E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası başladı---

Boğa piyasası başladı

Boğa piyasası başladı
09 Haziran 2023 - 10:38 borsagundem.com

ABD borsalarında boğa piyasası coşkusu yaşanıyor. Teknoloji güdümlü ralli, Fed’in faiz artırımlarında duraklamaya gideceği iyimserliğiyle yükselişini sürdürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları sene başından bu yana dirençli seyrediyor. Teknoloji güdümlü ralli, S&P 500’e boğa piyasasını getirirken, Fed’in faiz artırımlarını durdurduğuna yönelik iyimserlik de rallinin katalizörlerinden biri işlevi görüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500, yapay zeka merkezli teknoloji hisselerinin yüksek performansı ve Fed’in faiz duraklatacağı umutlarıyla boğa piyasasına girdi.

Teknoloji güdümlü ralli

Bloomberg’den Elena Popona’nın haberine göre, S&P 500 Endeksi Perşembe günü, hisse senetlerinin Fed'in faiz artırımlarının sonuna yaklaştığı iyimserliğiyle geçen yılki dip seviyelerinden toparlanmasıyla boğa piyasasına girdi.

S&P 500 Endeksi, seansta yüzde 0,6 oranında artışla 4.293,93 puanda kapanarak 12 Ekim'deki dip seviyesi olan 3.577,03 puandan yüzde 20'lik bir sıçrama gerçekleştirmiş oldu. Bir boğa piyasası tipik olarak yakın zamandaki bir dipten en az yüzde 20'lik bir toparlanma olarak tanımlanıyor.

S&P 500'ün en iyi performans gösteren hisseleri arasında Apple, Nvidia, Amazon ve Microsoft yer alıyor. Yılın büyük bölümünde olduğu gibi büyük teknoloji hisseleri yatırımcısına en çok kazandıran hisseler olarak öne çıkıyor. Bunda yapay zeka merkezli heyecanın da büyük katkısı olduğu kabul ediliyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi, 29 Mart'ta boğa piyasasına girmiş ve bu yıl yüzde 32'den fazla artmıştı.

Faiz artırımlarını durdurma kararı

Fed'in faiz artırımlarını durdurma kararı ise hisse senetlerini yukarı itmek için en son tetikleyici işlevi görmüşe benziyor. Amerikan Merkez Bankası geçen hafta 13-14 Haziran'daki toplantısında bir faiz artırımını atlamanın muhtemel olduğunun sinyalini verdiğinden beri, S&P 500 Endeksi yüzde 2,7 oranında yükseldi ve bu da endeksin boğa piyasası eşiğini geçmesini sağladı.

Beklentilere meydan okudu

Bu yılki artışın, genellikle yılın ilk altı ayında kayıp ve ardından yılın ikinci yarısında olası kazanç beklentilerine meydan okuduğu gözüküyor. Bazı stratejistler endeksin yılı şu an olduğundan daha düşük kapatacağını tahmin ederken, diğerleri kazançların azalacağını tahmin ediyordu. Borsalarda yaşanan ralliye rağmen şüphecilerin düşüş öngörüleri ise hala canlılığını koruyor. Karşıt görüşlerin varlığında, boğa piyasasının ne kadar süreceği ise merak konusu.

Boğa piyasası için 3 yeşil ışık gerekiyor

 

Boğa piyasası mı, tuzak mı?

 

Ödüllü stratejistten ‘boğa tuzağı’ uyarısı

 

Morgan Stanley'den 'yeni boğa piyasası' uyarısı

 

Enflasyon müjdesi boğaları uyandırdı

 

Hisse senedi boğaları 'şahin duraklama'dan memnun değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)