E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBOJ neden Fed ve BoE ile taban tabana zıt konumda---

BOJ neden Fed ve BoE ile taban tabana zıt konumda

BOJ neden Fed ve BoE ile taban tabana zıt konumda
18 Mart 2022 - 09:13 borsagundem.com

A1 Capital: BOJ'un güvercin tonu, hızla yükselen enflasyonun yerleşmesini önlemek için bu hafta faiz oranlarını yükselten ABD Merkez Bankası ve İngiltere Bankası ile taban tabana zıt konumda.

Wall Street'in üç büyük endeksi de , yatırımcıların FED’in faiz artırım yolunu düşünmesiyle ve alacaklıların ödemeleri aldıktan sonra Rusya'nın temerrüde düşme ihtimaline ilişkin endişelerin azalmasıyla %1'den fazla yükseldi. Fed, Çarşamba günü beklendiği gibi faiz oranlarını çeyrek puan artırdı ve daha fazla artış için agresif bir plan öngörürken, politika yapıcılar da yıl için ekonomik büyüme tahminlerini azaltmıştı.

Dün açıklanan veriler, ABD’de işgücü talebinin güçlü kalması nedeniyle geçen hafta haftalık işsizlik
başvurularının düştüğünü ve ekonomiyi bir ay daha sağlam iş kazanımları için konumlandırdığını
gösterdi. Japonya Merkez Bankası, devasa teşviklerini sürdürdü ve Ukrayna krizinden kaynaklanan kırılgan bir ekonomik toparlanmaya yönelik artan riskler konusunda uyarıda bulunarak, daha sıkı para
politikasına yönelik küresel geçişte aykırı bir değer olarak kalacağı beklentilerini güçlendirdi.

Açıklamada,
"Ukrayna'daki gelişmelerin piyasalar, hammadde fiyatları ve denizaşırı ekonomiler yoluyla Japonya ekonomisi ve fiyatları üzerindeki etkisi konusunda çok yüksek bir belirsizlik var" denildi. Japonya'nın çekirdek tüketici fiyatlarının Şubat ayında yıllık bazda %0,6 yükseldiğini ve yüksek enerji maliyetlerinden kaynaklanan artan enflasyonist baskının bir işareti olarak iki yılın en hızlı artışını gösterdiğini gösterdi. Ancak yine de, ücret artışı hızlanırken enflasyonun yerleştiği Euro bölgesinde %5,9'dan ve ABD'de %7,9'dan çok daha düşük. Enflasyondaki artışın çoğunlukla daha yüksek hammadde maliyetleri gibi arz yönlü güçler tarafından yönlendirildiği Japonya'da durum böyle değil. Ücretler fazla artmazsa, hane halklarının daha fazla fiyat artışını kaldırabileceklerinden şüphe duyulmakta. Artan akaryakıt maliyetlerinin zaten haneleri etkilemesinin bir işareti olarak, enerji ve elektrik faturalarının her ikisi de Şubat ayında bir önceki yıla göre yaklaşık %20 arttı ve bu, 1981'den bu yana en hızlı artış olmuştu. BOJ'un güvercin tonu, hızla yükselen enflasyonun yerleşmesini önlemek için bu hafta faiz oranlarını yükselten ABD Merkez Bankası ve İngiltere Bankası ile taban tabana zıt konumda. Birkaç gün süren büyük kazanımların ardından borsalar nefes aldı, emtialar Rusya-Ukrayna barış müzakerelerinde ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle gergindi. Petrol bir gecede hızla yükseldi ve 100$'ın üzerine çıktı ve Brent ham petrol vadeli işlemleri %2 daha artarak 108.73$'a yükseldi. Rusya veya Ukrayna'dan güvenilir bir şekilde emtia temin edebileceğinize dair herhangi bir güven elde etmek çok zor S&P 500 vadeli işlemleri Asya'da %0,6 düştü. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,6 düştü, ancak haftalık %3'lük bir artışa yöneldi. Japon Nikkei %0.2 yükseldi.

Piyasalarda faiz kararlarının etkisi

 

BIST 30’da ortalamanın üzerindeki hisselerde artış var

 

Günün önemli şirket haberleri 18/03/2022

 

Vakko ve Naturel Gaz sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)