E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBlackRock, Bitcoin kurtarıcısı rolüne mi soyunuyor?---

BlackRock, Bitcoin kurtarıcısı rolüne mi soyunuyor?

BlackRock, Bitcoin kurtarıcısı rolüne mi soyunuyor?
23 Haziran 2023 - 13:53 borsagundem.com

Bitcoin ve kripto paralarla ilgili şüpheci duruşuyla bilinen BlackRock, bu kez Bitcoin’i kurtarmak için yola çıkmış gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi olan BlackRock, Bitcoin ve kripto para piyasalarına mesafeli tutumuyla biliniyor. Ancak son gelişmeler, şirketin Bitcoin’e gayet sempatik baktığını gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BlackRock CEO'su Larry Fink, Bitcoin şüphecisinden Bitcoin kurtarıcısına doğru evriliyor. Bu da şirketin Bitcoin’in kurtarıcılığına soyunduğunu akıllara getiriyor.

5 yılda çok şey değişti

Bloomberg’den Katherine Greifeld'in haberine göre, BlackRock kurtarıcı rolüne soyunuyor, hem de Bitcoin için. Bundan sadece beş yıl önce Bitcoin’i ve kripto para piyasalarını topa tutan BlackRock CEO’su Larry Fink, 180 derecelik bir görüş değişikliğine gitmiş durumda.

Temmuz 2018'de, BlackRock CEO'su Larry Fink, dünyanın en büyük varlık yöneticisinin müşterilerinin kripto para birimlerine hiç ilgi duymadığını söylemişti. Fink, müşterilerin ifşa olmak isteyebilecekleri güne hazırlıklı olma ihtiyacı hissedip hissetmediği sorulduğunda, ‘şu anda hayır’ yanıtını verdiğini belirtmişti. Bu, kriptonun kullanım amacının 'kara para aklama’ olduğunu belirtmesinden sadece aylar sonraydı.

Haziran 2023'e hızlı bir şekilde gelindiğinde, Larry Fink’in aradan geçen yıllarda kripto paralara ve kripto para piyasasına yönelik bakışını değiştirmiş olduğu görülüyor. BlackRock, geçen hafta iShares Bitcoin Trust adını verdiği bir borsa yatırım fonu için yaptığı sürpriz başvuruyla hem geleneksel finans dünyasında hem de kripto para endüstrisinde büyük bir heyecana neden oldu.

İki neden

Bu iki nedenden dolayı şaşırtıcıydı. Bunların başında, ABD’nin kriptoya yönelik düzenleyici motivasyonunun şu anda en hafif tabirle buz gibi olması geliyor. Ve BlackRock’ın izin almak için önerdiği fon, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) bugüne kadar defalarca reddettiği bir yapı olan bir spot Bitcoin ETF’si niteliği taşıyor.

BlackRock'un fiziksel olarak desteklenen bir ETF için başvuru yapacağı söylentisi bile Bitcoin'e yeni bir soluk getirdi ve kripto para piyasasının en hacimli parası iki ay içinde ilk kez 30.000 doları aştı. Peki neden dünyanın en büyük varlık yöneticisi, yalnızca reddedilecek bir fon için başvuruda bulunsun?

Bloomberg İstihbarat analistleri, BlackRock'ın ‘kararı muhtemelen hafife almadığını’ belirtiyor. The ETF Store'dan Nate Geraci, “Gerçekten de yatırım devi BlackRock, SEC'in biz ölümlülerin bilmediği bir şeyler düşündüğünü biliyor olabilir” diyor.

Rakipler de harekete geçti

Bu akıl yürütme, rakip ETF ihraççıları arasında da yaygın görünüyor. BlackRock'un 15 Haziran'da kendi başvurusunu yapmasından bu yana spot Bitcoin ETF'si başlatmak için SEC'e başvuran yatırım şirketlerinin sayısı da hızla artıyor. Bitwise, WisdomTree ve Valkyrie, benzer ürünler için planlarını hızlı bir şekilde sunarken, Invesco da fiziksel destekli Invesco Galaxy Bitcoin ETF başvurusunu yeniledi. Yine de 7 trilyon dolarlık ABD ETF piyasası kadar doymuş bir sektörde, ilk hamle avantajının çok önemli olduğunun farkında olmak gerekiyor.

Maksimum 240 gün

BlackRock'un dosyasında ayrıca Grayscale Investments için bir umut ışığı da bulunuyor. 18,8 milyar dolarlık Grayscale Bitcoin Trust, BlackRock'ın başvurusundan bu yana geçen zamanda temel varlıklarındaki düşüşün önemli ölçüde azaldığını görüyor. Bu, Grayscale'in onu bir ETF'ye dönüştürme teklifinin daha olası göründüğü etkili bir bahis izlenimi yaratıyor.

Tabii ki, BlackRock sadece ateşe bir demir atıyorsa, büyük kripto rallisi ve spot Bitcoin ETF başvurularının telaşı kolayca bir çöküşe dönüşebilir. Bunu görmek için ise bir süre beklemek gerekiyor. Bloomberg Intelligence'a göre SEC'in BlackRock'ın başvurusu hakkında karar vermek için maksimum 240 günü bulunuyor.

BlackRock nasıl dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi oldu?

 

Bitcoin hisse senedi piyasalarından ayrıştı

 

Bitcoin 15 ayın zirvesinde

 

Bitcoin dominansı rekor düzeyde

 

Peter Schiff: BlackRock, Bitcoin ETF’siyle kısa yoldan köşeyi döndü

 

Uzun vadeli Bitcoin yatırımcıları FUD’ı umursamıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)