E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa getirilerini gelecek 5 yılda bu 'üçlü güç oyunu' belirleyecek---

Borsa getirilerini gelecek 5 yılda bu 'üçlü güç oyunu' belirleyecek

Borsa getirilerini gelecek 5 yılda bu 'üçlü güç oyunu' belirleyecek
15 Eylül 2023 - 11:32 borsagundem.com

Uzmanlar, küresel ekonomide güçlü üç dinamiğin gelecek 5 yıl içinde yatırımcıların varlık tahsislerinde önemli bir rol oynayacağını düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa getirileri söz konusu olduğunda para politikası ve dünya ticaretinde ve finans dünyasında rol sahibi büyük devletlerin çekişmesi gibi birçok dinamik belirleyici olabiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, varlık yöneticisi Robeco, “Hisse senetleri, jeopolitikteki güç oyununun yükünü muhtemelen taşıyacak” diyerek borsaların gelecek 5 yılda ne gibi gelişmelere göre şekilleneceğine dair ipuçları veriyor.

Üç dinamik

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Robeco'nun 132 sayfalık raporu, hisse senedi piyasalarının gelecek 5 yılda, küresel gelişmeler karşısında güçlü durma ihtimalinin yüksek olduğunu öngörüyor.

Rotterdam merkezli varlık yöneticisi Robeco'nun 132 sayfalık raporuna göre, küresel ekonomideki üç güçlü dinamiğin önümüzdeki beş yıl içinde yatırımcıların çoklu varlık tahsislerinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Robeco'daki varlık ekibinden stratejistler Laurens Swinkels ve Peter van der Welle'nin derlediği rapora göre, bu dinamiklerini ilki, iş dünyası ile çalışanları arasındaki herhangi bir çekişmenin sonucunun muhtemelen yapışkan bir yüksek enflasyon ortamındaki ücretler tarafından belirlenmesiyle birlikte, ‘emeğin artan pazarlık gücü’ olarak öne çıkıyor. Diğer dinamik, 'para politikasındaki hoşgörünün sona ermesi ve merkez bankalarının uygun borçlanma maliyetleri seviyesi konusunda hükümetlerle kavga etme potansiyeli' olarak sıralanıyor. Üçüncü dinamik olarak ise, ABD ve Çin'in iktidar mücadelesi sürecinde doğan 'çok kutupluluk’ gösteriliyor.

Varlık yöneticisine göre, birlikte ele alındığında, bu ‘üçlü güç oyunu’ halihazırda ortaya çıkmaya başlıyor ve yatırımcıları daha yüksek risksiz faiz oranları ve daha düşük beklenen özsermaye risk primleri dünyasına kaydırıyor. Risk primi, hisse senetleri için göreceli değerin bir ölçüsü niteliği taşıyor ve yatırımcıların, hisse senedi satın alma veya Hisse senedi fonlarına yatırım yapma gibi ek riskleri üstlenirken kısa vadeli kazançlarının ne olabileceğini anlamalarına yardımcı oluyor.

Robeco, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa hisse senetleri, tahviller ve nakit de dahil olmak üzere euro ve dolar bazlı yatırımcıların elinde bulunan bir dizi varlığın beş yıllık yıllıklandırılmış, öngörülen getirilerine ilişkin tahminlerini sunuyor.

Temel senaryo

Robeco ekibinin ‘çıkmaz' olarak adlandırdığı temel senaryo, 2024'te hafif bir resesyon, gelişmiş ekonomilerdeki tüketici fiyat enflasyonunun 2029'a doğru ortalama yüzde 2,5 civarında kalmasını ve ABD'de reel GSYİH'nın ortalama yüzde 2,3 seviyesinde kilitlenmesini öngörüyor.

Bu iyi huylu büyüme görünümüne, makroekonomik oynaklığın yanı sıra faiz oranlarını düşürmek istemeyen merkez bankaları ile düşük borçlanma maliyetlerine ihtiyaç duyan hükümetler arasında bir ‘çekişme'nin eşlik etmesi bekleniyor ve bu da talebi ortadan kaldırmak için yeterli para politikası sıkılaştırmasının olmadığı anlamına geliyor. Robeco’ya göre, böyle bir senaryo altında, gelişmiş piyasa hisse senetlerinin gelişmekte olan piyasa emsallerinden daha düşük performans göstermesi muhtemel gözüküyor ve yerel tahvillerin dolar bazlı yatırımcılar için nakitten daha yüksek getiri sunması bekleniyor.

Yeni bir boğa piyasasının başlangıcı mı?

Robeco ekibi yayınladığı raporda şunları yazıyor: “İleriye baktığımızda önemli bir soru şu: Genişleyecek ve tarihsel ortalamaların üzerinde bir başka özsermaye getirisi serisinin yolunu açacak yeni bir boğa piyasasının başlangıcını mı izliyoruz? Temel senaryomuzda, gelişmiş piyasaların kazanç büyümesinin, ABD ve Euro Bölgesi için yüksek tek haneli ve hatta hala düşük çift haneli olan mevcut 5 yıllık ileriye yönelik konsensüs projeksiyonlarının altında sonuçlanmasını bekliyoruz.”

Raporda, “Karlılıkta bir düşüş öngörmemizin nedeni, genel makro temamız olan üçlü güç oyunuyla bağlantılı. Jeopolitikteki güç oyununun yükünü muhtemelen hisse senetleri üstlenecek” deniliyor ve ekleniyor: “Buna ek olarak, küresel şirketlerin üretimi jeopolitik açıdan dost güçlere veya daha yakın bölgelere kaydırma çabaları ‘daha maliyetli ve daha düşük verimlilik’le sonuçlanacak. Ayrıca, marjlardan gelecek ilave baskı, geçmişteki politika faizi artışlarından kaynaklanan gecikmeli tepkilerden kaynaklanacak.”

Robeco'nun boğa senaryosuna göre, yapay zekanın sektörler ve endüstriler arasında erken ve hızlı bir şekilde benimsenmesi muhtemelen trendin üzerinde bir büyüme yaratacak ve enflasyonu merkez bankalarının hedeflerine geri çekecek. Bu senaryonun sonucu olarak ise şunlar ifade ediliyor: “İşlerin ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğu neredeyse bir Goldilocks senaryosu, merkez bankaları sıkılaştırma politikasına ara verebilir ve 2024'ten 2028'e kadar, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda hisse senetleri çift haneli rakamlarla yükselebilir.”

Ayı piyasası senaryosu

Firmanın kötü senaryosu, dünyanın süper güçleri arasındaki karşılıklı güvenin dibe vurduğu, hükümetlerin merkez bankalarının 'hedef noktasında’ olduğu ve emeğin hizmetler sektöründe pazarlık gücünü kaybettiği bir dünya öngörüyor. Senaryonun detaylarında, “Enflasyonun ortalama yüzde 3,5 ile inatla yüksek kalması ve gelişmiş ekonomilerde büyümenin yıllık sadece yüzde 0,5 seviyesinde gerçekleşmesi nedeniyle ‘merkez bankacıları için politika ikilemini yoğunlaştıran stagflasyonist bir ortam ortaya çıkıyor” deniliyor ve ekleniyor: “Bu durumda, gelişmiş piyasa hisse senetleri dolar bazlı yatırımcılar için dört yıllık dönemde yıllık yüzde 2,25'lik bir getiri elde edecek ve bu da beklenen nakit getirisinin altında olacak.”

Dün, yatırımcıların beklenenden daha iyi gelen ABD enflasyon verilerini sindirmesi ve Fed'in önümüzdeki hafta herhangi bir eylemde bulunmasını beklememeye devam etmesiyle ABD'nin üç önemli hisse senedi endeksi yükselişle kapandı. Fed yetkililerinin ana politika faizi hedefini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5 aralığında bırakması öngörülüyor.

Yatırımcılar United Auto Workers'ın grev olasılığını izlemeye devam ederken, 2 ve 10 yıllık Hazine getirileri bir haftanın en yüksek seviyelerinde seyretti. ABD Dolar Endeksi ise yüzde 0,6 oranında arttı. Bu hafta başındaki ayrı bir gelişmede ise Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall, Çin'in ABD ile potansiyel bir savaşa hazırlandığı konusunda uyarıda bulundu.

Larry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında

 

Hisse senetleri için enflasyon raporunun en kötü yanı

 

Hisse senedi piyasaları üç koldan tehdit altında

 

Borsada sektörel korelasyonun düşmesi boğa piyasası işareti mi?

 

Amerikan borsaları bir rüzgarda yıkılabilir

 

Enflasyon, Fed’in yüzde 2 hedefine ne zaman düşecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)