E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBolivya Devlet Başkanı Morales istifasını açıkladı---

Bolivya Devlet Başkanı Morales istifasını açıkladı

Bolivya Devlet Başkanı Morales istifasını açıkladı
11 Kasım 2019 - 01:14 borsagundem.com

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, canlı yayında yaptığı açıklamada "Devlet başkanlığı görevimden istifa ediyorum" dedi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, canlı yayında yaptığı açıklamada "Devlet başkanlığı görevimden istifa ediyorum" dedi.

Açıklamaları sosyal ağlarda yayınlanan Morales, “Kız ve erkek kardeşlerimiz, devlet görevlilerinin saldırı ve tehditlere maruz kalmamaları için istifa ediyoruz” diye konuştu.

Durumu ‘devlet darbesi’ olarak niteleyen Morales, “Kardeşlerim, mücadelemizin son bulmadığını söylemek istiyorum, biz eşitlik ve barış için mücadeleye devam edeceğiz. Şu anda bir devlet başkanı olarak yükümlülüğüm, durumu sakinleştirmek için yöntem bulmak” ifadelerini kullandı.

Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera da bir Kızılderili Başkanın yardımcısı olduğundan gurur duyduğunu ve daima ona sadık kalacağını söyleyerek istifasını açıkladı.

Bolivya'daki olaylardan 'karanlık ve yabancı güçleri' sorumlu tutan Linera, "Biz hidrokarbürü, doğal zenginlikleri millileştiren bir hükümetiz. Biz Bolivyalıların yüzde 30'unu yani 3 milyon Bolivyalıyı fakirlikten çıkarıp, orta gelir grubuna yükselttik. 200 bin Bolivyalıya ev yaptık. Hiçbir zaman maaş ödemek için yabancıların önünde eğilmedik ve kıtada en hızlı büyüyen ülke olduk" değerlendirmesinde bulundu. 

Morales ve Linera'nın istifasını takiben Senato Sözcüsü Adriana Salvatierra da istifasını açıkladı. Bolivya anayasasına göre, devlet başkanı ve yardımcısının istifasının ardından Salvatierra'nın üst otorite kazanması gerekiyordu.

​Morales'in istifasını duyurmasının ardından sokaklardaki protestocular kutlamalara başladı.

Bolivya polisi, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı ve yardımcısını tutukladı.

Bolivya Sağlık Bakanlığı, polisin Morales'i gözaltına almak istediği bilgisini verdi.

Küba, Venezüella ve Meksika'dan kınama

Küba Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Morales'in istifasıyla sonuçlanan süreci 'darbe' olarak nitelendirdi ve kınadı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Yaşanan darbe Bolivya'daki demokrasiyi tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.

Bolivya'da yaşanan gelişmelere ilişkin bir kınama da Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'dan geldi. Maduro, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kardeş Başkan Morales'e yönelik tamamına eren darbeyi kati surette kınıyoruz" dedi.

Maduro, siyasi ve sosyal hareketlere Bolivya'daki yerli halkların ve ırkçılık mağdurlarının hayatlarının korunmasını talep etmek için seferberlik çağrısında bulundu.

Bunun yanı sıra Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, "Bolivya'da devam eden bir askeri operasyon var, bunu reddediyoruz. Meksika, demokrasiye ve kurumlara saygısını sürdürecek" açıklamasını yaptı.

Aynı zamanda Ebrard, ülkesinin 20 Bolivyalı yetkiliye siyasi sığınma hakkı verdiğini ve dilerse Morales'e de sığınma teklif edeceğini söyledi.

Arjantin'in yeni seçilen Devlet Başkanı Alberto Fernández de, "Bolivya'daki kurumsal çöküntü kabul edilemez. Bolivya halkı, bir sonraki hükümetini özgür ve bilinçli seçimlerde mümkün olan en kısa sürede seçmeli" dedi.

İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Çok sayıda sosyal ilerlemeyi ülkeye kazandıran Evo Morales'in ordu tarafından istifaya zorlandığını görmek dehşet verici. Bolivya halkına karşı yapılan bu darbeyi kınıyorum ve demokrasi, sosyal adalet ve bağımsızlık için yanlarındayım."

Bolivya Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, Devlet Başkanı Morales’e ülkedeki istikrarın yeniden sağlanması için istifa etme çağrısı yapmıştı.

Reuters'ın aktardığına göre Facebook’ta canlı olarak yayınlanan basın toplantısında konuşan Kaliman, "İç çatışma durumunu analiz ettikten sonra Devlet Başkanı'ndan görevini bırakmasını, barışın yeniden sağlanmasına ve Bolivya'nın iyiliği için istikrarın korunmasına imkan vermesini istiyoruz" demişti.
Morales'e bir istifa çağrısı da Ulusal Polis şefi Yuri Calderon'dan gelmişti.

Morales, dünkü açıklamasında “İstifa etmemi istiyorlar, bu bir darbe girişimi. Bu anayasaya ve yasalara aykırı. Önümüzdeki yılın ocak ayına kadar geçerliliği olan anayasal yetkim var” ifadelerini kullanmıştı.

Bolivya'da 20 Ekim seçimlerinden sonra başlayan gösteriler devam ederken 4. kez Devlet Başkanı seçilen Morales, Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) seçimlerdeki oy sayım sonuçları ile ilgili ön raporunu yayınlanmasının ardından dün yeni seçim kararı almıştı.

20 Ekim’de yapılan seçimlerde Morales’in başlıca rakibi olan sağcı aday Carlos Mesa ve diğer bazı muhalifler, Morales’in yeni başkanlık seçimlerine katılmaması ve istifa etmesi gerektiğini açıklamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat ulker11 Kasım 2019 08:45

    Amerika şimdi hepsini zenginleştirecek kadınları Amerikan pavyonlarinda demokrasiye doyacak çocukları organ mafyası ve çetelerle refaha kavuşacak erkekleri sürünerek özgürlüğü tadacak

  • erol g.11 Kasım 2019 07:54

    YILLARCA İKTİDARDA KALIP FAKİR HALKIN SADECE %30 UNU FAKİRLİKTEN KURTARIP ORTA DİREK YAPMAK BİR DEVLET BAŞKANI VE YÖNETİMİ İÇİN BAŞARI DEĞİL BAŞARISIZLIKTIR