E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası sona mı eriyor?---

Boğa piyasası sona mı eriyor?

Boğa piyasası sona mı eriyor?
04 Ekim 2023 - 10:54 borsagundem.com

ABD borsalarında 2022 yılı Ekim ayından bu yana yaşanan yükselişin sonuna gelinmiş olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 2022 yılı Ekim ayında başlayan ralli yönünü tersine çevirdi. Bu, 1 yıl süren boğa piyasasının zirve yaptığını ve düşüşe geçtiğini gösteriyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka güdümlü rallinin bu yılın Ağustos ayında bir düzeltmeye girmesi ve o günden bu yana düşüşünü sürdürmesi, uzmanlara göre, bir yıllık boğa piyasasının da sonuna gelindiğinin bir işareti niteliğinde.

Boğa piyasası mı, ayı piyasası rallisi mi?

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, ABD borsalarında Ekim 2022'den bu yana yaşanan ralli, ortalamanın oldukça altında kazançlar kaydetti. Bir yıl önce başlayan boğa piyasası ABD tarihinin en zayıf piyasalarından biri oldu.

Mevcut boğa piyasasını 1900'den bu yana diğer boğa piyasalarıyla karşılaştırınca, Ekim 2022'de başlayan rallinin bir ‘ayı piyasası rallisi’ olduğu bile iddia edilebilir. Dow Jones’un son 10 seansının sekizinde düşüş yaşadığı ABD borsasındaki son kayıplar göz önüne alındığında, böyle bir argüman özellikle ikna edici gözüküyor.

Boğa piyasasının başladığı gün, hangi endeks ortalamasını kullandığınız önemli olsa da, diğer geniş piyasa endekslerinden daha geriye uzandığı için Dow'a odaklanmak en makul seçenek gibi duruyor. Buna göre, 2022 yılına damga vuran ayı piyasasının, 30 Eylül 2022'de 28.725,51 puan seviyesinde dibe vurduğu görülüyor. Ardından başlayan rallinin birinci yıl dönümü olan Eylül 2023'ün sonunda ise Dow Jones’un yüzde 16,6 oranında daha yüksek olduğu gözleniyor.

En az kazanç getiren boğa piyasası

Ned Davis Research tarafından tutulan boğa piyasası takvimine göre, 1900'den bu yana en az bir yıl süren hiçbir boğa piyasası, ilk 12 ayında bundan daha az kazanç elde etmedi. Tüm boğa piyasalarının en az bir yıl süren ortalama ilk yıl kazancı yüzde 38,9 oldu. Bu, mevcut boğa piyasasının bir yıllık getirisinin iki katından fazlasına karşılık geliyor.

Yalnızca en az bir yıl süren boğa piyasalarına odaklanıldığında ise bir yıl önce başlayan boğa piyasasının hala canlı olduğuna dair cömert bir varsayımda bulunmak mümkün gözüküyor. Ancak bu yılın 1 Ağustos'unda, Dow Jones’un ralli için şu ana kadarki en yüksek kapanış seviyesinde sona ermesi de tamamen mümkün. Dow Jones o günü, mevcut boğa piyasasının başladığı Ekim 2022'nin başına göre yüzde 24 oranında daha yüksek kapattı.

Ancak boğa piyasasının 1 Ağustos’da sona erdiği varsayımına göre değerlendirildiğinde, bunun nispeten cansız bir boğa piyasası olduğunu kabul etmek gerekiyor. Ned Davis takvimindeki dokuz boğa piyasasının bir yıldan kısa süren ortalama boğa piyasası kazancı yüzde 55,7 seviyesinde. Bu, Dow Jones’un 1 Ağustos zirvesindeki kazancının iki katından fazlası anlamına geliyor.

Uzun süre dayanabilecek mi?

Analizin hatalı olduğu, yani boğa piyasasının henüz sona ermediği düşüncesine göre hareket edildiğinde ise ivme kazanması yavaş olan boğa piyasalarının, hızlı alevlenen ancak daha sonra sönenlerin aksine daha uzun süre dayandığı argümanı kurtarıcı olabilir gibi gözüküyor. Ancak bu teori için de yalnızca mütevazı bir istatistiksel destek bulunuyor.

Buna göre, 1900 yılından bu yana görülen boğa piyasalarının yüzde 50’si yani en küçük ilk yıl getirisine sahip boğa piyasaları ele alındığında, bu boğa piyasalarının ortalama olarak toplam 2,3 yıl sürdüğü görülüyor. Buna karşın, ilk yılda en büyük kazanımların elde edildiği boğa piyasalarının diğer yüzde 50’sinde boğa piyasalarının ortalama 2 yıl sürdüğü görülüyor. Bu fark, istatistikçilerin sıklıkla bir modelin gerçek olup olmadığını belirlemek için kullandıkları yüzde 95 güven düzeyinde anlamlı bir sonuç vermiyor. Aynı sonuç, boğa piyasasının ilk yıl kazancını o andan sonuna kadar olan getirisiyle ilişkilendirirken de geçerli.

Sonuç olarak, verileri nasıl parçalara ayırırsanız ayırın, ABD borsalarının son derece zayıf bir boğa piyasası yaşadığı kesin. O kadar ki, bir yıl önce başlayan boğa piyasasının hala canlı olup olmadığını söylemek bile bu noktada pek mümkün gözükmüyor.

BofA baş stratejistinden boğa piyasası için 5 sebep

 

Borsada sektörel korelasyonun düşmesi boğa piyasası işareti mi?

 

Boğa piyasası henüz yolun yarısında olabilir

 

Boğa piyasasının kaderi neye bağlı?

 

Tarihin en nefret edilen boğa piyasası mı?

 

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

ABD'de teknoloji hisselerinde ralli beklentisi

 

Mevsimsellik, dördüncü çeyrekte ralliye işaret ediyor

 

Wall Street rallisi alacakaranlık kuşağında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)