 seviyesinde bulunuyor. 

Bu sabah 5.8207/5.8296 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 5.8274/5.8309, bu sabah 6.1824/6.2021 seviyesinde olan euro/TL ise 6.1958/6.1980 seviyesinde bulunuyor. 

Piyasanın son günlerde oynaklık açısından sakin gittiğini söyleyen bir bankacı, "TL şu anda diğer gelişmekte olan ülke paralarına paralel hareket ediyor. Kurun aşağı inmesi için bir neden yok, yurtdışı piyasalar böyle oldukça yukarı hareket devam edebilir, yavaş yavaş seçim pozisyonlanması da olabilir ancak çok da sert hareketler beklemiyorum. Yukarıda 5.50 psikolojik seviye olarak öne çıkıyor" dedi. 

Dolar/TL geçen hafta Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişeler kaynaklı olarak sert yükseldikten sonra bu hafta nispeten sakin bir seyir izliyor. 

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin beş aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. 

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.79 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 19.04, valörde saat 1650'de son işlemde yüzde 19.03 oldu. 
 
Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.78, valörde son işlemde yüzde 15.86 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.11 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)